Veelgestelde vragen2021-10-18T16:07:08+02:00

Wat is je vraag?

Kies een categorie

Het lijkt erop dat er nog geen veelgestelde vragen zijn voor dit product. Heb jij een vraag over onze energiescan? Laat het ons weten via het contactformulier.
Ik heb zonnepanelen gekocht, hoe lang duurt het voordat jullie ze komen installeren?2020-09-11T16:47:30+02:00

Wij streven ernaar binnen drie maanden na akkoord de zonnepanelen te installeren. Dit is wel afhankelijk van de seizoensdrukte, het is bijvoorbeeld voor zonnepanelen drukker in de zomer dan in de winter. Ook bij groepsaankopen kan het wat langer duren voordat de panelen worden geïnstalleerd. Je kan daarom altijd even bij je adviseur navragen wat de wachttijd is, zij hebben altijd overzicht over hoe het ervoor staat met onze planning!

Hoe werkt salderen?2020-04-29T16:13:06+02:00

Salderen is de regeling waarbij je de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je aan het net terug levert tegen elkaar wegstreept. Je hoeft dan alleen nog voor het netto energieverbruik te betalen. Rekenvoorbeeld: Per jaar verbruik je 3500 kWh. Met de zonnepanelen op je dak lever je 2000 kWh terug aan het net. Dan is je netto energieverbruik per jaar 1500 kWh. Alleen dat energieverbruik hoef je bij je energieleverancier te betalen.

Deze salderingsregeling kan alleen als je de elektriciteit via dezelfde aansluiting terug levert als waarmee je energie afneemt. Ook telt de salderingsregeling alleen voor kleinverbruikers (een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 Ampère).

Hoe lang duurt het om mijn zonnepanelen terug te verdienen?2020-09-11T16:34:38+02:00

Gemiddeld duurt het 6 tot 8 jaar om je zonnestroomsysteem terug te verdienen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal panelen dat je aanschaft, de helling van je dak, de richting waarin de zonnepanelen liggen en de prijs voor elektriciteit.

Is het verstandig om mijn zonnepanelen te verzekeren?2021-03-10T11:33:22+01:00

Het risico op schade of verlies is bij kwalitatieve zonnepanelen en een degelijke installatie vrij laag. Toch kan het zijn dat je niet voor verrassingen wilt komen te staan, of misschien heb je niet veel vertrouwen in de kwaliteit van het door jou aangeschafte systeem. In dat geval kan een verzekering uitkomst bieden. Je kunt dan all-risk verzekeren tegen schade en als je wilt, kun je zelfs de opbrengst verzekeren. Uiteraard brengt dit extra kosten met zich mee van enkele tientallen tot ongeveer honderd euro per jaar. Het is raadzaam om eventuele verzekeringskosten mee te nemen in je financiële totaalplaatje.

Als je een opstalverzekering of een inboedelverzekering hebt: geef dan door dat er zonnepanelen geplaatst zijn. Verzekeraars gaan verschillend om met dit relatief nieuwe onderwerp, maar het is altijd de moeite waard om het door te geven.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?2020-09-14T15:09:37+02:00

De meeste mensen willen hun elektriciteitsverbruik gaan opwekken met zonnepanelen. Om uit te rekenen hoeveel panelen je daarvoor ongeveer nodig hebt, kun je de volgende rekensom gebruiken:

jaarverbruik elektriciteit/(aantal wp panelen x 0,85)

Wat kosten zonnepanelen?2020-09-07T17:44:09+02:00

Voor een indicatie van de prijs voor je zonnestroomsysteem kan je rekenen op ongeveer €400,- per paneel. Dit is met alles erop en eraan, dus inclusief omvormer, montagemateriaal, installatiekosten, reiskosten etc., maar wel exclusief de BTW. Voor kleinere systemen ligt de prijs per paneel hoger dan voor een groot systeem. Zo kost een zonnestroomsysteem van 6 panelen meestal rond de €2800,- en een systeem van 15 panelen rond de €5500,-. Dit komt omdat er ongeacht het aantal panelen er een aantal vaste kosten voor de installatie zijn. Hierbij kan je denken aan de bekabeling naar de meterkast, maar ook de installatiekosten en reiskosten van onze installateurs. Dus hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper de prijs per paneel wordt!

