Zonnepanelen2022-08-11T10:03:24+02:00

Zonnepanelen

Eigen energie opwekken met zonnepanelen

Sluit je aan bij een groeiende groep pandeigenaren die geld besparen met zonnepanelen! Doordat je zelf je energie opwekt wordt je ook minder afhankelijk van energieleveranciers en stijgende energieprijzen. Groenpand geeft jou persoonlijk advies waar je op kunt vertrouwen en de panelen worden vakkundig geïnstalleerd door onze eigen enthousiaste vakmensen.

Of het nu gaat om schuine daken, platte daken, boerenschuren of woonboten, Groenpand heeft op al deze daken zonnepanelen geplaatst. Overweeg je zonnepanelen te installeren op jouw dak? Vraag een bezoek aan van één van onze adviseurs die je persoonlijke situatie opmeet. Wanneer we met je in gesprek gaan over zonnepanelen, kunnen we gelijk kijken naar mogelijkheden om energie te besparen. Is het wel nodig om het volledige energieverbruik op te wekken of kunnen we ook energiebesparende maatregelen realiseren? Groenpand levert zo een compleet advies op maat.

Neem je naast zonnepanelen ook groene stroom en gas bij Groenpand af? Dan kunnen we gelijk je maandelijkse voorschotbedrag naar beneden bijstellen.

Onze zonnepaneel installateur

Jacob Jan

zonnepaneel installateur jacob

“Ik vind het een mooi moment om aan het einde van een klus mensen de hand te schudden en succes te wensen met hun eigen energie-opwekking.”

3 Redenen om zonnepanelen te laten installeren

Zonnepanelen, ook wel PV panelen genoemd, hebben volgens ons drie belangrijke voordelen ten opzichte van oude energiebronnen, zoals kolen, gas of olie.

1 Goed voor de planeet
Voor zonne-energie hoeven we geen kolen en gas meer te verbranden. Zo komt er minder roet, fijnstof en CO2 in de lucht. De belangrijkste grondstof voor zonnepanelen (silicium) is overal te vinden en kunnen we nog duizenden jaren gebruiken om zonne-energie mee op te vangen.

2 Geld besparen met zonnepanelen
Als je zelf elektriciteit opwekt is de winst ook voor jezelf. Met zonnepanelen kun je per direct de helft van je maandelijkse elektriciteitskosten besparen. Als je een gemiddeld aantal apparaten in huis hebt, komt de besparing neer op ongeveer €1.500,- per jaar!

3 Je eigen energiebedrijf
Met zonnepanelen hoef je minder stroom af te nemen van je energieleverancier en ben je dus minder afhankelijk. Dat scheelt een boel zorgen door stijgende energieprijzen. Als je zonnepanelen met een warmtepomp combineert kun je ook nog (gedeeltelijk) van het gas af!

Waarom kiezen voor Groenpand?

  • Service met een glimlach door ons eigen deskundige installatieteam

  • Van begin tot eind écht duurzaam

  • Ruime ervaring met al 4.000+ installaties in Utrecht

  • Breder aanbod dan alleen zonnepanelen

  • Mogelijkheid om onderhoudscontract af te sluiten

  • Nu met 30 jaar garantie *

* op Solitek panelen

Merken waar we mee werken

Familie De Vries

“Nadat wij afgelopen zomer de zonnepanelen hebben laten installeren op ons dak is bijna iedereen uit de straat even komen kijken. Inmiddels zijn er bij vijf anderen ook panelen geplaatst. Als het zo doorgaat, wekken we straks als straat meer elektriciteit op dan dat we verbruiken.

4.6/5

Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een 4.6 / 5.

0 kWh
Verbruik per jaar
0
Panelen geplaatst
0 kWh
Eigen opwek per jaar
3500 kWh
Netto verbruik
0
Besparing

Projecten waar we trots op zijn

2022-06-27T13:18:18+02:00

Zonnepanelen op plat dak wooncomplex in Deventer

Voor elke bewoner zonnepanelen, in totaal dus 430. Dat is het aantal panelen Groenpand op een wooncomplex in Deventer mocht installeren, in opdracht van SW Vastgoedverbetering. Een mooie puzzel, vertelt onze projectleider Tristan.

