panel

Risico’s van zonnepanelen

De meeste zonnestroominstallaties hebben een laag risico. Goede, betrouwbare zonnepanelen worden gecontroleerd op kwaliteit, alvorens ze voor 20 jaar het dak op gaan. Die panelen worden voorzien van een kwaliteitskeurmerk of certificering, bijvoorbeeld een keurmerk van TÜV, VDE, SGS, of het Fraunhofer Institut. Zo’n keurmerk of certificaat betekent dat de panelen zijn getest op brandveiligheid, schade tijdens transport, microscheurtjes, leveringsvermogen, weersinvloeden, enzovoorts.

Zonnepanelen die niet vooraf worden gecontroleerd of voorzien zijn van een kwaliteitskeurmerk brengen een hoger risico met zich mee. Dergelijke panelen zijn vaak tegen (te) lage prijzen te koop en leveren bijvoorbeeld al na 5 jaar een stuk minder op dan waar je voor betaald hebt. De meeste panelen in Nederland zijn gelukkig van redelijk tot goede kwaliteit, maar controleer voor de zekerheid altijd de kwaliteit van uw zonnepanelen vooraf. Als je dit lastig vindt in te schatten, laat je dan bijvoorbeeld informeren door een bekende die zich goed heeft ingelezen of die zelf zonnepanelen heeft.

Keurmerk van installateur

Tijdens de installatie van panelen en de bijbehorende apparatuur spelen met name veiligheid en betrouwbaarheid een grote rol. Als je er zeker van wilt zijn dat de installateur veilig te werk gaat, vraag dan naar een VCA diploma. Als je wilt weten of de kwaliteit van de installatie voldoende zal zijn, kun je ook vragen naar een aansluiting bij Techniek Nederland. Sinds kort is er ook een officieel keurmerk voor installateurs van zonnepanelen genaamd Zonnekeur, maar daar zijn nog maar erg weinig installateurs bij aangesloten.

Een afweging van de risico’s is een belangrijk aspect van iedere koop, maar zeker wanneer je zonnepanelen overweegt. Allereerst omdat deze minimaal 20 jaar voldoende elektriciteit moeten opwekken, maar natuurlijk ook omdat het gaat om een investering van enkele duizenden euro’s.

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12