Warmtepomp2022-08-01T11:37:33+02:00

Warmtepomp

Duurzaam verwarmen zónder gas

Misschien niet vandaag of morgen, maar in ieder geval voor 2050. Als Nederland CO2-neutraal wil zijn, moeten we allemaal veel minder gas verbruiken of misschien zelfs helemaal van het gas af. Maar waarom zou je nog zo lang wachten? Met een warmtepomp kun je nu al beginnen met besparen op je gas- en energiekosten. En dat is dubbele winst, want niet alleen jij, maar ook het milieu profiteert daar direct van.

Aardgas is een natuurlijke energiebron, maar bij het verbranden ervan komt er veel schadelijke CO2 vrij. Gelukkig biedt de aarde ook alternatieve energiebronnen waar we gebruik van kunnen maken. In de lucht, bodem en het grondwater zit nog heel veel ongebruikte energie. Een warmtepomp zet die ongebruikte energie met een hoog rendement om naar bruikbare warmte of koeling voor in huis. Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp wel 2 tot 5 kWh warmte. Dat is een veel hogere efficiëntie dan een traditionele HR ketel op gas. Met een warmtepomp zal je stroomverbruik iets stijgen, maar je gasverbruik daalt enorm. Wanneer je de benodigde stroom duurzaam afneemt of zelf opwekt met zonnepanelen, gaat de CO2-uitstoot van de warmtepomp zelfs helemaal naar 0.

Ontmoet onze expert

Sjoerd

“Met z’n allen verbruiken we meer energie dan de aarde aan kan! Bij Groenpand zet ik mij in om dat te veranderen.”

Merken waar we mee werken

Groenpand is tot 3x25 InstallQ gecertificeerd

3 Redenen om voor een warmtepomp te kiezen

1 Lange levensduur en korte terugverdientijd
Een warmtepomp gaat minstens 15 tot 20 jaar mee, en haalt in de praktijk zelfs wel 30 jaar. De investering heb je meestal al na 7-15 jaar terugverdiend en alles daarna is dus pure winst. Je woning wordt daarnaast meer waard door de positieve klimaatimpact.

2 Verhoogd wooncomfort
Mits goed afgestemd op jouw woonsituatie biedt een warmtepomp net zoveel wooncomfort als een cv-ketel. Een warmtepomp zorgt voor een aangename en gelijkmatige temperatuur in het hele huis. De meeste warmtepompen kunnen je huis in de zomer zelfs actief koelen!

3 Subsidiemogelijkheden
Tot 2021 is het nog mogelijk om subsidie te krijgen op de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag ligt tussen de €500 en €2.500. Check op milieucentraal.nl hoe je de subsidie kunt aanvragen.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen, zonder dat je gelijk helemaal van het gas los hoeft. Een hybride warmtepomp wordt wel eens vergelijken met een omgekeerde koelkast. In plaats van de warmte van binnen te halen en buiten af te geven, doet een warmtepomp precies het omgekeerde. De warmte uit de buitenlucht wordt via een buitenunit naar binnen geleid. Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. Meer weten? Bekijk de video hiernaast.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

De meeste woningen die na 2000 zijn gebouwd kunnen zonder problemen over op een warmtepomp. Woon je in een ouder huis, dan moeten er soms nog aanpassingen worden gedaan voordat een warmtepomp interessant is (bijvoorbeeld extra isolatie). Doe onze warmtepomp check om te kijken welk type warmtepomp bij jouw huis past. Lijkt je huis geschikt, dan komt onze adviseur graag bij je langs om een offerte te maken.

Waarom kiezen voor Groenpand?

 • Persoonlijk advies

 • Van begin tot eind écht duurzaam

 • Milieubewust en gedreven voor het klimaat

 • Service met een glimlach door ons eigen deskundige installatieteam

 • Breed verduurzamingsaanbod

Projecten waar we trots op zijn

2022-08-11T14:06:23+02:00

Zonnepanelen en hybride warmtepomp in Bilthoven

Soms mogen we bij woonhuizen meerdere maatregelen uitvoeren en dat vinden we natuurlijk heel mooi. Zo mochten we bij een woningeigenaar in Bilthoven twee warmtepompen plaatsen, met zonnepanelen. Onze adviseur Daniël en de bewoner vertellen graag over de gemaakte keuzes, het optimaal benutten van ruimte en de uitvoering door Groenpand.