Mijn omvormer is stuk, wat nu?2020-09-14T15:14:57+02:00

Je kunt het beste een mail naar ons sturen (welkom@groenpand.nl) met daarin foto’s van de omvormer en een omschrijving van het probleem. Soms is er een eenvoudige oplossing mogelijk die je zelf kunt uitvoeren, andere keren zal er een monteur langs moeten komen om de juiste diagnose te stellen en het probleem te verhelpen.

Hoe werkt de BTW-teruggave van zonnepanelen?2020-04-29T15:45:07+02:00

De BTW (belasting over de toegevoegde waarde) op zonnepanelen kan worden teruggevraagd bij de belastingdienst. Je moet je daarvoor bij de belastingdienst aanmelden als ondernemer en vervolgens btw-aangifte doen. Dit kan je zelf regelen of door ons laten doen. Voor €100,- zorgen wij ervoor dat de btw teruggave geregeld wordt.

Welke merken omvormers installeert Groenpand?2020-09-07T17:23:55+02:00

Wij installeren voornamelijk omvormers van SolarEdge, vaak in combinatie met Power Optimizers van SolarEdge. Ook plaatsen wij regelmatig SMA en Huawei omvormers.

Zit er subsidie op zonnepanelen?2020-04-29T15:45:19+02:00

Er zit geen subsidie op zonnepanelen voor particulieren. Bedrijven en (non-profit) instellingen kunnen in aanmerking komen voor de SDE+ subsidie van de RVO. Particulieren kunnen wel de btw op de zonnepanelen installatie terugkrijgen en kunnen gebruik maken van de salderingsregeling.

Wat is een omvormer en waarom heb ik die nodig?2020-09-07T17:20:05+02:00

Een omvormer kan de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt omzetten wisselstroom. Dat is belangrijk, want gelijkstroom is gevaarlijk wanneer mensen ermee in aanraking komen. Bovendien zijn alle huizen in Nederland afgestemd op wisselstroom. Omvormers zijn altijd afgestemd op het soort en het aantal zonnepanelen dat je hebt en zijn dan ook verkrijgbaar in talloze soorten en maten. Ze zijn altijd noodzakelijk als je je eigen zonnestroom wilt gebruiken.

Een omvormer moet ergens in of om het huis geplaatst worden. Mensen kiezen daarvoor vaak een plekje op de zolder, de gangkast of de garage. Een vereiste is dat de omvormer voldoende ruimte heeft zodat hij geventileerd hangt en niet oververhit kan raken.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?2020-09-14T15:04:08+02:00

Een schuin dak met dakpannen of een plat dak met bitumen of EPDM zijn zeer geschikt voor zonnepanelen. Een dak op het zuiden is het meest ideaal, maar ook een oostelijke of westelijke dakligging kan aantrekkelijk zijn. Zonnepanelen op het noorden wekken doorgaans minder op, maar ook dat is weer afhankelijk van hoe schuin de hoek van het dak is.

Overige dakbedekkingen, zoals leien of rieten daken, zijn over het algemeen niet geschikt voor zonnepanelen. Op rieten dak kunnen zonnepanelen niet worden geplaatst wegens brandgevaar. Leien daken hebben een ander montagemateriaal nodig, waar onze installateurs niet voor zijn opgeleid.

Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?2020-09-11T16:58:32+02:00

Als je vooraf een ervaren installateur en betrouwbare zonnepanelen hebt geselecteerd, dan is er vrijwel geen onderhoud nodig voor je eigen energie-installatie. Zonnepanelen kunnen vaak wel 25 jaar zonder problemen opwekken. Een omvormer heeft helaas een kortere levensduur. Zelfs de beste omvormers kunnen al na 10 – 15 jaar aan vervanging toe zijn.

Zonnepanelen zelf hebben weinig onderhoud nodig. Nadat de installateur een zonnepanelensysteem op je dak heeft geïnstalleerd, raden wij je aan om deze minimaal 1 keer per jaar te controleren op vuil. Wanneer het regent spoelt het meeste vuil van de panelen af, maar soms blijft er wat achter. Daarom is het goed om de panelen af en toe met een zachte bezem of spons te wassen met lauwwarm water zonder zeep of met gedemineraliseerd water vanwege eventuele kalkvlekken.

Als je een plat dak hebt, dan is het vaak goed mogelijk om de panelen zelf schoon te maken. Als je een hellend dak hebt, kan het verstandig zijn om aan de glazenwasser te vragen of hij de zonnepanelen wil wassen. Op deze manier voorkomt je ongelukken bij het beklimmen van het dak.

