Klopt het dat Groenpand Energie de goedkoopste energieleverancier is?
Ons belangrijkste doel is om de groene energieleverancier te zijn voor energiebesparend Nederland. En dus niet om altijd de allergoedkoopste te zijn. Wij willen graag eerlijke prijzen hanteren, jou de prijs bieden die energie op dat moment ook echt kost of waard is. Daarom hadden we afgelopen zomer gratis stroom, maar was tijdens de ‘dunkelflaute’ deze winter onze stroom juist een stuk duurder. Hieronder leggen we uit hoe dat nou eigenlijk zit.
Of wij als energieleverancier de goedkoopste energieleverancier zijn van Nederland, of juist wat duurder, kan verschillen per maand, per contracttype en per gebruikssituatie. Het kan dus zijn dat op een bepaald moment voor jouw situatie een andere energieleverancier of een ander contract goedkoper is dan voor je buurman.
Hoe helpen we met Groenpand Energie om jouw energierekening omlaag te brengen?
Op drie manieren:
- We adviseren over energie-bespaar mogelijkheden zoals isolatie en warmtepompen en we informeren je door middel van webinars en informatieavonden (vaak in samenwerking met lokale energiecoöperaties of gemeentes) over actuele onderwerpen zoals de afschaffing van de salderingsregeling of de terugverdientijd van een thuisbatterij. Door onze adviezen op te volgen kun je je energierekening omlaag brengen.
- We installeren energie-besparende technieken, zoals zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen. Met deze installaties kan je je energiekosten fors verder naar beneden brengen.
- We bieden als energieleverancier zo duurzaam mogelijke energie aan (echt groene stroom en echt groen gas) en tegen zo eerlijk mogelijke prijzen. Afgelopen zomer boden we bijvoorbeeld gratis stroom aan omdat we overschotten van zonnestroom hadden.
Hoe kan het dat je toch een onverwacht hoge energierekening hebt of dat een andere energie-leverancier goedkoper is?
Er zijn een paar verschillende mogelijkheden die we hieronder beschrijven. Dit is best een ingewikkeld onderwerp. Daarom, van eenvoudig naar complex, de mogelijke redenen dat jouw energierekening is gestegen:
- Je bent meer energie gaan verbruiken. Dat gebeurt vooral vaak als er nieuwe mensen of apparaten bijkomen in je huis. Bij nieuwe mensen denk je aan gezinsuitbreiding of huisgenoten. Bij nieuwe apparaten kan het gaan om een warmtepomp, hobby-apparatuur of een laadpaal voor de elektrische auto. Ook je woongedrag kan invloed hebben, bijvoorbeeld als je meer thuis bent gaan werken of als je met pensioen gaat. Meer energieverbruik zorgt altijd voor een hogere energierekening.
- Je gebruikt veel energie op de dure momenten. Wanneer zijn de energieprijzen hoog en wanneer laag? Bij een variabel contract verandert de prijs per maand en dan zijn vaak in de wintermaanden de prijzen het hoogst, vooral als er in de winter weinig wind is én weinig zon (de 'dunkelflaute', zoals de Duitsers het noemen). Bij een dynamisch contract bepaalt ook de beschikbaarheid van duurzame energie het prijsniveau. De dure uren zijn wanneer er weinig wind of zon is. In de zomer is vaak 's nachts de stroom duurder (en overdag goedkoop of zelfs gratis), in de winter waait het vaak ‘s nachts en zijn dus juist overdag de dure uren, en ‘s nachts de goedkopere uren. Met een thuisbatterij kan je voorkomen dat je steeds energie gebruikt tijdens dure uren, waardoor je hele energierekening lager wordt.
- Je energieleverancier heeft de energieprijs niet goed voorspeld. Wij werken zoveel mogelijk met eerlijke prijzen, als er goedkope stroom beschikbaar is dan bieden we ook goedkope stroom aan, is er alleen dure stroom beschikbaar dan bieden we dure stroom aan. Een andere leverancier kan daar andere keuzes in maken en daardoor op momenten goedkope energie aanbieden terwijl de stroom op dat moment eigenlijk duur is. Leveranciers kunnen ook verschillende voorspellingen maken. Vanuit de ACM moeten wij als energieleverancier al op de 1e van de maand voorafgaand aan de maand die het betreft de prijzen voor die maand bekend maken. Dus op de 1e van januari moeten wij onze prijzen voor februari bekend maken. Dat betekent dat we in december een gok moeten doen hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen tot aan februari. Dat pakt in werkelijkheid soms anders uit, zeker als de politiek zich ermee gaat bemoeien (zoals oorlog in Oekraïne of gastekorten in Nederland), maar het weer kan zich ook onvoorspelbaar gedragen (juni met weinig zon, november met weinig wind). Omdat leveranciers hun eigen modellen hebben om prijzen te voorspellen kan de ene soms goedkoper zijn dan de andere. Als een energieleverancier de prijzen vaststelt speelt er vaak nog meer mee dan alleen de kostprijs en de verwachte ontwikkelingen. Daardoor kan het voorkomen dat wij als Groenpand Energie in een bepaalde maand verwachtten de goedkoopste te zijn omdat we echt bodemprijzen aanbieden, maar dat toch niet zijn doordat een andere energieleverancier toch een lagere prijs indient.
Even terugblikken hoe dat in de praktijk uitpakt:
- In 2024 waren we met ons dynamische contract een stuk goedkoper dan de grootste aanbieder van dynamische contracten, maar met ons variabele contract gemiddeld duurder dan de grootste aanbieder van variabele contracten. We waren bovendien de goedkoopste aanbieder van Groen gas. Voor groene stroom waren we in de zomer de goedkoopste, maar in de winter een van de duurste.
- In 2023 was Groenpand Energie met een variabel contract één van de goedkoopste van Nederland. We waren één van de twee energieleveranciers die het hele jaar onder het prijsplafond zat dat gold in dat jaar.
Conclusie
Als Groenpand Energie maken we alleen beloftes die we ook na kunnen komen, en dus beloven we niet de goedkoopste energie-leverancier te zijn, maar ook zeker niet de duurste. Wel de eerlijkste en de groenste. Toch zijn we op bepaalde momenten in het verleden toch de goedkoopste energieleverancier van Nederland geweest, en daar zijn we stiekem best wel trots op.