2022-06-27T13:17:38+02:00

Een gecombineerd groendak met zonnepanelen in Bunnik

In Bunnik is Groenpand een bekend gezicht. De bewoner van deze woning werd door een goede kennis uit het dorp op het bedrijf gewezen. De keuze voor Groenpand was al snel gemaakt door de gemotiveerde mensen en de mogelijkheid om producten te combineren.

2022-07-01T10:24:13+02:00

Een groendak met zonnepanelen in Utrecht

De bewoner van deze woning in Utrecht is geen voorloper in duurzaamheid, maar wilde wél graag zijn energieverbruik compenseren en vergroenen waar het kan. Op het dak van zijn woning legden we een prachtig groendak aan, en op zijn garage kwamen een aantal zonnepanelen te liggen.

Hoe werkt het

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hoeveel kan ik opwekken met een zonnepaneel?2022-08-11T11:08:36+02:00

Er is een verschil tussen het vermogen van een zonnepaneel, en de daadwerkelijke opwek. Het kan immers niet elke dag een stralend blauwe hemel in juni zijn. Om een beeld te krijgen van de opwek in een gemiddelde situatie kun je het aantal Wattpiek (Wp) van het paneel vermenigvuldigen met 0,85 en zet je er kWh achter. Dan heb je een aardig beeld van de jaaropbrengst van een zonnepaneel op een gemiddeld dak in Nederland.

Onze panelen hebben een vermogen van 390 Wp en wekken dus gemiddeld 331,5 kWh op per paneel per jaar (390 x 0,85 = 331,5).
Als je een offerte aanvraagt, helpen wij met uitrekenen hoeveel zonnepanelen jij nodig zou hebben!

Uit welke onderdelen bestaat een zonnestroomsysteem?2020-09-07T16:59:25+02:00

Een zonnestroomsysteem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer (met eventueel power optimizers), de bekabeling van de panelen naar de omvormer (DC traject) en van omvormer naar meterkast (AC traject) en het montagesysteem.

Wat is een slimme meter?2020-09-11T16:08:13+02:00

De slimme meter is een nieuwe meter waarmee het energieverbruik en de teruglevering van stroom wordt geregistreerd. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Wanneer je stroom en gas bij Groenpand afneemt, stuur je deze gegevens dus door naar ons! Daardoor hoef je niet meer zelf de meterstanden aan ons door te geven. Met de slimme meter kan je ook zelf je energieverbruik inzien. Dit kan je meer inzicht geven in je energieverbruik per maand. 

Wat kosten zonnepanelen?2022-08-05T14:00:08+02:00

Dat is erg afhankelijk van het aantal en het type panelen dat je kiest. Voor een kostenindicatie kun je vrijblijvend een (indicatieve) offerte bij ons aanvragen. Over het algemeen ligt voor kleinere systemen de prijs per paneel hoger dan voor een groot systeem. Dit komt omdat er ongeacht het aantal panelen, er een aantal vaste kosten voor de installatie zijn. Hierbij kan je denken aan de bekabeling naar de meterkast, maar ook de installatiekosten en reiskosten van onze installateurs. Dus hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper de prijs per paneel wordt.

Ik ben geinteresseerd in zonnepanelen. Hoe kan ik een offerte van jullie ontvangen?2020-10-02T15:45:55+02:00

Leuk dat je interesse hebt in zonnepanelen! Via deze link kom je bij ons formulier om een offerte voor zonnepanelen aan te vragen. Wanneer we je antwoorden hebben ontvangen, zullen we zo snel mogelijk je aanvraag bekijken en contact met je opnemen voor een offerte op afstand of een afspraak bij je thuis!

Hoe verloopt een huisopname?2020-09-11T16:24:56+02:00

Bij een huisopname komt één van onze adviseurs bij je thuis langs om de mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning te bekijken. Een huisopname duurt ongeveer een uur. Tijdens de huisopname wordt er uitleg gegeven over de mogelijkheden tot verduurzaming en kan je je opties met de adviseur bespreken. Ook zal de adviseur de woning bekijken: zo zal de adviseur voor zonnepanelen natuurlijk kijken naar het dak, maar ook of er nog aanpassingen nodig zijn in de meterkast, waar de omvormer het beste kan hangen en hoe het kabeltraject moet lopen. Op basis van deze informatie zal er een maatwerk-offerte voor je worden opgesteld.