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Wat als mijn huis niet geschikt blijkt te zijn voor een warmtepomp?2020-05-22T11:17:26+02:00

Het kán voorkomen dat onze adviseur een negatief advies uitbrengt voor het installeren van een warmtepomp. Gelukkig zijn er ook veel alternatieven die in sommige gevallen een betere oplossing zijn. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Infraroodpanelen: Vooral handig als er nog geen CV-systeem aanwezig is in een pand, of om bij te verwarmen.
 • Houtkachels en palletkachels: Ideaal om de koude pieken in het jaar op te vangen. Kies wel voor een HR-kachel en neem er meteen een roetfilter bij op je schoorsteen om je buren een plezier te doen. En vergeet niet duurzaam hout in te kopen.
 • Zonnecollectoren: Kunnen een mooie aanvulling zijn op de warmtepomp of op de CV-ketel om bij te verwarmen. Met name geschikt voor warm water (douchen), maar kan ook een rol spelen in ruimte verwarming.
 • CV-ketel op groen gas: De technologie om zelf groen gas te maken is al beschikbaar. Bijvoorbeeld vanuit mest of biomassa, zoals resthout. Helaas gebeurt dit nog enorm weinig en is er te weinig potentieel om heel Nederland mee te verwarmen.
 • CV-ketel op waterstof: Is nog heel erg duur, maar worden wat testen mee gedaan. Ook is het maken van waterstof nog heel inefficiënt, waardoor mensen zoals Elon Musk denken dat dit het sowieso nooit gaat worden.
 • Stadsverwarming / blokverwarming: Wordt steeds meer toegepast, met name in nieuwbouwwijken. Biedt grote kansen als het gepaard gaat met duurzaam opgewekte warmte, en helaas is dat nu lang niet altijd het geval. Stadswarmte is nu vrijwel altijd monopolistisch en pakt voor mensen duur uit. Vaak wordt er bijvoorbeeld industriële restwarmte gebruikt. Dat klinkt duurzaam, maar het motiveert de industrie natuurlijk niet om energie te gaan besparen, waar ze eigenlijk wel mee bezig zouden moeten zijn.

Het aller, allerbelangrijkste alternatief voor een warmtepomp is natuurlijk om je huis gewoon enorm goed te isoleren, zodat je bijna geen gas meer nodig hebt. Dit moedigen wij ook van harte aan.

Wanneer is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?2020-09-23T18:24:03+02:00

Laten we ervan uitgaan dat je daarmee bedoelt “Kan ik het warm blijven krijgen en ben ik dan goedkoper uit dan met een CV-ketel?”, dan nog hangt het af van je persoonlijke situatie. Als je in een nieuwbouwhuis (na 2000 gebouwd) woont is een warmtepomp vaak wel aantrekkelijk, in een ouder huis moeten vaak aanpassingen worden gemaakt. Om je een beeld te geven hebben we een basis checklist gemaakt of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Je kunt ook onze warmtepomp check doen.

Wanneer ben ik aan de beurt voor een hybride warmtepomp?2022-08-17T16:02:15+02:00

Dat is op dit moment lastig te zeggen. Als je bij ons een offerte aanvraagt voor een hybride warmtepomp zetten we je op onze wachtlijst. Sta je al op de lijst, dan hoef je niets te doen. Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en starten hopelijk zo snel mogelijk weer met de verkoop en installatie van warmtepompen. Heb je geen interesse meer? Neem dan contact met ons op per e-mail (info@groenpand.nl), dan registreren wij jou direct als niet langer geïnteresseerd en maak je plek voor de volgende op de wachtlijst.

De productie en levering van hybride warmtepompen is tot onze spijt, vanwege tekorten van grondstoffen en wereldproblematiek, nog steeds problematisch. We blijven voortdurend in gesprek met producenten om ervoor te zorgen dat zodra er warmtepompen leverbaar zijn, we direct onze adviseurs weer op pad kunnen sturen. Enige tijd geleden leek het erop dat we een producent hadden gevonden die dit jaar een kleine hoeveelheid hybride warmtepompen kon gaan leveren, maar ook deze producent moest daarop terugkomen. Het blijkt dat er veel onzeker is omtrent de hybride warmtepomp en geen enkele producent leverzekerheid kan bieden. Wat wél zeker is, is dat Groenpand blijft geloven in de hybride warmtepomp. Zodra wij leverzekerheid krijgen van één of meerdere producenten, starten wij wederom met adviseren van dit mooie product.

