In Nederland hebben bijna 2,9 miljoen woningen zonnepanelen op het dak. Daar mogen we samen hartstikke trots op zijn! Na de spectaculaire groei van de voorbije jaren, merken we momenteel wat meer twijfel in de markt. De salderingsregeling stond op de tocht en sommige energieleveranciers maken het zonnepaneeleigenaars knap lastig. Bovendien introduceerde Vandebron onlangs een terugleverheffing voor klanten met zonnepanelen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich afvragen: “Moet ik nou wel of geen zonnepanelen nemen?”
Wees gerust: zonnepanelen zijn in 2024 nog steeds een rendabele investering. In deze blog verhelderen we 7 veelvoorkomende mythes en krijg je het eerlijke verhaal over zonnepanelen. Zo kan jij straks met de juiste info op zak je keuze maken!
Geschreven door
Joren Harmanny
Oprichter en algemeen directeur bij Groenpand. Hij overziet het geheel van activiteiten en maakt zelf ook energieadviezen. Als milieuwetenschapper en idealist pur sang is hij aanjager van innovatie en verduurzaming binnen Groenpand.
Snel naar:
- Ik moet betalen voor het terugleveren van stroom
- Het elektriciteitsnet kan mijn zonnepanelen niet aan
- De netbeheerder kan mijn zonnepanelen weigeren
- Ik mag mijn stroom straks niet meer terugleveren
- Ik mag geen vast energiecontract meer afsluiten met zonnepanelen
- Zonder salderen en thuisaccu zijn zonnepanelen niet rendabel
- De terugverdientijd is niet interessant meer
Mythe 1:
"Ik moet betalen voor het terugleveren van stroom"
Terugleverheffing
Sinds kort rekenen sommige energieleveranciers een terugleverheffing aan op je energiefactuur. Dit betekent dat je moet betalen voor alle stroom die je teruglevert aan het net. De grootte van deze heffing hangt af van de bruto hoeveelheid stroom die je teruglevert per jaar. Maar niet gevreesd: bij Groenpand Energie hanteren we geen terugleverheffing. Dus hoef je niet te betalen voor het terugleveren van zonnestroom.
Vast en variabel vs dynamisch contract
Met een vast of variabel energiecontract hoef je nooit te betalen om stroom terug te leveren. De terugleververgoeding is van tevoren vastgesteld op dag- of maandbasis. Met een dynamisch contract, daarentegen, kan het wél voorvallen dat je betaalt voor teruglevering. Bij een dynamisch contract wordt het energietarief elk uur opnieuw vastgesteld. Als er op een bepaald tijdstip veel zonne- en windenergie wordt opgewekt, kan de stroomprijs negatief zijn. Als jij op dat ogenblik stroom teruglevert aan het net, zal je daarvoor geld betalen in plaats van ontvangen. Sommige zonne-energiesysteem merken zoals SolarEdge (wij installeren deze), bieden de mogelijkheid om je systeem tijdelijk stop te zetten op deze onvoordelige momenten.
Mythe 2:
"Het elektriciteitsnet kan mijn zonnepanelen niet aan"
De afgelopen jaren zijn we met z’n allen massaal groene stroom gaan opwekken. Geweldig natuurlijk, maar het kan er soms ook toe leiden dat het lokale elektriciteitsnet overbelast raakt. Vooral in straten met veel zonnepanelen en op hele zonnige zomerdagen is de kans groter. Terwijl jij en je buren genieten van een dagje weg, werken je panelen op volle toeren. Alle opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het net, waardoor de spanning in je straat te hoog kan oplopen.
Gelukkig is jouw zonnepaneleninstallatie hier prima op voorbereid. Bij overbelasting (253V) springt de omvormer automatisch uit en schakelt na de stroompiek vanzelf weer aan. Dit kan enkele minuten tot een paar uur duren. Op sommige plekken komt zo’n uitval wat vaker voor, op andere plekken helemaal niet. Bij de meeste mensen zal de omvormer niet meer dan 32 uur per jaar uit staan, minder dan 1% van de tijd dus. De rest van het jaar profiteer jij van gratis groene stroom!
Mythe 3:
"De netbeheerder kan mijn zonnepanelen weigeren"
Als particulier mag je altijd zonnepanelen plaatsen op een bestaande woning. Denk er aan om je even aan te melden bij je netbeheerder. Bij een nieuwbouwwoning kan je netbeheerder de aansluiting van zonnepanelen wél weigeren op grond van overbelasting. De omvang van je zonnesysteem (boven 3x25A) speelt vaak een doorslaggevende rol. Voor grote zakelijke zonne-installaties, zoals een zonnepark, moet een vergunning worden aangevraagd bij de netbeheerder.
Mythe 4:
"Ik mag mijn stroom straks niet meer terugleveren"
Particuliere zonnepaneelbezitters mogen zonnestroom altijd terugleveren. In bepaalde regio’s, bijvoorbeeld Groningen en Drenthe, geldt wel een terugleverbeperking om overbelasting te vermijden. Ook verwachten we dat het de komende jaren tijdelijk niet mogelijk zal zijn om 24/7 terug te leveren. Het huidige elektriciteitsnet is namelijk niet voorzien op ons zonnepaneel enthousiasme.
