panel

Omvormers

Een omvormer (ook wel inverter of wisselrichter) is in staat om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Dat is belangrijk, want gelijkstroom is gevaarlijk wanneer mensen ermee in aanraking komen. Bovendien zijn alle huizen in Nederland afgestemd op wisselstroom. Omvormers zijn altijd afgestemd op het soort en het aantal zonnepanelen dat u heeft en zijn dan ook verkrijgbaar in talloze soorten en maten. Ze zijn altijd noodzakelijk als je je eigen zonnestroom wilt gebruiken.

Een omvormer moet ergens in of om het huis geplaatst worden. Mensen kiezen daarvoor vaak een zolder, de gangkast of de garage. Een vereiste is dat de omvormer voldoende geventileerd hangt en niet oververhit kan raken.

Veel gebruikte merken omvormers zijn SMA, Kostal en Omnik. De kwaliteit van verschillende omvormers verschilt behoorlijk, terwijl dit een belangrijke factor is voor de betrouwbaarheid van de totale installatie. Het is dan ook zaak om bij omvormers rekening te houden met een kortere levensduur dan zonnepanelen en de juiste afweging te maken tussen kwaliteit en kosten.

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12