Welke merken verkopen jullie?2021-10-25T12:12:21+02:00

Wij werken veel met zonnepanelen van Trina Solar en SoliTek. Voor de omvormers werken wij meestal met SolarEdge, dit is een type omvormer met power optimizers. Ons montagesysteem komt van Van der Valk (Pro+ en Pitched Roof Clamp systemen). Deze merken zijn uitgekozen vanwege de goede kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij vinden het belangrijk om te werken met fabrikanten waarmee we een stabiele band kunnen opbouwen en die duurzaam produceren.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn offerte krijg?2020-06-10T13:31:49+02:00

Tot uiterlijk twee weken na de huisopname. We proberen altijd zo snel mogelijk de offerte per mail te versturen. Hoe snel je de offerte ontvangt is bijvoorbeeld afhankelijk van het schema van de adviseur en de complexiteit van de situatie. Er zijn situaties die eerst even met collega’s overlegd moeten worden voordat de offerte kan worden verstuurd.

Hoe lang duurt het om mijn zonnepanelen terug te verdienen?2022-02-11T15:38:05+01:00

Gemiddeld duurt het 4 tot 8 jaar om je zonnestroomsysteem terug te verdienen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal panelen dat je aanschaft, de helling van je dak, de richting waarin de zonnepanelen liggen en de prijs voor elektriciteit.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?2020-09-14T15:09:37+02:00

De meeste mensen willen hun elektriciteitsverbruik gaan opwekken met zonnepanelen. Om uit te rekenen hoeveel panelen je daarvoor ongeveer nodig hebt, kun je de volgende rekensom gebruiken:

jaarverbruik elektriciteit/(aantal wp panelen x 0,85)

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?2020-09-14T15:04:08+02:00

Een schuin dak met dakpannen of een plat dak met bitumen of EPDM zijn zeer geschikt voor zonnepanelen. Een dak op het zuiden is het meest ideaal, maar ook een oostelijke of westelijke dakligging kan aantrekkelijk zijn. Zonnepanelen op het noorden wekken doorgaans minder op, maar ook dat is weer afhankelijk van hoe schuin de hoek van het dak is.

Overige dakbedekkingen, zoals leien of rieten daken, zijn over het algemeen niet geschikt voor zonnepanelen. Op rieten dak kunnen zonnepanelen niet worden geplaatst wegens brandgevaar. Leien daken hebben een ander montagemateriaal nodig, waar onze installateurs niet voor zijn opgeleid.

Welke merken omvormers installeert Groenpand?2020-09-07T17:23:55+02:00

Wij installeren voornamelijk omvormers van SolarEdge, vaak in combinatie met Power Optimizers van SolarEdge. Ook plaatsen wij regelmatig SMA en Huawei omvormers.

Wanneer komt mijn omvormer?2022-08-17T16:02:23+02:00

Dat weten we helaas niet exact, maar als jouw omvormer binnenkomt krijg je direct bericht van ons om de installatie in te plannen. Wij willen net zo graag als jij de installatie zo snel mogelijk helemaal afmaken. Het is niet nodig om hier achteraan te bellen of te mailen wanneer jij aan de beurt bent: we kunnen die vraag op dit moment niet beantwoorden.

Vanwege een wereldwijd chiptekort, en een enorme toename in de vraag naar omvormers zijn er dit jaar enorme tekorten. En dat kan nog wel tot in 2023 voortduren. Mede doordat wij al bijna 10 jaar lang samenwerken met SolarEdge en SMA, krijgen wij gelukkig wel regelmatig omvormers geleverd, maar veel minder dan we bestellen en met veel langere wachttijden. Ook krijgen we niet 100% duidelijkheid over wanneer er wat geleverd wordt. Daarom hebben we nu een wachtlijst. Degenen die het langst op onze omvormerwachtlijst staan zijn in principe als eerste aan de beurt. Het kan soms gebeuren dat er een ander type omvormer (die bij jou niet bruikbaar is) al eerder wordt geleverd en dat we daardoor iemand anders, die korter op de lijst stond, toch eerder kunnen helpen. Toch heeft het geen zin tussentijds van omvormer te wisselen, onze verkoopadviseurs houden al zoveel mogelijk rekening met de beschikbaarheid van omvormers.

