Volg ons

Maakt een warmtepomp veel geluid?

Met een warmtepomp zit je er warmpjes bij voor de toekomst én profiteer je meteen van lage energiekosten. Maar hoe zit het met het geluid van een warmtepomp binnen en buiten? Heb jij straks boze buren aan je deur en ga je zelf 24/7 oordopjes moeten dragen? Geen zorgen: het geluid van zowel een full-electric als een hybride warmtepomp valt reuze mee. Bovendien zijn er verschillende oplossingen om het geluid te dempen of zelfs speciale fluisterstille warmtepompen. Ontdek in dit blogartikel de verschillende mogelijkheden!

Snel naar:

Geschreven door
Luca Gordijn

warmtepomp adviseur luca gordijn

Warmtepomp adviseur bij Groenpand. Luca is warmtepomp expert op het gebied van de hybride warmtepomp en de full-electric warmtepomp.  

Waarom maakt een warmtepomp eigenlijk geluid?

De meeste warmtepompen bestaan uit twee grote onderdelen: een binnen- en een buitenunit. Stel je bij de binnenunit een soort cv-ketel voor. De buitenunit lijkt vaak op een airco met een ventilator in een metalen behuizing. 

Twee componenten van een warmtepomp kunnen geluid maken:

  • De ventilator - Een warmtepomp ventilator “oogst” als het ware warmte uit de buitenlucht. Het draaien van die ventilator maakt een ruisend, windachtig geluid.  

  • De compressor - Een compressor waardeert de geoogste warmte op zodat deze gebruikt kan worden voor verwarming in huis. De compressor maakt vaak een bromtoom, zoals een oude koelkast. 

Meestal zitten zowel de ventilator als de compressor in de buitenunit, maar er zijn zat uitzonderingen op die regel. 

Heb jij straks boze buren door het geluid van je warmtepomp?

Wees gerust: je buren en jij blijven even goede vrienden. Sinds het bouwbesluit van 1 april 2021  mogen warmtepompen namelijk niet meer dan 40 dB veroorzaken op de erfgrens. Deze geluidseisen gelden voor nieuw te plaatsen installaties bij woningen of woongebouwen. 40 dB klinkt behoorlijk stil... Dat is het ook! Je kan het vergelijken met geluid wat een koelkast maakt of personen die fluisteren. 

Warmtepompen produceren doorgaans meer dan 40 dB. Gelukkig zijn er verschillende  praktische oplossingen om te voldoen aan de geluidsnormen. Heb je een grote tuin? Dan plaatsen we  je warmtepomp ver genoeg van de erfgrens. Als vuistregel geldt: een warmtepomp van 65 dB plaats je op 5 meter van de erfgrens en een van 60 dB op 2,5 à 3 meter. Heb je een kleine tuin of woon je in een rijtjeshuis? Dan kan je kiezen tussen een stille warmtepomp of geluiddempende maatregelen. Zo dadelijk meer hierover.

buurman staat in de deuropening

Ga je er zelf last van hebben?

man drukt kussen op zijn hoofd

Oké, de buren blij, maar hoe zit het met jou? Moet jij straks dag en nacht oordopjes dragen omdat je nieuwe warmtepomp zo’n helse herrie maakt? Tuurlijk niet. Als je warmtepomp op een vakkundige manier wordt geïnstalleerd, ga je er nauwelijks iets van merken!

Hoeveel geluid je precies zal horen, hangt af van verschillende factoren. Hoe groot is je perceel, heb je plek voor een buitenunit en waar gaat die komen ten opzichte van je huis? Kies je voor een stil systeem, een geluidswerende kast of nog iets anders? Onze warmtepomp adviseur bekijkt graag met jou de beste oplossing voor jouw pand, budget en persoonlijke voorkeuren.

Ontvang advies op maat

Zo geniet jij 100% zen van je warmtepomp

Buitenunit

Stille buitenunit

Wil je buiten enkel het getjilp van de vogeltjes horen? Kies dan voor een volledig stil systeem zoals PVT-panelen van Triple Solar. Deze panelen wekken naast zonne-energie ook warmte op via een thermische wisselaar, zelfs ‘s nachts en bij vorst. Die warmte wordt vervolgens naar een Triple Solar PVT-warmtepomp in je huis geleid. De pomp zet de opgewekte warmte om in bruikbare warmte voor verwarming en warm water.  

