Groene stroom en gas2021-10-29T13:28:05+02:00

Groene stroom en gas

Duurzame energie bij jou uit de buurt

Energiebesparing en het opwekken van eigen energie staan voorop in het vergroenen van je pand. Om de rest van je energieverbruik ook te verduurzamen, biedt Groenpand duurzaam opgewekte energie aan: zonnestroom en Nederlandse wind. We hanteren een tarief dat meestal lager is dan dat van je huidige leverancier.

Ontmoet onze expert

Lisanne

“Veel van onze energieklanten hebben al zonnepanelen of een warmtepomp van Groenpand. Maar ook als je nog niet zo ver bent is groene energie een hele laagdrempelige manier om te beginnen met het verduurzamen van je huis.”

3 Redenen om over te stappen op groene stroom en gas

Als je door ons de overstap laat regelen krijg je daar drie zaken voor terug die je bij de meeste andere energieleveranciers niet kunt krijgen:

1 Lokaal opgewekte, duurzame elektriciteit en gas
Onze wind- en zonne-energie komt uit Nederland en België. Een deel daarvan wordt opgewekt door onze eigen klanten en teruggeleverd aan Groenpand. Zo voorzien we samen in de energie die nodig is.

2Écht persoonlijk contact met onze klantenservice
Bij ons ben je geen nummertje. Wij hebben geen grote klantenservice afdelingen waar je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Bel je naar Groenpand, dan krijg je bijna altijd dezelfde persoon aan de lijn.

3 Altijd de scherpste prijzen
Geen cadeaubonnen, tablets of andere lokkertjes. Bij ons krijg je gewoon een goede en eerlijke prijs, ook als je al jaren klant bent.

Duurzame bronnen

Groenpand gelooft dat alle energie uiteindelijk uit hernieuwbare en lokale bronnen moet komen. Daarom wordt door ons alleen zonnestroom uit de regio (Nederland, Duitsland en België) en windenergie uit Nederland geleverd.

Onze visie op duurzame bronnen

Groenpand gelooft dat er uiteindelijk een gezonde mix moet ontstaan van duurzame bronnen voor energie in Nederland, liefst zoveel mogelijk uit lokale bronnen. Op dit moment lijkt het niet realistisch te verwachten dat alle stroom in de toekomst bestaat uit zonne-energie of wind-energie. Beide zijn niet altijd beschikbaar, en we hebben nog steeds geen goede manier om energie langdurig en betaalbaar op te slaan. Daarom moeten we blijven zoeken naar andere duurzame bronnen. Bijvoorbeeld aardwarmte (geothermie), waterkracht en mogelijk zijn er andere bronnen van hernieuwbare energie die we nu nog over het hoofd zien. We moeten ons dus blijven ontwikkelen.

Windenergie

Windmolens dragen sterk bij aan meer duurzame energie. Op dit moment komt bijna 5% van de Nederlandse elektriciteit uit wind. Met jouw steun erbij kan dat groeien naar 25%.

Zonne-energie

In Nederland is nog te weinig aanbod van zonnestroom. Groenpand koopt de reststroom van mensen die met ons zonnepanelen hebben geïnstalleerd en een overschot hebben. Daarnaast haalt Groenpand zonnestroom uit België en Duitsland, omdat er in Nederland tekorten zijn.

Garanties van oorsprong

De stroom uit je stopcontact komt binnen via het elektriciteitsnetwerk. Er kan niet vanaf ieder wind- of zonpark een aparte kabel door heel Nederland naar alle panden gelegd worden. Het is daarom noodzakelijk om met een certificatensysteem te werken. In Nederland worden de certificaten uitgegeven door CertiQ, onderdeel van het netwerkbedrijf Tennet. Deze “Garanties van Oorsprong” die CertiQ elektronisch verstrekt, zijn het bewijs dat energie duurzaam is opgewekt. Als Groenpand je zonnestroom of Nederlandse wind levert, staat daar altijd zo’n certificaat tegenover.

“Wij hebben in de jaren ’90 een houten huis gebouwd. Door de goede isolatie hebben we weinig stookkosten. Wel hadden we een behoorlijke elektriciteitsrekening. Door de installatie van 23 zonnepanelen blijft de elektriciteitsmeter in de zomer nu stil staan, maar in de winter neem ik nog wel elektriciteit af. Dit restje neem ik via Groenpand af. Door nog meer te besparen in huis hoop ik uiteindelijk €0,- op de rekening te krijgen.”