Uit welke onderdelen bestaat een zonnestroomsysteem?2020-09-07T16:59:25+02:00

Een zonnestroomsysteem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer (met eventueel power optimizers), de bekabeling van de panelen naar de omvormer (DC traject) en van omvormer naar meterkast (AC traject) en het montagesysteem.

Hoeveel kan ik opwekken met een zonnepaneel?2020-09-21T16:34:55+02:00

Momenteel wekt een zonnepaneel ongeveer 270 kWh per jaar op.

Het maximale vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het vermogen dat het paneel kan leveren onder gestandaardiseerde omstandigheden (STC) (getest in een lab bij een lichtinstraling van 1000 Watt per vierkante meter en een temperatuur van 25 graden Celsius).

Wij installeren wij zonnepanelen van 300 tot 400 Wp per paneel. Dit betekent dat als een zonnepaneel van 320 Wp een uur lang energie opwekt onder gestandaardiseerde omstandigheden, het paneel precies 320 Wattuur (dus 0,32 kiloWattuur / kWh) per uur kan opwekken. In Nederland is dit alleen haalbaar middenop een stralend blauwe dag in juni, terwijl met name in de winter zal een zonnepaneel veel minder opwekken. Om de totale opwekking van een zonnepaneel per jaar te berekenen moet je weten wat het totale aantal zonne-uren in dat jaar was, hoeveel de zoninstraling toen was en dat ook nog specifiek voor die locatie, gecorrigeerd voor schaduw en de hellingshoek waaronder het paneel staat. Best een ingewikkelde berekening dus. Gelukkig hebben we daar tegewoordig software voor, dus voor iedere situatie kunnen we heel specifiek voorspellen wat de zonnepanelen gaan opbrengen. 

Om je toch een beeld te geven hoeveel je nu kunt opwekken in een gemiddelde situatie kun je een trucje uithalen. Je kijkt naar het aantal Wattpiek van het paneel en dat vermenigvuldig je met 0,85 en je zet er kWh achter. Dan heb je een aardig beeld van de jaaropbrengst van een zonnepaneel op een gemiddeld dak in Nederland en kom je uit op de eerder genoemde 270 kWh per jaar.

Om een schatting te krijgen hoeveel panelen je nodig hebt om een bepaald verbruik op te wekken (bijv. het elektriciteitsverbruik per jaar) kun je de volgende rekensom gebruiken: verbruik/(aantal Wp*0,85) = aantal panelen.
Met een verbruik van 3500 kWh per jaar heb je dus: 3500/(320*0,85) = 12,8 zonnepanelen. Hieruit komt dat je ongeveer 13 zonnepanelen nodig hebt om je elektriciteitsverbruik per jaar op te wekken.

Ik ben geinteresseerd in zonnepanelen. Hoe kan ik een offerte van jullie ontvangen?2020-10-02T15:45:55+02:00

Leuk dat je interesse hebt in zonnepanelen! Via deze link kom je bij ons formulier om een offerte voor zonnepanelen aan te vragen. Wanneer we je antwoorden hebben ontvangen, zullen we zo snel mogelijk je aanvraag bekijken en contact met je opnemen voor een offerte op afstand of een afspraak bij je thuis!

Welke merken verkopen jullie?2021-10-25T12:12:21+02:00

Wij werken veel met zonnepanelen van Trina Solar en SoliTek. Voor de omvormers werken wij meestal met SolarEdge, dit is een type omvormer met power optimizers. Ons montagesysteem komt van Van der Valk (Pro+ en Pitched Roof Clamp systemen). Deze merken zijn uitgekozen vanwege de goede kwaliteit en betrouwbaarheid. Wij vinden het belangrijk om te werken met fabrikanten waarmee we een stabiele band kunnen opbouwen en die duurzaam produceren.

Hoe lang zijn jullie bezig met het installeren van de zonnepanelen?2020-09-11T16:43:15+02:00

Meestal zijn de installateurs binnen een dag klaar met installeren. De installateurs beginnen rond 8:00 uur ’s ochtends en zijn in de middag klaar met de installatie. Dit geldt vooral voor kleine installaties tot een stuk of 20 panelen. Wanneer er meer dan 20 panelen worden geïnstalleerd, plannen we vaak een extra dag voor de installatie in of sturen we een groter installatieteam op pad.