We vinden het zelf erg jammer dat de verduurzaming op het gebied van warmtepompen stokt, maar we laten ons niet uit het veld slaan. Wij verwachten dat de warmtepomp over een aantal jaar, net als zonnepanelen, niet meer weg te denken is uit een groen pand. Wij doen er alles aan om dat zo snel mogelijk te realiseren. In de tussentijd kunnen we je misschien ergens anders mee helpen? Kijk bijvoorbeeld op onze aanbodpagina.

Krijg ik een nieuwe thermostaat?2020-05-06T16:09:43+02:00

Bij de warmtepomp wordt een nieuwe thermostaat geleverd, die op de plek komt van de huidige thermostaat. Als je voorkeur hebt voor een bepaalde thermostaat kun je dit aangeven, wij kunnen kijken of de gewenste thermostaat kan samenwerken met de warmtepomp.

Wat moet ik regelen als ik gasvrij ga wonen?2021-07-16T14:19:32+02:00

Als je gasvrij gaat wonen kun je de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die je met je netbeheerder (bijvoorbeeld Stedin of Liander) hebt opzeggen. Je kan zelf de verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorg dragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kan je de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan jou om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van je gasaansluiting. Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij je in rekening brengt. Het verwijderen van je gasaansluiting is kosteloos. Het blijft wel van belang dat je actief de aanvraag tot verwijdering doet.

Welk type warmtepompen zijn er?2020-05-06T16:03:03+02:00

Een warmtepomp kan energie onttrekken aan een bron en die omzetten in bruikbare warmte voor een gebouw. Als bron kan worden gebruikt:

 • Lucht
 • Water
 • Bodem

In bestaande woonhuizen en appartementen (residentiële gebouwen) wordt bijna altijd gekozen voor de lucht als bron. We noemen dit lucht/water warmtepompen, omdat ze de warmte overbrengen van de lucht naar je CV water. In de utiliteitsbouw (kantoren, scholen, ziekenhuizen) wordt vaak voor de bodem als bron gekozen. Bij een warmtepomp denken mensen vaak aan een boring, maar dat is bij woonhuizen dus helemaal niet nodig.

Hoe zit het precies met de efficiëntie van de warmtepomp?2020-05-22T10:56:37+02:00

Een lucht/water warmtepomp (LWW) haalt energie uit de lucht en waardeert die op naar een hogere temperatuur. Daarmee kan een pand worden verwarmd. Een LWW haalt ongeveer 3 kWh warmte uit de lucht en heeft 1 kWh elektra nodig om dit om te zetten in warmte in huis. Dat levert 4 kWh aan nuttige energie op. Een warmtepomp heeft dus eigenlijk een efficiëntie van 400%! Dat is enorm hoog. Een HR ketel heeft een efficiëntie van maximaal 97%. Een warmtepomp is dus altijd energiezuiniger dan een HR ketel op gas. In beide gevallen gaat het wel over theoretische efficiëntie, in de praktijk bepaalt een optelsom van meerdere factoren het exacte rendement van een CV ketel of warmtepomp.

Maken warmtepompen veel geluid?2020-09-14T16:49:53+02:00

Dat valt reuze mee. De buitenunit van een warmtepomp maakt inderdaad geluid, maar hoeveel is afhankelijk van de locatie en de montage. Het geluid kun je het best vergelijken met het zoemen van een oude koelkast. Normaal gesproken hoor je dit binnenshuis niet. In sommige gevallen kan de constructie waarop de buitenunit bevestigd wordt echter de geluidstrillingen doorgeven. Voornamelijk bij houten constructies is het risico hierop groter. Zaak dus om goed na te denken over de plek van die ventilator. Op de dakkapel, boven je slaapkamer, is bijvoorbeeld meestal geen goede plek. Op het dak van de schuur, of op beugels aan een ongebruikte muur kunnen juist wel goede plekken zijn waardoor je helemaal geen last hebt van het geluid. We gebruiken altijd speciale rubberen pluggen of trillingsdempende voeten voor de montage. In bijna alle gevallen is er hierdoor geen of weinig geluidsoverlast door deze maatregelen.

