Warmtepomp

Duurzaam verwarmen zónder gas

Misschien niet vandaag of morgen, maar in ieder geval voor 2050. Als Nederland CO2-neutraal wil zijn, moeten we allemaal veel minder gas verbruiken of misschien zelfs helemaal van het gas af. Maar waarom zou je nog zo lang wachten? Met een warmtepomp kun je nu al beginnen met besparen op je gas- en energiekosten. En dat is dubbele winst, want niet alleen jij, maar ook het milieu profiteert daar direct van.

Aardgas is een natuurlijke energiebron, maar bij het verbranden ervan komt er veel schadelijke CO2 vrij. Gelukkig biedt de aarde ook alternatieve energiebronnen waar we gebruik van kunnen maken. In de lucht, bodem en het grondwater zit nog heel veel ongebruikte energie. Een warmtepomp zet die ongebruikte energie met een hoog rendement om naar bruikbare warmte of koeling voor in huis. Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp wel 2 tot 5 kWh warmte. Dat is een veel hogere efficiëntie dan een traditionele HR ketel op gas. Met een warmtepomp zal je stroomverbruik iets stijgen, maar je gasverbruik daalt enorm. Wanneer je de benodigde stroom duurzaam afneemt, gaat de CO2-uitstoot van de warmtepomp zelfs helemaal naar 0.

Vraag direct een offerte aan
Ontmoet onze expert

Sjoerd

“Met z’n allen verbruiken we meer energie dan de aarde aan kan! Bij Groenpand zet ik mij in om dat te veranderen.”

3 Redenen om voor een warmtepomp te kiezen

1 Lange levensduur en korte terugverdientijd
Een warmtepomp gaat minstens 15 tot 20 jaar mee, en haalt in de praktijk zelfs wel 30 jaar. De investering heb je meestal al na 7-15 jaar terugverdiend en alles daarna is dus pure winst. Je woning wordt daarnaast meer waard door de positieve klimaatimpact.

2 Verhoogd wooncomfort
Mits goed afgestemd op jouw woonsituatie biedt een warmtepomp net zoveel wooncomfort als een cv-ketel. Een warmtepomp zorgt voor een aangename en gelijkmatige temperatuur in het hele huis. De meeste warmtepompen kunnen je huis in de zomer zelfs actief koelen!

3 Subsidiemogelijkheden
Tot 2021 is het nog mogelijk om subsidie te krijgen op de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag ligt tussen de €500 en €2.500. Check op milieucentraal.nl hoe je de subsidie kunt aanvragen.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen, zonder dat je gelijk helemaal van het gas los hoeft. Een hybride warmtepomp wordt wel eens vergelijken met een omgekeerde koelkast. In plaats van de warmte van binnen te halen en buiten af te geven, doet een warmtepomp precies het omgekeerde. De warmte uit de buitenlucht wordt via een buitenunit naar binnen geleid. Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. Meer weten? Bekijk de video hiernaast.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

De meeste woningen die na 2000 zijn gebouwd kunnen zonder problemen over op een warmtepomp. Woon je in een ouder huis, dan moeten er soms nog aanpassingen worden gedaan voordat een warmtepomp interessant is (bijvoorbeeld extra isolatie). Doe onze warmtepomp check om te kijken welk type warmtepomp bij jouw huis past. Lijkt je huis geschikt, dan komt onze adviseur graag bij je langs om een offerte te maken.