Aanbod
/ Duurzame Energie
/ Groene stroom en groen gas / COâ‚‚-gecompenseerd gas
COâ‚‚-gecompenseerd gas
Waarom COâ‚‚-gecompenseerd gas?
Groenpand biedt net als andere energieleveranciers ook aardgas aan. We zijn geen groot fan van aardgas, omdat het veel problemen met zich meebrengt, zoals klimaatverandering, maar ook de aardbevingen in Groningen afgelopen jaren en natuurlijk de oorlogskas van Putin die we als Europa flink hebben gespekt met onze aardgasconsumptie. In april 2024 hebben we in Nederland de kraan in Groningen dichtgedraaid. Ook wordt er nu minder gas uit Rusland geĂŻmporteerd (al hebben we onze kolencentrales weer aangezet om hiervoor te compenseren). Die problemen zijn door ons als energiemaatschappij niet op te lossen. Tegelijkertijd hebben de meeste Nederlanders een cv-ketel die op gas werkt en zijn we dus afhankelijk van gas.
Om te compenseren voor de klimaatproblematiek die de verbranding van aardgas met zich meebrengt dragen we bij aan projecten die COâ‚‚ uit de lucht halen of COâ‚‚ uitstoot voorkomen, door bijvoorbeeld te investeren in windenergie of door bomen te planten.
Hiermee vallen lang niet alle problemen van aardgas op te lossen, dit onderkennen we. Daarom bieden we ook groen gas aan. Dit is géén aardgas, hier kleven geen maatschappelijke of milieuproblemen aan, alleen maar oplossingen. Als je hier meer over wilt weten, kijk dan op onze webpagina over groen gas.
Wat is COâ‚‚-gecompenseerd gas?
CO₂ gecompenseerd gas is aardgas, waarbij de leverancier van dat aardgas een relatief kleine opslag rekent om te compenseren voor de CO₂-uitstoot, door te investeren in projecten die CO₂ kunnen opnemen of de uitstoot ervan kunnen voorkomen. De intentie hiervan is om de klimaatproblematiek, die verbonden is aan de winning en verbranding van aardgas, ongedaan te maken. Bij de ene energieleverancier heet dit “Bosgecompenseerd gas”, bij de andere “Aardgas met Natuur voor Morgen” en bij weer een ander heet het “CO₂-Gecompenseerd Gas”, maar al die verschillende woorden verwijzen naar hetzelfde: aardgas met een prijsopslag om de CO₂-uitstoot te kunnen compenseren via projecten.
Met wat voor projecten compenseert Groenpand Energie de COâ‚‚-uitstoot van aardgas?
Wij investeren alleen in Gold Standard projecten. Er zijn twee keurmerken beschikbaar die beoordelen of een project echt CO₂ uitstoot compenseert en of het project voldoet aan allerlei kwaliteitsstandaarden. Die twee keurmerken zijn VCS en Gold Standard . De laatste is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds en heeft wat strengere controle-eisen dan de eerste, daarom kiezen wij voor Gold Standard projecten. Gold Standard projecten kunnen van alles zijn: een windenergie project in India, bosaanplant in Polen, efficiëntere kooktoestellen in Rwanda, enzovoorts. Voor een overzicht van de gecertificeerde projecten kun je een kijkje nemen op de website van Gold Standard.
Als Groenpand hebben we niet de middelen om zelf projecten op te zetten of zelf onderzoek te doen naar projecten. Daarom kiezen we ervoor om mee te draaien op de standaarden van het Gold Standard keurmerk. We onderkennen dat dit niet altijd een goede oplossing is. Afgelopen jaar is een grote Nederlandse energieleverancier tot een paar keer toe de mist in gegaan met COâ‚‚-compensatie projecten . Zelfs grote energieleveranciers kunnen zich dus vergissen in de betrouwbaarheid van compensatieprojecten.
Als Groenpand Energie willen we onze COâ‚‚-compensatie in de nabije toekomst gaan heroverwegen. Uiterlijk in 2025 beslissen we of we dit op deze manier willen blijven doen en aanbieden.
Wat is het verschil tussen COâ‚‚-gecompenseerd gas, groen gas, bosgecompenseerd gas, gewoon aardgas enzovoorts?
Er zijn maar twee soorten gas: aardgas en biomethaan (groen gas). Aardgas haal je uit de grond en biomethaan maak je met behulp van micro-organismes. Beide soorten gas hebben nog wel verschillende mogelijkheden voor wat betreft herkomst. Een keuze om aardgas uit Groningen te halen, uit Rusland of uit de VS brengt verschillende voor- of nadelen met zich mee. Ook voor groen gas heb je verschillende mogelijkheden, importeren uit Canada waar er bomen voor zijn gekapt, of inkopen in het duurdere Nederland waar groen gas uit rioolslib wordt gemaakt.
CO₂-gecompenseerd gas daarentegen kun je vrijwel overal krijgen. Bij de ene energieleverancier heet het “Bosgecompenseerd gas”, bij de andere “Aardgas met Natuur voor Morgen” en bij weer een ander heet het “CO₂-Gecompenseerd Gas”, maar het is in feite allemaal hetzelfde: aardgas met een kleine prijsopslag om de CO₂-uitstoot te kunnen compenseren via projecten.
Groenpand Energie levert dus ook COâ‚‚-gecompenseerd gas, maar ook 100% groen gas. En dan ook nog eens groen gas dat 100% afkomstig is uit afvalstromen, en niet uit energiegewassen waar landbouwgrond of bosgrond voor heeft moeten wijken.
Hoe kan ik COâ‚‚-gecompenseerd gas krijgen?
Als je bij Groenpand Energie al langere tijd gas afneemt dan krijg je ons COâ‚‚-gecompenseerde gas al. Als je gaat overstappen naar Groenpand Energie, of je wilt je contract verlengen, dan heb je de keuze uit groen gas of COâ‚‚-gecompenseerd gas.
Wat kost CO₂-gecompenseerd gas?​
CO₂-gecompenseerd gas kost iets meer dan gewoon aardgas. Het gaat om ongeveer 3 á 4 cent per m3 gas. Ten opzichte van groen gas is het juist goedkoper, ten minste 30 cent per m3 gas.
Wat moet ik doen om over te stappen op CO₂-gecompenseerd gas?​
Overstappen naar CO₂-gecompenseerd gas is zo geregeld. We zorgen voor een naadloze overgang, ongeacht waar je nu gas afneemt. Je kunt bij ons je eigen overstap direct online regelen via onderstaande button. ​