Kan ik het wel warm krijgen met een warmtepomp?2020-09-14T16:20:28+02:00

Ja, met een warmtepomp kun je je huis prima aangenaam verwarmen. Wel is het belangrijk om je te beseffen dat je vaak niet zonder meer een CV ketel kunt inruilen voor een warmtepomp. Een CV ketel werkt meestal samen met radiatoren, op hoge temperatuur, terwijl een warmtepomp liever op lage temperatuur werkt, en dat gaat beter samen met bijvoorbeeld vloerverwarming. Vaak zijn er aanpassingen nodig, of is een hybride warmtepomp een betere oplossing. Soms kan er worden bijverwarmd met een houtkachel of infrarood-panelen (IR-panelen). Er zal altijd iemand met verstand van zaken moeten langskomen om je situatie op te nemen en een exacte berekening te maken, een advies te geven en een offerte te kunnen uitbrengen. Dus het antwoord is eigenlijk: als je van een expert het advies krijgt om je huis met een warmtepomp te verwarmen, dan kun je ervan uitgaan dat je het lekker warm krijgt / houdt. Als je via internet een offerte opvraagt zonder dat er iemand met je meedenkt en rekent is de kans groter dat je bedrogen uitkomt.

Wat is het verschil tussen een hybride en zelfstandige warmtepomp?2021-07-13T19:01:04+02:00

Een zelfstandige warmtepomp kan volledig voorzien in de warmtevraag van een pand, een hybride warmtepomp heeft daar de hulp van een gasketel voor nodig. Het woord hybride slaat er in dit geval dus op, net als bij auto’s, dat er meerdere energiedragers worden gebruikt. De meeste hybride warmtepompen gebruiken de lucht als warmtebron, de energiedragers bestaan dan uit de buitenlucht en gas dat via het net wordt aangeleverd.

Een zelfstandige warmtepomp wordt ook wel monovalente warmtepomp genoemd, dat betekend dat dit apparaat maar één energiedrager gebruikt als bron. Dit is bijvoorbeeld bodemwarmte of luchtwarmte. Met een monovalente warmtepomp kun je volledig van het gas af en met een hybride niet. Een belangrijk verschil is ook dat met een zelfstandige warmtepomp meestal in warm tapwater (zoals keukenkraan, douche en bad) wordt voorzien, met een hybride warmtepomp wordt juist alleen het CV-systeem (radiatoren en vloerverwarming) van warm water voorzien. De zelfstandige warmtepomp gebruikt daarvoor een buffervat of boilervat, een onderdeel dat bij hybride warmtepompen ontbreekt. Het temperatuurbereik van de zelfstandige warmtepomp is ook veel groter, deze moet kunnen werken bij een buitentemperatuur van -10°C, terwijl een hybride warmtepomp vaak al uitslaat bij 4°C. Het punt waarop een hybride warmtepomp zichzelf uitschakelt is overigens instelbaar, vaak wordt daarbij het omslagpunt gehanteerd waarbij het goedkoper is om op gas de woning te verwarmen, dan met de warmtepomp. Dit is afhankelijk van de actuele energieprijzen, voor zowel gas als elektriciteit; omdat de gasprijs en de elektriciteitsprijs voor het grootste deel bestaan uit energiebelasting (ook wel milieubelasting), heeft de overheid een sterk stuurmiddel in handen om de toepassing van warmtepompen en CV-ketels te stimuleren, danwel te ontmoedigen.

Als een warmtepomp voortdurend op een lage COP draait is het financieel niet aantrekkelijk om de CV-ketel af te schaffen en over te stappen op een warmtepomp. Ook kan het zo zijn dat er net een nieuwe CV-ketel hangt en om die direct weg te doen is ook niet erg duurzaam. Daarom bestaan er ook hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op de huidige CV-ketel. Er blijft dan gas gestookt worden, vooral in situaties dat de warmtepomp een lage COP heeft. Er wordt dan alleen gas verbruikt als dat voor het financieel rendement aantrekkelijk is.

Een zelfstandige warmtepomp (wordt ook wel full-electric warmtepomp of monovalente warmtepomp genoemd) neemt de verwarming volledig over. Er kan voor worden gekozen om de warmtepomp dan ook het warm water te laten verwarmen en elektrisch te gaan koken. Een pand kan dan volledig van het gas af, de gaskraan kan verzegeld of afgesloten worden. Om helemaal van het gas af te gaan is financieel aantrekkelijker, omdat daarmee op vastrechtkosten wordt bespaard. Wij brengen altijd een duidelijk advies uit voor hybride of zelfstandige warmtepomp en begeleiden pand-eigenaren in de transitie naar een gasloze of energiezuinige woning.

