Volg ons

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Ben jij ook overtuigd van de vele voordelen van zonnepanelen op je dak? Ge-wel-dig! Dan is jouw grote vraag natuurlijk: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? We kunnen je alvast geruststellen: de meeste Nederlandse daken zijn prima geschikt. Maar wat is nou precies de benodigde ruimte, richting en hellingshoek? Kunnen zonnepanelen ook op een plat dak? Hoeveel zonnepanelen passen precies op jouw dak en heb je een vergunning nodig? Lees snel verder en ontdek het antwoord op al jouw prangende vragen!

Ga meteen naar:

Geschreven door
Douwe Bijlsma

douwe bijlsma

Zonnepanelen en laadpaal specialist bij Groenpand.
Douwe heeft ruim twintig jaar ervaring als elektricien, o.a. in het plaatsen van zonnepanelen, omvormers, kabeltrajecten en laadpalen. 

1. Vereiste hellingshoek voor zonnepanelen

Bij Groenpand plaatsen we zonnepanelen op schuine dakpannen daken tot 60 graden hellingshoek én bitumen platte daken tot 4 graden. 

Zonnepanelen op plat dak

Ja hoor, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen zonnepanelen ook perfect op een plat dak. Je dak dient uiteraard stevig en ruim genoeg te zijn, maar die voorwaarde geldt evengoed voor schuine daken.

Webinar: Welk dak is geschikt voor zonnepanelen?

Onlangs organiseerden we een boeiende webinar over de geschiktheid van daken voor zonnepanelen. Deze kan je geheel gratis bekijken op YouTube.

Bekijk webinar

2. Type dakbedekking 

Dakpannen, bitumen (dakleer) en EPDM daken zijn in de meeste gevallen geschikt voor zonnepanelen. Over het algemeen plaatsen we geen zonnepanelen op een leien dak of een rieten dak (onmogelijk door dakconstructie). Heeft jouw dak een combinatie van dakpannen en bitumen of een ander type dakbedekking? Contacteer ons voor advies op maat.

3 meest voorkomende type dakbedekking: dakpannen, bitumen en EPDM

3. Benodigde ruimte voor zonnepanelen

We krijgen regelmatig de vraag of we ook zonnepanelen op kleine daken plaatsen. Absoluut! Zolang je ruimte hebt voor 6 panelen van 1,73 m x 1,13 m. Bij minder dan 6 panelen is er namelijk te weinig opwek om de omvormer aan te slaan. Daarnaast heb je nog eens min. 20 cm speling aan alle kanten nodig zodat onze monteurs altijd veilig kunnen werken. Safety first! Het totaalplaatje komt zo neer op minimaal 2,50 m x 5,40 m voor de volledige onderconstructie.

4. Hoeveel zonnepanelen op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen je in totaal nodig hebt, hangt af van je stroomverbruik en het potentiële rendement van je panelen. Wil jij binnenkort elektrisch rijden en - lekker makkelijk - een laadpaal aan huis? Of overweeg je om bv. een warmtepomp te laten plaatsen? Neem ook toekomstige stroomverbruikers mee in je berekening! Klinkt ingewikkeld? Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van een inschatting.

illustratie van groenpand adviseur met op een schoolbord een complexe berekening

5. Staat en sterkte van het dak

Om zonnepanelen te plaatsen, dient je hele dak (dakbedekking, panlatten, …) stevig en in tiptop staat te zijn. Onze adviseurs komen voor de plaatsing altijd langs voor een huisopname. Daarbij bekijken we ook je dak, maar niet de bouwtechnische staat of sterkte daarvan. Bij twijfel kan je voor je ons contacteert een dakdekker of andere specialist inschakelen voor een professionele dak check. 

6. Dak vervangen of verbouwen?

Moet je dak vervangen worden of ga je binnenkort verbouwen (bv. een uitbouw of een dakkapel plaatsen)? Laat je zonnesysteem dan bij voorkeur na deze werkzaamheden plaatsen (verplicht bij een oud dak met asbest). Zo bespaar je niet alleen een hoop extra kosten, maar kunnen onze adviseurs gelijk ook de juiste oppervlakte berekenen en jou gericht advies geven. Win-win! 

Heb je al zonnepanelen en wil je je dak laten vervangen? Met Groenpand Service kan je je zonnepanelen tijdelijk laten verwijderen.

schuin dak met dakkapel en zonnepanelen

7. Richting van zonnepanelen

Zuidgerichte zonnepanelen met een hellingshoek van 30 graden bieden het allerhoogste rendement. Maar ook een zuidgericht paneel met een kleinere hellingshoek of een noordwestgericht zonnesysteem bieden nog steeds een goede opwek. Bij noordgerichte daken of daken met een hellingshoek van 60 graden of meer raden we zonnepanelen af omdat de opwek dan te laag is. 

Tip: Check op de zonnekaart van Nederland  of jouw dak goed georiënteerd is voor zonnepanelen!

8. Wat met schaduw op het dak? 

Heb je tijdelijk schaduw op het dak door bomen, gebouwen, een dakkapel of andere omgevingsfactoren? Bij beperkte schaduwval op één of meer van de zonnepanelen kan je nog steeds een mooi rendement behalen. We zullen dan vaak power optimizers aanraden om de opbrengst te maximaliseren. Onze adviseur bekijkt ook met jou het ideale legplan voor een optimale instraling. 

shaduw op een plat dak met zonnepanelen

9. Heb ik een vergunning nodig?

In Nederland heb je normaal gesproken geen vergunning nodig voor zonnepanelen op je dak. Wanneer je woning echter geclassificeerd staat als monument, moet je mogelijk wél een vergunning aanvragen. Wij kunnen dan op voorhand een indicatieve offerte en daktekening opmaken om toe te voegen aan je aanvraagdossier

groenpand adviseur Luca aan de keukentafel met zijn laptop en meetapparatuur

Ontvang advies op maat

Kan jij niet wachten om straks je eigen groene stroom op te wekken? Vraag dan vandaag nog een bezoek aan van een Groenpand adviseur:

  • De Groenpand adviseur neemt tijdens de huisopname al je wensen met je door.
  • Samen bekijken en bespreken jullie de technische mogelijkheden. 
  • Jij ontvangt nadien een offerte op maat over het beste zonnesysteem voor jouw woning.

Vraag direct een offerte aan >


Easee laadpaal en zonnepanelen: rijden op je eigen zonnestroom