panel

Zonnepanelen

Zonnepanelen vandaag de dag zijn platen van meestal 1.60 meter lang en 1 meter breed waarop twee dunne lagen van lichtgevoelig materiaal zijn aangebracht. Dat materiaal is bijna altijd silicium. Silicium kom je bijna overal tegen, bijvoorbeeld als je over het strand loopt, of op de Veluwe woont. Het komt namelijk vooral voor in zand en stof. Meer dan 90% van de aardkorst bestaat uit silicium.

Silicium heeft foto-voltaïsche (PhotoVoltaic, vaak afgekort tot PV) eigenschappen. Dat wil zeggen dat er spanning ontstaat wanneer er licht op valt. Het spanningsverschil tussen de twee laagjes silicium levert vervolgens elektriciteit op.

Overigens: licht is licht, ook als het bewolkt is. Zonnepanelen leveren dus ook elektriciteit op als de zon zich achter de wolken verstopt.

Als je de opgewekte elektriciteit weet te geleiden naar je apparaten, dan heb je de energie van de zon in je voordeel weten te benutten. Voordat het zover is moet je echter de elektriciteit omzetten. Net opgewekte elektriciteit bestaat namelijk altijd uit gelijkstroom, terwijl uit uw stopcontact wisselstroom komt.

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12