We bieden onze excuus aan voor deze vervelende situatie, we hopen dat we je zo snel mogelijk verder kunnen helpen om je eigen hernieuwbare zonnestroom te gaan oogsten. In de tussentijd kunnen we je misschien ergens anders mee helpen? Kijk bijvoorbeeld op onze aanbodpagina.

Ik heb zonnepanelen gekocht, hoe lang duurt het voordat jullie ze komen installeren?2020-09-11T16:47:30+02:00

Wij streven ernaar binnen drie maanden na akkoord de zonnepanelen te installeren. Dit is wel afhankelijk van de seizoensdrukte, het is bijvoorbeeld voor zonnepanelen drukker in de zomer dan in de winter. Ook bij groepsaankopen kan het wat langer duren voordat de panelen worden geïnstalleerd. Je kan daarom altijd even bij je adviseur navragen wat de wachttijd is, zij hebben altijd overzicht over hoe het ervoor staat met onze planning!

Hoe lang zijn jullie bezig met het installeren van de zonnepanelen?2020-09-11T16:43:15+02:00

Meestal zijn de installateurs binnen een dag klaar met installeren. De installateurs beginnen rond 8:00 uur ’s ochtends en zijn in de middag klaar met de installatie. Dit geldt vooral voor kleine installaties tot een stuk of 20 panelen. Wanneer er meer dan 20 panelen worden geïnstalleerd, plannen we vaak een extra dag voor de installatie in of sturen we een groter installatieteam op pad.

Hoe kunnen wij ons voorbereidingen op de installatie van zonnepanelen?2020-04-29T16:14:31+02:00

Het belangrijkste is dat de installateurs voldoende ruimte hebben om aan het werk te gaan. Het zou daarom erg fijn zijn als de plekken waar onze installateurs aan de slag gaan, zoals de meterkast en plek voor de omvormer, opgeruimd zijn. Ook is het erg handig als er een parkeerplaats voor de deur is, waar de bus met materiaal kan parkeren. Ten slotte, een lekker kopje koffie of thee om de dag mee te beginnen is natuurlijk ook nooit verkeerd ;)

Hoe lang duurt het voordat ik de opwek van mijn nieuwe panelen zie in de app?2022-03-04T09:14:01+01:00

Vanaf het moment dat de zonnepanelen zijn aangesloten wekken ze stroom op. Het duurt echter enkele weken voordat je je opwek ook kunt volgen in onze app. Dat heeft te maken met de registratie van de panelen bij de netbeheerder.

De omvormer van mijn zonnepanelen is stuk, wat nu?2022-08-17T16:19:05+02:00

Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn. Voor sommige problemen zal er iemand langskomen, andere dingen kunnen van een afstand worden opgelost. Het kan ook zijn dat de omvormer prima werkt, maar dat deze geen internetverbinding meer heeft. Wees gerust: ook zonder internet gaat de opwek van zonnestroom gewoon door. Doorloop deze stappen om de internetconnectie met je omvormer te checken en indien nodig te herstellen.

Controleer of de internetverbinding werkt:

  • Staat in de meterkast de groep van de zonnepanelen aan?
  • Zitten alle stekkertjes van het internet in de router/modem?
  • Heb je powerlinks: zitten deze rechtstreeks in een wandcontactdoos (niet in een stekkerdoos)? Branden er drie lampjes op de powerlinks?

Je internetverbinding resetten:

Als het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, kun je je modem/router of je powerlinks proberen te resetten. Hierdoor wordt er opnieuw contact gemaakt met de omvormer en dat wil nog wel eens de oplossing zijn. Dit doe je door middel van een reset knopje of, als die er niet op zit, door de stekker even uit het stopcontact te halen.
Powerlinks kun je resetten door het knopje dat onderop zit 7 seconden ingedrukt te houden totdat alle drie de lampjes gaan knipperen. Je begint met de powerlink die verbonden is met je modem/router en daarna binnen twee minuten bij de powerlink die verbonden is met  de omvormer. Ze zullen dan opnieuw verbinding met elkaar zoeken.

Wifi verbinding met de omvormer herstellen:

Als je omvormer internet ontvangt via Wifi dan kun je deze opnieuw verbinding laten leggen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de omvormer de Wifi-verbinding kwijt is geraakt.

SMA: Bekijk deze video voor het herstellen van de Wifi-verbinding van een SMA omvormer. Het wachtwoord dat je nodig hebt staat achterop het instructie boekje geschreven dat wij hebben achtergelaten bij de omvormer.