Hans van der Mey (Giessenburg)

 • Energieverbruik: 6000 kWh en 1500 m3 gas

 • Zelf opgewekt met 23 zonnepanelen: 5000 kWh

 • Maandelijkse energierekening €133,-

 • Volgende bespaardoel: gloeilampen huiskamer vervangen door led-lampen

Welk contract past bij jou?

Ik wil nergens aan vastzitten

Met een variabel contract zit je nergens aan vast. Je kunt dus op elk moment je contract bij ons opzeggen zonder boete. Het tarief dat je maandelijks voor je stroom en gas betaalt is afhankelijk van de marktontwikkelingen. Het kan dus voorkomen dat het tarief de volgende maand lager ligt, maar het tarief kan ook omhoog gaan.

Ik wil weten waar ik maandelijks aan toe ben

Een vast contract kun je afsluiten voor 1, 2 of 3 jaar. Het vastleggen van het tarief voor een bepaalde periode geeft zekerheid, want de energieprijzen kunnen in die periode niet veranderen. Maar wil je overstappen voor je contract is afgelopen, dan betaal je wel een opzegvergoeding.

 • Energieverbruik: 35.000 kWh elektriciteit & 3000 m3 gas

 • Maandelijkse energierekening: €784,-

 • Volgende bespaardoel: energiezuinige koeling

“De ovens waar we de pizza’s in bakken, gebruiken veel elektriciteit. Hier verdienen we wel ons brood mee, dus kunnen we ze er niet zomaar uitgooien. Om onze zaak toch meer duurzaam te maken, nemen we via Groenpand nu Nederlandse windenergie af. In de toekomst willen we ook echt gaan besparen en misschien zelf energie opwekken met eigenzonnepanelen.”

Anneke Klompenmaker van Croissanterie / Pizzeria De Dis (Terschelling)

Projecten waar we trots op zijn

2021-10-29T13:12:12+02:00

Pallas Athene College Ede

Op het dak van het Pallas Athene College in Ede installeerde Groenpand 463 zonnepanelen, genoeg voor zo'n 30 huishoudens. De panelen zijn voor de school een stap richting verdere verduurzaming van het schoolgebouw en het betrekken van leerlingen hierbij.

2021-10-29T15:17:03+02:00

Gastenverblijf in De Ronde Venen

In de gemeente De Ronde Venen organiseerde Groenpand voor de tweede keer een succesvolle groepsaankoop voor zonnepanelen. Verkoopadviseur Eline blikt terug op een installatie die deel uitmaakte van de actie.

2021-10-29T15:16:22+02:00

Eengezinswoningen in Lunetten

In de Utrechtse wijk Lunetten installeerde Groenpand zonnepanelen en een warmtepomp bij Nineke en haar buren. Ook haar groene stroom neemt Nineke via Groenpand af.

Veelgestelde vragen over groene stroom en gas

Waar is mijn maandelijks voorschotbedrag op berekend?2020-09-24T17:26:26+02:00

Het maandelijks voorschotbedrag is een schatting van het verwachte energieverbruik per jaar. Je maandelijks voorschotbedrag wordt automatisch geschat aan de hand van het historisch jaarverbruik van vijf jaar op dat adres.

Met de jaarafrekening in januari kijken we wat het daadwerkelijke verbruik is geweest en wat je daarvoor hebt moeten betalen. Het is dus eigenlijk altijd dat je bij de jaarafrekening of geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?2020-09-24T17:19:21+02:00

Ja! Wanneer je vindt dat het voorschotbedrag te hoog of juist te laag is, kan je het voorschotbedrag aanpassen via het klantenportaal. Het voorschotbedrag kan via het klantenportaal met maximaal 20% bijgesteld worden. Mocht je een goede reden hebben om het voorschotbedrag verder bij te stellen, bijv. omdat je zonnepanelen hebt gekregen en daardoor minder stroom gaat gebruiken, dan kun je met ons contact opnemen om het voorschotbedrag verder aan te passen.  

Het voorschotbedrag wordt sowieso elk jaar aangepast op basis van de jaarafrekening. Wanneer je dit jaar dus veel energie bespaart, zal je volgend jaar automatisch een lager voorschotbedrag krijgen.

Ik heb mijn energiecontract niet op tijd verlengd, wat nu?2020-09-24T17:03:09+02:00

Geen probleem, je hebt automatisch een variabel contract bij Groenpand gekregen. Je zal dus niet zomaar afgesloten worden! Mocht je weer een vast contract willen hebben, dan kun je contact met ons opnemen om dit door te geven. Wij zullen dan een nieuw contract voor je opstellen. 

