panel

Kosten en baten

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, begin je misschien wel met iets wat je nog niet eerder hebt gedaan: je gaat investeren. Je gaat een aankoop doen die in eerste instantie geld kost, maar daarna geld gaat opleveren. Voor de meeste mensen kosten panelen eenmalig tussen de €3000,- en €7000,-. En dat levert weer ongeveer €250,- tot €800,- per jaar op. Dat betekent dat je de panelen binnen 6 – 8 jaar heeft terugverdient. Of anders gezegd: dat betekent dat je energiekosten per direct – blijvend – omlaag gaan.

Er zit nog een extra voordeel aan het feit dat zonnepanelen een investering zijn. Daardoor mag je de belasting die je over de aanschaf betaalt weer terugvragen van de belastingdienst. Neem contact met ons op als je hier meer over wil weten.

Een rekenvoorbeeld:

Je hebt een schuin dak op het zuiden waar 8 panelen op geplaatst kunnen worden (8 panelen nemen ongeveer 13m2 in beslag). Die schaft je aan voor een totaal van €4180,-, daarvan mag je ongeveer €650,- terugvragen van de belasting. Dat kost je dus €3530,-. Je 8 panelen leveren in het eerste jaar ongeveer 1750 kWh (spreek uit: kilowattuur) op. Je panelen gaan zeker 20 jaar mee. In die 20 jaar kunnen ze zo’n 33000kWh opwekken. Per kWh kost je dat 11 cent. De huidige elektriciteitsprijs is ongeveer 23 eurocent. Je bespaart dus meer dan de helft. En dat 20 jaar lang. Als de elektriciteitsprijzen omhoog gaan, neemt de besparing alleen maar toe. Je bespaart in het eerste jaar al ruim €400,-. Dus:

Eenmalige aanschafprijs

€3530,-

Nieuwe vaste energieprijs

11 cent per kWh (in plaats van 23 cent)

Besparing per jaar

€400,-

Als je deze rekensom ingewikkeld of vervelend vindt, ben je in goed gezelschap. De meeste Nederlanders laten zich door dit soort rekensommen ontmoedigen en gaan vervolgens niet over tot de aanschaf van zonnepanelen. Dat is jammer, want de conclusie is voor bijna iedereen: ja, als je nu in zonnepanelen investeert, gaat dat geld opleveren. Als je de rekensom liever niet zelf maakt, kun je de hulp inschakelen van een expert of onafhankelijk adviseur.

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12