panel

Waarom zonne-energie?

Zonnepanelen hebben volgens ons drie voordelen ten opzichte van oude energiebronnen, zoals kolen, gas of olie.

  1. Het is beter voor onze leefomgeving. We hoeven geen kolen en gas meer te verbranden, zo komt er minder roet, fijnstof en CO2 in de lucht.
  2. We besparen er geld mee. Als je zelf elektriciteit opwekt is de winst ook voor jezelf. Dat scheelt bijna de helft van je stroomprijs.
  3. We worden onafhankelijker van grote energiemaatschappijen. We zijn daardoor vrij om te kiezen waar we ons geld aan uit willen geven.

Bovendien kan iedereen meedoen. Iedereen kan zo een stap zetten naar een duurzaam huishouden.

Nadelen van fossiele energie

Olie, gas en kolen zijn vormen van energie op basis van koolwaterstof en staan ook wel bekend als fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren oud en zijn in beperkte hoeveelheden in de aarde aanwezig. Er is veel discussie over het moment waarop fossiele brandstoffen op zullen raken, maar feit is dat we vroeger of later zonder olie moeten leven. Er kleven met name twee nadelen aan olie: het is slecht voor de aarde en het is slecht voor onze economie.

Gevolgen voor onze planeet
Olie, gas en kolen bestaan uit koolwaterstoffen en daardoor komt er koolstofdioxide vrij bij het verbranden ervan. Koolstofdioxide (CO2) heeft tot gevolg dat de aarde opwarmt. In het tempo waarin we momenteel fossiele brandstoffen gebruiken, zal aan het einde van de 21e eeuw de aarde met ten minste 3o°C zijn opgewarmd. Dat lijkt weinig, maar vooraanstaande klimaatwetenschappers voorspellen rampzalige gevolgen. Onder de gevolgen met de grootste impact zijn: massa uitsterven van dier en plantensoorten, overstromingen, eilanden verdwijnen in zee, hongersnoden ten gevolge van mislukte oogsten en een snelle en dodelijke verspreiding van ziekten. Volgens wetenschappers die betrokken zijn bij het IPCC is opwarming van de aarde momenteel in volle gang en is stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen de enige manier om verdere opwarming tegen te gaan, en mogelijk zelfs het proces om te keren.

Gevolgen voor onze economie
Veel producten worden gemaakt van olie. Niet alleen is al ons transport gebaseerd op olie (benzine voor auto’s, kerosine voor vliegtuigen en stookolie voor schepen), maar ook andere producten zoals plastic, asfalt, dakbedekking, kleding en zelfs make-up worden gemaakt van olie. De prijs van veel producten hangt dan ook af van de prijs van olie. Als de prijs van olie stijgt, stijgt daardoor ook de prijs van veel andere producten. De prijs van olie is dermate sterk verbonden met onze economie, dat veel economen zeggen dat onze afhankelijkheid van olie één van de belangrijkste oorzaken is geweest van de financiële crisis. Olie is de afgelopen vijftien jaar in prijs gestegen van $12 naar $110 per vat. Prijzen van andere producten zijn hard mee gestegen. Onze afhankelijkheid van olie raakt ons dus ook in eigen portemonnee.

 

Voordelen van zonne-energie

De tegenhanger van fossiele, uitputbare energie is hernieuwbare energie. We noemen dat duurzame energie, omdat we het altijd kunnen blijven gebruiken en omdat het geen negatieve gevolgen heeft voor onze gezondheid of voor onze leefomgeving. Duurzame energie kan opgewekt worden met behulp van zon, wind, water of aardwarmte. De zon schijnt elke dag en kan gratis opgevangen worden. De voordelen van zon zijn: geld besparen, meer vrijheid, betere gezondheid en een veiliger leefomgeving.

Geld besparen met zonnepanelen
Sinds eind 2011 zijn eigen zonnepanelen een goedkopere manier om aan elektriciteit te komen dan via het elektriciteitsnet. Per januari 2014 kunt u met zonnepanelen elektriciteit opwekken voor ongeveer 11 cent per kWh. De meeste Nederlanders betalen aan hun netbeheerder ongeveer 23 cent per kWh. Met zonnepanelen kun je dan ook per direct de helft van uw maandelijkse elektriciteitskosten besparen. Als je een gemiddeld aantal apparaten in huis hebt, komt dat ongeveer neer op €500,- per jaar.

Je eigen energiebedrijf
De meter voor het eerst terug zien lopen is voor veel mensen die starten met zonnepanelen een bijzonder moment. Je bent dan voor het eerst de baas van uw eigen ‘energiebedrijf’. Vanaf dat moment ben je minder afhankelijk van de grote energiemaatschappijen, de kwaliteit van dienstverlening die zij bieden en van de energieprijs in de markt. Zonnepanelen bieden meer vrijheid en onafhankelijkheid.

Goed voor de planeet
De belangrijkste grondstof voor zonnepanelen is silicium. En silicium wordt gewonnen uit zand. Zand is vrijwel overal te vinden. Er is dan ook genoeg van om nog duizenden jaren zonne-energie mee op te vangen.
De zonnepanelen die wij adviseren zijn altijd gecontroleerd op kwaliteit en geproduceerd onder verantwoorde arbeidsomstandigheden. De panelen worden geïnstalleerd door vakkundige mensen, met oog voor veiligheid en voor jouw wensen.

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12