Wat betekent COP en wat heeft dat met warmtepompen te maken?2020-09-14T16:51:58+02:00

COP staat voor ‘Coëfficiënt of Performance’. Een lucht/water warmtepomp (LWW) kan 1 kWh elektra gebruiken om 4 kWh energie bruikbare warmte te produceren. De LWW kan de nuttige energie dus verviervoudigen. We zeggen daarom dat de warmtepomp een COP heeft van 4. De COP van een warmtepomp kan sterk wisselen. In een huis dat heel slecht geïsoleerd is, waar alles wordt verwarmd met kleine dunne radiatoren en waar de ramen vaak openstaan of heel wisselend stookgedrag is heeft een warmtepomp een heel lage COP, van misschien maar 1,5. In een huis dat juist goed geïsoleerd is met overal vloerverwarming en heel consistent stookgedrag kan op herfstdagen misschien wel een COP van 5,0 worden gehaald. De verschillen zijn dus situatieafhankelijk en een COP kan niet precies vooraf gegarandeerd worden, wat het natuurlijk lastig maakt om de kosten van een CV-ketel af te zetten tegen de kosten van een warmtepomp.

Zijn warmtepompen heel duur?2020-05-22T11:06:28+02:00

Nou, eigenlijk is een CV-ketel duurder. Dat zit zo. Een warmtepomp kost om te beginnen veel meer geld dan een CV-ketel, maar in het gebruik is een warmtepomp juist veel efficiënter en daardoor al snel goedkoper. Omdat een warmtepomp zo’n hoge efficiëntie heeft bespaard deze veel energie. Maar hij verbruikt ook wat energie en wel elektriciteit. Helaas is elektriciteit in Nederland momenteel veel zwaarder belast dan gas. Daardoor kan een warmtepomp nu nog niet altijd uit, ook al is het een veel efficiënter apparaat. Als gas in Nederland net zo zwaar belast zou zijn als elektriciteit, zouden alle Nederlanders waarschijnlijk al een warmtepomp hebben aangeschaft. Maar goed, daar gaan we zo langzamerhand wel naartoe bewegen, want de overheid wil nu ook graag dat we minder afhankelijk worden van gas. Daarom is er naast belastingverhoging op gas nu ook subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. De overheid geeft een duidelijk signaal af: mensen, stap over op een warmtepomp, want we willen de gaskraan graag dichtdraaien.

Zit er ook subsidie op de warmtepomp?2020-09-14T16:55:35+02:00

Ja, meestal wel. Kijk op deze website voor meer informatie.

Hoeveel subsidie krijg ik als ik een warmtepomp koop?2020-09-14T16:54:41+02:00

Meestal tussen de 1000 en 2500 euro. Kijk in deze lijst om welke warmtepomp het gaat en welk bedrag erbij hoort.

Hoeveel kan ik besparen als ik een warmtepomp neem?2020-09-23T18:15:53+02:00

Als we kijken naar de komende 15 jaar, wat kost een warmtepomp dan ten opzichte van een CV-ketel? Vijftien jaar is ongeveer de levensduur van een CV-ketel of warmtepomp, dus een goede vergelijkingstermijn. We gaan uit van een gezin in Nederland, met één kind. In een normale situatie, dus met CV-ketel, gebruiken ze dan per jaar: 3500kWh en 1500m3 gas. We rekenen met actuele prijzen, er vanuit gaande dat de belasting op gas blijft stijgen, zoals de overheid heeft aangekondigd.

CV-ketelWarmtepomp hybrideWarmtepomp zelfstandig
Aanschafkosten (incl. installatie)€1.500€5.000€12.000
Subsidie€0€1.700€2.500
Onderhoud€1.080€1.080€2.160
Gasverbruik in m3 gas / Joule22.500 m3 / 791 GJ12.000 m3 / 422 GJ0 m3 / 0 GJ
Gasverbruik in €€27.000€14.400€0
Elektraverbruik in kWh / Joule52.500 kWh / 189 GJ78.000 kWh / 280 GJ100.500 kWh / 362 GJ
Elektraverbruik in €€13.125€19.500€25.125
Vaste kosten gasaansluiting€2.580€2.580€0
Totaal energieverbruik in Joule980 GJ702 GJ362 GJ
Totaal energiekosten€42.705€36.480€25.125
Netto totale kosten in 15 jaar tijd€45.285€40.860€36.785

Andere producten

Ga naar de bovenkant