Volg ons

Wat is groen gas?

Groen gas is een biologisch gemaakt gas van dezelfde kwaliteit als aardgas en kan daardoor direct in het bestaande gasnet worden ingevoerd. Het biogas wordt geproduceerd uit organisch materiaal zoals koeienmest uit de melkveehouderij, snoeiafval van het gemeentelijk groenbedrijf of rioolslib. Door micro-organismen los te laten op dit biologische afval ontstaat er biomethaan. Dit noemen we vergisten en is dus gewoon een natuurlijk proces, al wordt het wel onder gecontroleerde omstandigheden uitgevoerd en versneld. Door biologisch afval te vergisten, ontstaat dus biogas. Dit biogas wordt gefilterd (er zitten nog wat andere stoffen in) waarna het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas en rechtstreeks op het gasnetwerk in Nederland kan worden ingevoed of geïnjecteerd.

Snel naar:

Geschreven door
Renate Harmanny

Adviseur groene energie bij Groenpand. Helpt klanten met vragen over energie en hun energierekening. En geeft bespaar advies op basis van het verbruik.  

De verschillen met "normaal" gas

In onderstaande tabel vergelijken we alle opties met elkaar. Wat zijn de voor- en nadelen van gewoon aardgas, met CO₂ compensatie, gewoon biomethaan of groen gas van Groenpand?

 Tip: Onderstaande tabel bekijk je het best op een pc of laptop.


Aardgas Aardgas met CO₂-compensatie Biomethaan Groen gas van Groenpand Energie
Wat is het? Fossiel methaangas Fossiel methaangas Biologisch methaangas Biologisch methaangas
Oorsprong Verteerde planten en dieren miljoenen jaren geleden opgeslagen in de grond
Verteerde planten en dieren miljoenen jaren geleden opgeslagen in de grond
Plantaardige of dierlijke materialen vergisten
Afvalstromen van plantaardige of dierlijke materialen vergisten
CO₂-uitstoot bij verbranding - CO₂-opname afgelopen tijd =  
Netto CO₂-uitstoot 
(kg CO₂ per m3 gas)
1,8-0=1,8
1,8-0=1,8
1,8-1,8=0
1,8-1,8=0
Ruwe prijs 
(€/MWh gemiddelde prijs augustus 2024)
€33,44
33,44 + 3,70 = €37,14
€58,44
€63,44
Belastingen 
(€/MWh per augustus 2024 EB + 21%  BTW)
16,58 + 10,50 = €27,08
16,58 + 11,28 = €27,86
16,58 + 15,75 = €32,33
16,58 + 16,80 = €33,38
Kale consumentenprijs 
(€/m³ per augustus 2024, exclusief netbeheerkosten e.d.)
€0,59
€0,64
€0,89
€0,95
Voordelen  Lage prijs  Lage prijs
 Geen van de nadelen van aardgas
 Geen van de nadelen van aardgas
 Benut afvalstromen
 Extra verdienmodel voor boeren, waterzuivering en gemeentelijk groenbeheer
Nadelen  Grondverstoring & aardbevingen
 Oorlogen
 Klimaatverandering
 Grondverstoring & aardbevingen
 Oorlogen
 Hogere prijs dan aardgas
 Energiegewassen (planten) komen in plaats van bos- of landbouwgrond
 Hogere prijs dan aardgas

Waarom overstappen op groen gas?

Bij Groenpand geloven we dat groen gas een cruciale rol kan spelen in de transitie naar een duurzame toekomst. Groen gas biedt een milieuvriendelijk alternatief voor fossiel aardgas. Of aardgas nu uit Groningen, Rusland of elders vandaan komt, het levert meer problemen op dan het oplost. We moeten onze afhankelijkheid van fossiel gas doorbreken. Met groen gas kan dat, er komt geen grammetje gewoon aardgas bij kijken.

Groen gas draagt bovendien bij aan een circulaire economie doordat het wordt geproduceerd uit afval. Kortom, groen gas is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maatschappij als geheel!



Heeft biogas ook nadelen?