Ik wil mijn energiecontract bij Groenpand opzeggen, hoe gaat dit in zijn werk?2020-09-24T17:10:15+02:00

Als je je energiecontract bij ons wilt beëindigen, kun je dit aan ons doorgeven via energie@groenpand.nl of via ons telefoonnummer 085-4011912. Vermeld daarbij je klantnummer, de datum waarop je het contract wilt beëindigen en wat daarvoor de reden is. Wij zullen je beëindiging dan in gang zetten en de eind-meterstanden opvragen, zodat je een eindafrekening van ons kunt krijgen.

Hoe kan ik mijn gegevens van mijn energiecontract wijzigen?2020-09-24T17:00:06+02:00

Je gegevens kun je wijzigen via het klantenportaal. Hierin kun je contactgegevens zoals je e-mailadres, rekeningnummer of telefoonnummer wijzigen. Je kunt het ook aan ons doorgeven zodat wij dit voor je wijzigen. Je kan dan de gegevens mailen naar energie@groenpand.nl.  

Als het contract op een andere naam gezet moet worden of als je gaat verhuizen, moet er meestal een nieuw energiecontract aangemaakt worden. Dit kan je niet zelf regelen, maar doen wij graag voor je! Je kan dan contact met ons opnemen via energie@groenpand.nl, of ons bellen op 085-4011912.

Wat is een slimme meter?2020-09-11T16:08:13+02:00

De slimme meter is een nieuwe meter waarmee het energieverbruik en de teruglevering van stroom wordt geregistreerd. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Wanneer je stroom en gas bij Groenpand afneemt, stuur je deze gegevens dus door naar ons! Daardoor hoef je niet meer zelf de meterstanden aan ons door te geven. Met de slimme meter kan je ook zelf je energieverbruik inzien. Dit kan je meer inzicht geven in je energieverbruik per maand. 

Hoe kan ik energieklant bij Groenpand worden?2020-09-25T09:55:46+02:00

Als je klant bij ons wilt worden, kan je een contract aanmaken op deze pagina: https://groenpand.nl/stroom-gas/overstappen/ Je kunt hier je gegevens invullen om een energiecontract aan te maken. Via deze weg kan je meteen het energiecontract ondertekenen, zodat wij daarna meteen de rest kunnen regelen. 

Wil je liever dat wij het energiecontract voor je opstellen? Geen probleem! Stuur dan een mailtje naar energie@groenpand.nl met daarin de volgende gegevens:

 • kopie van je ID
 • rekeningnummer voor het maandelijkse voorschotbedrag
 • de datum waarop het energiecontract in mag gaan
 • welk contract je graag wilt aangaan. We hebben meerdere contracten, namelijk een variabel contract of vaste contracten van 1, 2 en 3 jaar vast. De tarieven voor de verschillende contracten zijn hier te vinden.

Wij maken dan een energiecontract voor je aan. Deze hoef je alleen nog even te ondertekenen en terug te mailen, de rest regelen wij!

Welke contracten zijn er bij Groenpand?2020-09-23T10:25:18+02:00

We hebben twee type energiecontracten bij Groenpand: een variabel en een vast contract. Een variabel contract betekent dat je elke maand een variabel tarief hebt voor stroom en gas, dat afhankelijk is van de marktontwikkelingen. Het kan dus dat het tarief de volgende maand lager ligt, maar het tarief kan ook omhoog gaan. Met een variabel contract zit je verder nergens aan vast, je kan dus op elk moment je contract bij ons opzeggen.

Het andere contract is een vast contract. Hierbij leg je de tarieven voor stroom en gas voor één of meerdere jaren vast. Je kan bij Groenpand kiezen uit een vast contract voor 1, 2 of 3 jaar. Onze actuele tarieven voor de verschillende contracten zijn op deze pagina te bekijken: https://groenpand.nl/stroom-gas/tarieven/. Het vastleggen van het tarief voor een bepaalde periode geeft zekerheid, want de energieprijzen kunnen in die periode niet veranderen. Maar wanneer je voor het einde van de vastgelegde periode je contract opzegt, moeten wij een opzegvergoeding in rekening brengen. Deze vergoeding is afhankelijk van hoe lang van tevoren je het contract opzegt (zie tabel).

Vergoeding per product bij voortijdige beëindiging van een overeenkomst voor bepaalde tijd

Oorspronkelijke looptijdResterende looptijdOpzegvergoeding
1 jaartot 1 jaar€50
meer dan 1 jaartot 1,5 jaar€50
 1,5 – 2 jaar€75
 2 – 2,5 jaar€100
 meer dan 2,5 jaar€125

Andere producten

Ga naar de bovenkant