Maar maak je geen zorgen, want de Nederlandse netbeheerders hebben grootse plannen om het nationale elektriciteitsnet te verzwaren . De komende jaren zullen er meer dan 50.000 transformatorhuisjes, ruim 120.000 kilometer aan ondergrondse kabels en 70 vierkante kilometer aan hoogspanningsnetten bijkomen. Met deze uitbreiding kan heel Nederland straks afstappen van vervuilende fossiele brandstoffen en kiezen voor 100% groene zonnestroom!
Mythe 5:
"Ik mag geen vast energiecontract meer afsluiten met zonnepanelen"
Door de huidige onduidelijkheid in de markt, willen sommige energieleveranciers (tijdelijk) geen vast contract meer afsluiten met zonnepaneelbezitters. Dit geldt voornamelijk voor meerjarige contracten, maar soms ook voor een jaarcontract. Maar geen nood: er zijn nog heel wat stroomleveranciers waarbij je wel terecht kan voor een vast contract.
In onderstaand overzicht zie je welke energieleveranciers maatregelen hebben getroffen voor zonnepaneel eigenaren, zoals een terugleverheffing of het niet mogen afsluiten van een vast contract. De leveranciers in het linker rijtje ontvangen jou met open armen.
Geen negatieve maatregelen zonnepaneelbezitters | Vaste terugleverkosten zonnepaneelbezitters | Geen meerjarig contract zonnepaneelbezitters | Geen korting of ongunstiger aanbod zonnepaneelbezitters |
All in power ANBW Energie Energyzero Groenpand Energie Next Energy Tibber Zonneplan Energie | BudgetEnergie Clean Energy Gewoon Energie Innova MEGA OM (Samen Om) Vandebron Vrijopnaam | DELTA Eneco Energiedirect.nl Essent Oxxio Powerpeers Pure Energie Vattenfall | Frank Energie Greenchoice Vattenfall |
Bron: Solar Magazine , onderzoek van Overstappen.nl . Let op: deze informatie kan veranderd zijn. Laatst bijgewerkt op 14 mei 2024.
Mythe 6:
"Zonder salderen en thuisaccu zijn zonnepanelen niet rendabel"
Zonnepanelen blijven rendabel, zelfs zonder salderingsvergoeding of thuisbatterij. Het is dan belangrijk om zo efficiënt mogelijk met zonnestroom om te springen. Door een slimme P1 meter te installeren, weet jij op elk moment precies hoeveel stroom je opwekt en hoeveel je verbruikt. Zo kan je deze perfect op elkaar afstemmen.
Verder is een oost-west opstelling van zonnepanelen ook een goed idee. Met zo’n opstelling profiteer je ‘s ochtends van de eerste zonnestralen én ‘s avonds van de avondzon. Je energieopwek is hierdoor stabieler en je hebt genoeg stroom gedurende de hele dag. Deze oriëntatie is ideaal voor een plat dak zonder schaduw, een schuurdak, dakkapel, uitbouw en natuurlijk een schuin dak met oost-west opstelling. We bekijken graag met jou de mogelijkheden.
Mythe 7:
"De terugverdientijd is niet interessant meer"
Ook zonder de salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen nog steeds 7 jaar. Hoe sneller je zonnepanelen installeert, hoe sneller je ze bovendien hebt terugverdiend. Wij durven zelfs te stellen dat dit hét moment is om te investeren in zonnepanelen!
Zonnepanelen zijn vandaag goedkoper dan ooit omdat er nog nooit zoveel werden geproduceerd.
De salderingsregeling zal voorlopig blijven bestaan, dus je profiteert van dit financiële voordeel.
Met zonnepanelen geniet je vanaf de eerste dag 1 na de installatie al van lagere maandelijkse lasten.
Je bent snel aan de beurt aangezien het aantal aanvragen voor zonnepanelen tijdelijk wat minder is.
Wacht jij liever een jaartje tot de prijzen van zonnepanelen nóg lager zijn? Bedenk dan wel dat wachten je ook geld kost. Jij betaalt dat jaar immers nog steeds hoge energieprijzen terwijl je met zonnepanelen vanaf dag één gratis stroom hebt. In de praktijk geldt dat de opbrengst van je zonnepanelen altijd hoger is dan daling van de zonnepaneelprijzen.
Feit:
Zonnepanelen blijven een superslimme investering!
Zo zie je maar: ondanks de huidige uitdagingen, zijn zonnepanelen in 2024 nog steeds een superslimme investering! Meer nog: dit is hét moment om net zoals bijna 3 miljoen Nederlandse huishoudens te kiezen voor zonnestroom. Zo profiteer jij van een gunstige aankoopprijs, snelle installatie, lage maandelijkse lasten én kan je nog even meegenieten van de salderingsregeling. Bovendien draag je je steentje bij voor een beter milieu met je eigen groenpand!
Dus waar wacht je op? 😉