SolarEdge: Bekijk deze video voor het herstellen van de Wifi-verbinding van een SolarEdge omvormer. Je kunt de verbinding ook testen door de omvormer status te checken. Volg hiervoor de instructies van dit filmpje. Wanneer het tweede vinkje niet op groen staat moeten de volgende poorten worden opengezet in de router voor de omvormer. Poort 22222, 22221 en 80.

Let op: Omvormers werken alleen op een Wifi-frequentie van 2.4 GHz. Heb je je Wifi-frequentie op 5 GHz gezet, dan verliest je omvormer de verbinding met het Wifi-netwerk. Sluit de omvormer aan via een internetkabel of zet de frequentie terug naar 2.4 GHz.

Mijn omvormer doet het nog steeds niet

Is het probleem hiermee niet verholpen of heb je hulp nodig bij het nalopen van deze stappen? Meld dan je storing via www.groenpand.nl/storing. Vergeet hierbij niet om duidelijke foto’s mee te sturen, dan kunnen we het probleem sneller vinden en oplossen!

Zit er subsidie op zonnepanelen?2020-04-29T15:45:19+02:00

Er zit geen subsidie op zonnepanelen voor particulieren. Bedrijven en (non-profit) instellingen kunnen in aanmerking komen voor de SDE+ subsidie van de RVO. Particulieren kunnen wel de btw op de zonnepanelen installatie terugkrijgen en kunnen gebruik maken van de salderingsregeling.

Hoe werkt de BTW-teruggave van zonnepanelen?2020-04-29T15:45:07+02:00

De BTW (belasting over de toegevoegde waarde) op zonnepanelen kan worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Je moet je daarvoor bij de belastingdienst aanmelden als ondernemer en vervolgens btw-aangifte doen. Dit kan je zelf regelen of door ons laten doen. Voor €100,- zorgen wij ervoor dat de btw teruggave geregeld wordt.

Hoe werkt salderen?2020-04-29T16:13:06+02:00

Salderen is de regeling waarbij je de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je aan het net terug levert tegen elkaar wegstreept. Je hoeft dan alleen nog voor het netto energieverbruik te betalen. Rekenvoorbeeld: Per jaar verbruik je 3500 kWh. Met de zonnepanelen op je dak lever je 2000 kWh terug aan het net. Dan is je netto energieverbruik per jaar 1500 kWh. Alleen dat energieverbruik hoef je bij je energieleverancier te betalen.

Deze salderingsregeling kan alleen als je de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug levert als waarmee je energie afneemt. Ook telt de salderingsregeling alleen voor kleinverbruikers (een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 Ampère).

Moet ik mij aanmelden op energieleveren.nl als ik zonnepanelen aan ga schaffen?2020-09-23T12:28:55+02:00

Ja! Het is verplicht je zonnepaneleninstallatie te registreren bij de netbeheerder. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het stabiel houden van het elektriciteitsnet en voor de energiemeter in je huis. Voorheen konden wij de zonnepanelen voor je registreren, maar vanwege de nieuwe privacywetgeving kan dat (voorlopig) niet meer en moet je dit zelf doen. Je registreert je zonnepanelen door een account aan te maken op www.energieleveren.nl. Hier vul je jouw gegevens in, waaronder technische gegevens van de installatie. Deze gegevens sturen wij je toe wanneer er een datum voor de installatie ingepland staat.

Hoe werkt een zonnepaneel?2020-09-11T16:12:33+02:00

Zonnepanelen zijn platen waarop twee dunne lagen van lichtgevoelig materiaal zijn aangebracht. Dat materiaal is bijna altijd silicium. Silicium kom je bijna overal tegen, bijvoorbeeld als je over het strand loopt, of op de Veluwe woont. Het komt namelijk vooral voor in zand en stof. Meer dan 90% van de aardkorst bestaat uit silicium.

Silicium heeft foto-voltaïsche (PhotoVoltaic, vaak afgekort tot PV) eigenschappen. Dat wil zeggen dat er spanning ontstaat wanneer er licht op valt. Het spanningsverschil tussen twee lagen silicium levert vervolgens elektriciteit op.