Het nadeel van biogas is dat het wat duurder is dan regulier aardgas. Dat komt omdat aardgas in principe “gratis” op te pompen is. Dit kunnen we niet onbeperkt blijven doen; niet voor niks hebben we de gaskraan in Groningen dichtgedraaid en willen we af van Russisch gas. Voor biogas moeten restmaterialen verzameld worden, vergist worden en schoongemaakt. Het productieproces is dus duurder.

Bij sommige soorten biogas is een ander nadeel dat hier speciaal gewassen voor worden geteeld, en dit dus ten koste gaat van de landbouw voor voedselproductie. Bij ons biogas is dit echter niet het geval, omdat wij voor de productie enkel gebruik maken van afvalstromen.

Je kunt dus met een gerust hart overstappen op biogas.

Wat kost groen gas?

Groen gas heeft een hogere prijs dan aardgas. Helaas betalen we in grote delen van de wereld, waaronder Nederland, nog steeds te weinig voor aardgas.

Te weinig? Jazeker, wist je dat elektriciteit bijvoorbeeld veel zwaarder belast is dan gas? En aardgas en groen gas zijn hetzelfde belast, terwijl dit zeker niet hetzelfde is! In de prijs van gas zit nog steeds niet echt doorberekend dat de verbranding van gas klimaatverandering en andere grote problemen veroorzaakt. De verborgen kosten van aardgas dus.

Groen gas heeft die problemen niet, de CO₂ uitstoot die vrijkomt bij de verbranding van groen gas is namelijk eerst uit de atmosfeer opgenomen. Pas als je het verbrand komt die CO₂ weer terug in de atmosfeer. Daardoor heeft groen gas netto geen CO₂ uitstoot. Groen gas heeft dus geen verborgen kosten, wij vinden daarom dat aardgas veel zwaarder belast zou moeten worden dan groen gas. Maar dat is helaas niet zo… Mede daarom is groen gas duurder dan aardgas. Op dit moment (juli 2024) betaal je voor groen gas ongeveer 35 cent extra per m3.  Als jij bijvoorbeeld 500 m3 gas per jaar verstookt en je ziet een warmtepomp niet zitten vanwege de hoge investering, dan kan groen gas een hele mooie oplossing voor jou zijn voor 175 euro per jaar extra (500 m³ x 0,35 euro).


De kosten voor groen gas zijn hoger dan voor aardgas, omdat de productie ervan momenteel nog duurder is en omdat ze hetzelfde belast worden. Mogelijk zal de prijs van groen gas nog dalen als er meer van gemaakt wordt, er is nu ook schaarste, er is te weinig aanbod en te weinig vraag naar.

Als jij overstapt op groen gas help je de vraag ernaar vergroten, en daarmee help je indirect ook om het aanbod omhoog te krijgen. Op dit moment wordt veel biologisch afval nog niet benut, er liggen dus enorme kansen in Nederland om meer groen gas te gaan maken, maar dan moeten er wel afnemers zijn. 

Hoe kun je groen gas krijgen?

Als je interesse hebt in groen gas kan je dit bij ons af te nemen door je huidige gascontract aan te passen of een nieuw contract bij ons af te sluiten. Naast 100% groen gas bieden we ook CO₂ gecompenseerd aardgas aan, net als andere leveranciers in Nederland, wat een lagere prijs heeft. 

Een groot voordeel van groen gas is dat je geen aanpassingen hoeft te doen aan je huidige gasinstallatie / cv-ketel, omdat groen gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas. Een beetje teleurstellend misschien, maar je merkt er dus echt helemaal niks van als je op groen gas bent overgestapt (net als dat het verschil tussen groene en grijze stroom niet merkbaar is in je huis).

Het mooie is wel dat je met behulp van groen gas een alternatief hebt voor een warmtepomp of stadsverwarming. Groen gas kan een duurzaam alternatief zijn voor als jij van het aardgas af wilt, maar toch graag (tijdelijk) je cv-ketel wilt houden.

Van het gas af? Dit zijn de subsidiemogelijkheden