Een andere interessante optie is een warmtepompinstallatie zonder buitenunit, zoals de Vincent van Itho Daalderop . Deze lucht/water warmtepomp bestaat uitsluitend uit een binnenunit en kan dus volledig binnenhuis geïnstalleerd worden. Doordat de binnenunit ook de ventilator bevat, maakt deze wel meer geluid dan een klassiek systeem met buitenunit. Maar als je een mooi afgeschermd plekje in huis hebt, hoef dit geen probleem te zijn. 

stille pvt warmtepomp systeem van triple solar

geluidskast van climeleon

Warmtepompgeluid buiten dempen

Kies je voor een warmtepomp met een gewone (ventilator) buitenunit, dan kan je het geluid op verschillende manieren gaan dempen. Zo kan je een geluidskast rond de buitenunit van je warmtepomp plaatsen, zoals de Climeleon omkasting . Je kan je huis natuurlijk ook gewoon op en top isoleren tegen geluid (en voor de warmte) met bijvoorbeeld gerecycled katoen  of houtwol 

Binnenunit

Stille binnenunit

Vind je het juist belangrijk dat het binnenshuis heerlijk stil is of ben je overgevoelig voorgeluid? Dan kan je kiezen voor een binnenunit zonder compressor die extra weinig geluid maakt. De Alfea warmtepomp van Fujitsu Atlantic  is hier een mooi voorbeeld van. 

Daarnaast zijn er ook warmtepompen zonder binnenunit. Deze noemen we monoblocks, zoals de monoblock warmtepomp van Vaillant  en de monoblock warmtepomp van NIBE .  Als je in een goed geïsoleerd huis woont, kan dit een prima oplossing zijn. Monoblocks zijn meestal wat stiller dan gewone buitenunits, maar kan je niet extra dempen met een geluidswerende kast.  

Warmtepompgeluid binnen dempen

In tegenstelling tot buitenunits, zijn er voor binnenunits (nog) geen kant-en-klare geluidskasten beschikbaar. De ruimte waar je warmtepomp in staat kan je wel isoleren met bijvoorbeeld gerecycled katoen van Metisse . Zo houd je het geluid beperkt tot de technische ruimte en heb je er in de rest van het huis geen last van.

De allerstilste warmtepompen: een top 3 

Wat zijn de stilste hybride warmtepompen? 

triple solar pvt panelen

1. Triple Solar

PVT warmtepomp met 100% geluidloze thermische panelen.

Groenpand installeert dit type warmtepomp.

nefit bosch buitenunit

2. Nefit Bosch 

Verkozen door de Consumentenbond tot de stilste traditionele warmtepomp. 

remeha elga ace warmtepomp

3. Remeha Elga Ace 

Stille installatie indien gecombineerd met een geluidskast.

Groenpand installeert dit type warmtepomp.

Wat zijn de stilste full-electric warmtepompen? 

triple solar pvt panelen

1. Triple Solar

PVT warmtepomp met 100% geluidloze thermische panelen.

Groenpand installeert dit type warmtepomp.  

2. NIBE 

Behoort tot de stilste op de markt. Beschikt over Silent Mode.


3. Vaillant aroTHERM

Superstille monoblock warmtepomp zonder compressor in huis. 

Groenpand installeert dit type warmtepomp.

Welke warmtepomp past het beste bij jou?

Hoe stiller je warmtepompsysteem, hoe aangenamer, natuurlijk. Maar soms hoef je niet noodzakelijk voor het allerstilste (en vaak ook duurdere) systeem te kiezen. Als geluid niet zoveel uitmaakt, kan je voor een zachte prijs al een prima warmtepompsysteem aanschaffen. We geven je graag wat houvast bij het kiezen: 

  • Geluid speelt geen enkele rol: Is jouw huis akoestisch goed geïsoleerd? Of woon je in een omgeving waarbij het niet uitmaakt dat je buitenunit wat geluid maakt? Kies dan voor een kwalitatieve warmtepomp met een budgetvriendelijke prijs, zoals de Remeha Elga Ace .  

  • Geluid speelt een normale rol: Kies voor een Vaillaint aroTHERM of Remeha Elga Ace  met een geluidswerende kast, zoals de Climeleon  (goede demping) of Merford Dice  (heel goede demping). 

  • Geluid speelt een grote rol en je hebt budget om hiervoor extra te investeren:  Ben je overgevoelig voor geluid? Of woon je bijvoorbeeld een rijtjeswoning en heb je geen ruimte voor een buitenunit of is de afstand tot je buren te klein? Kies dan voor de volledig stille warmtepomp van Triple Solar. 
groenpand adviseur Luca aan de keukentafel met zijn laptop en meetapparatuur

Ontvang advies op maat

Loop jij na dit artikel helemaal warm om je eigen warmtepomp te laten plaatsen? Wij helpen je graag met persoonlijk advies en een professionele installatie! 

  • De Groenpand adviseur neemt tijdens de huisopname al je wensen met je door. 
  • Jij ontvangt een offerte op maat over de beste en geluidstechnisch meest geschikte warmtepomp voor jouw woning.
  • Je verwarmt je huis duurzaam, efficiënt en zo stil als je wilt!

Vraag direct je huisopname aan >


Checklist: is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?