Als je de opgewekte elektriciteit weet te geleiden naar je apparaten, dan heb je dus energie van de zon weten te benutten. Voordat je deze elektriciteit kan gebruiken, moet het nog eerst wel omgezet worden van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit is wat de omvormer doet!

Wat is een omvormer en waarom heb ik die nodig?2020-09-07T17:20:05+02:00

Een omvormer kan de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt omzetten wisselstroom. Dat is belangrijk, want gelijkstroom is gevaarlijk wanneer mensen ermee in aanraking komen. Bovendien zijn alle huizen in Nederland afgestemd op wisselstroom. Omvormers zijn altijd afgestemd op het soort en het aantal zonnepanelen dat je hebt en zijn dan ook verkrijgbaar in talloze soorten en maten. Ze zijn altijd noodzakelijk als je je eigen zonnestroom wilt gebruiken.

Een omvormer moet ergens in of om het huis geplaatst worden. Mensen kiezen daarvoor vaak een plekje op de zolder, de gangkast of de garage. Een vereiste is dat de omvormer voldoende ruimte heeft zodat hij geventileerd hangt en niet oververhit kan raken.

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?2020-09-11T16:58:32+02:00

Als je vooraf een ervaren installateur en betrouwbare zonnepanelen hebt geselecteerd, dan is er vrijwel geen onderhoud nodig voor je eigen energie-installatie. Zonnepanelen kunnen vaak wel 25 jaar zonder problemen opwekken. Een omvormer heeft helaas een kortere levensduur. Zelfs de beste omvormers kunnen al na 10 – 15 jaar aan vervanging toe zijn.

Zonnepanelen zelf hebben weinig onderhoud nodig. Nadat de installateur een zonnepanelensysteem op je dak heeft geïnstalleerd, raden wij je aan om deze minimaal 1 keer per jaar te controleren op vuil. Wanneer het regent spoelt het meeste vuil van de panelen af, maar soms blijft er wat achter. Daarom is het goed om de panelen af en toe met een zachte bezem of spons te wassen met lauwwarm water zonder zeep of met gedemineraliseerd water vanwege eventuele kalkvlekken.

Als je een plat dak hebt, dan is het vaak goed mogelijk om de panelen zelf schoon te maken. Als je een hellend dak hebt, kan het verstandig zijn om aan de glazenwasser te vragen of hij de zonnepanelen wil wassen. Op deze manier voorkomt je ongelukken bij het beklimmen van het dak.

Waar kan ik de app downloaden voor mijn omvormer?2021-03-10T11:37:00+01:00

Je kunt een app downloaden voor iPhone of Android, of een webapplicatie gebruiken van de omvormerfabrikant, waarin is te zien hoe de zonnepanelen presteren. Wij kunnen op afstand meekijken naar het systeem, mocht er ooit iets zijn, dan krijgen we daar direct een melding van binnen. Je hebt als het goed is na de plaatsing van je zonnepanelen een e-mail ontvangen met de vraag om een inlog aan te maken.

Je kunt de volgende links gebruiken voor SolarEdge omvormers:

Je kunt de volgende links gebruiken voor SMA omvormers:

LET OP: Groenpand biedt alleen garantie op de monitoring van het systeem wanneer door ons een UTP kabel is getrokken van de omvormer naar het modem / de router. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de internetverbinding.

Is het verstandig om mijn zonnepanelen te verzekeren?2021-03-10T11:33:22+01:00

Het risico op schade of verlies is bij kwalitatieve zonnepanelen en een degelijke installatie vrij laag. Toch kan het zijn dat je niet voor verrassingen wilt komen te staan, of misschien heb je niet veel vertrouwen in de kwaliteit van het door jou aangeschafte systeem. In dat geval kan een verzekering uitkomst bieden. Je kunt dan all-risk verzekeren tegen schade en als je wilt, kun je zelfs de opbrengst verzekeren. Uiteraard brengt dit extra kosten met zich mee van enkele tientallen tot ongeveer honderd euro per jaar. Het is raadzaam om eventuele verzekeringskosten mee te nemen in je financiële totaalplaatje.

Als je een opstalverzekering of een inboedelverzekering hebt: geef dan door dat er zonnepanelen geplaatst zijn. Verzekeraars gaan verschillend om met dit relatief nieuwe onderwerp, maar het is altijd de moeite waard om het door te geven.

Andere producten

Ga naar de bovenkant