Hoe werkt een zonnepaneel?2020-09-11T16:12:33+02:00

Zonnepanelen zijn platen waarop twee dunne lagen van lichtgevoelig materiaal zijn aangebracht. Dat materiaal is bijna altijd silicium. Silicium kom je bijna overal tegen, bijvoorbeeld als je over het strand loopt, of op de Veluwe woont. Het komt namelijk vooral voor in zand en stof. Meer dan 90% van de aardkorst bestaat uit silicium.

Silicium heeft foto-voltaïsche (PhotoVoltaic, vaak afgekort tot PV) eigenschappen. Dat wil zeggen dat er spanning ontstaat wanneer er licht op valt. Het spanningsverschil tussen twee lagen silicium levert vervolgens elektriciteit op.

Als je de opgewekte elektriciteit weet te geleiden naar je apparaten, dan heb je dus energie van de zon weten te benutten. Voordat je deze elektriciteit kan gebruiken, moet het nog eerst wel omgezet worden van gelijkstroom naar wisselstroom. Dit is wat de omvormer doet!

Waar kan ik de app downloaden voor mijn omvormer?2021-03-10T11:37:00+01:00

Je kunt een app downloaden voor iPhone of Android, of een webapplicatie gebruiken van de omvormerfabrikant, waarin is te zien hoe de zonnepanelen presteren. Wij kunnen op afstand meekijken naar het systeem, mocht er ooit iets zijn, dan krijgen we daar direct een melding van binnen. Je hebt als het goed is na de plaatsing van je zonnepanelen een e-mail ontvangen met de vraag om een inlog aan te maken.

Je kunt de volgende links gebruiken voor SolarEdge omvormers:

Je kunt de volgende links gebruiken voor SMA omvormers:

LET OP: Groenpand biedt alleen garantie op de monitoring van het systeem wanneer door ons een UTP kabel is getrokken van de omvormer naar het modem / de router. In alle andere gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor de internetverbinding.

Wat zijn de afmetingen van een zonnepaneel?2020-09-07T17:27:00+02:00

Onze standaard zonnepanelen van Trina Solar hebben een afmeting van 1698 x 1004 mm. Wij installeren ook SunPower (Maxeon 395 Wp) panelen, deze hebben een net wat andere afmeting van 1690 x 1046 mm.

Moet ik mij aanmelden op energieleveren.nl als ik zonnepanelen aan ga schaffen?2020-09-23T12:28:55+02:00

Ja! Het is verplicht je zonnepaneleninstallatie te registreren bij de netbeheerder. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het stabiel houden van het elektriciteitsnet en voor de energiemeter in je huis. Voorheen konden wij de zonnepanelen voor je registreren, maar vanwege de nieuwe privacywetgeving kan dat (voorlopig) niet meer en moet je dit zelf doen. Je registreert je zonnepanelen door een account aan te maken op www.energieleveren.nl. Hier vul je jouw gegevens in, waaronder technische gegevens van de installatie. Deze gegevens sturen wij je toe wanneer er een datum voor de installatie ingepland staat.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn offerte krijg?2020-06-10T13:31:49+02:00

Tot uiterlijk twee weken na de huisopname. We proberen altijd zo snel mogelijk de offerte per mail te versturen. Hoe snel je de offerte ontvangt is bijvoorbeeld afhankelijk van het schema van de adviseur en de complexiteit van de situatie. Er zijn situaties die eerst even met collega’s overlegd moeten worden voordat de offerte kan worden verstuurd.

Wat is een slimme meter?2020-09-11T16:08:13+02:00

De slimme meter is een nieuwe meter waarmee het energieverbruik en de teruglevering van stroom wordt geregistreerd. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Wanneer je stroom en gas bij Groenpand afneemt, stuur je deze gegevens dus door naar ons! Daardoor hoef je niet meer zelf de meterstanden aan ons door te geven. Met de slimme meter kan je ook zelf je energieverbruik inzien. Dit kan je meer inzicht geven in je energieverbruik per maand. 

Hoe kunnen wij ons voorbereidingen op de installatie van zonnepanelen?2020-04-29T16:14:31+02:00

Het belangrijkste is dat de installateurs voldoende ruimte hebben om aan het werk te gaan. Het zou daarom erg fijn zijn als de plekken waar onze installateurs aan de slag gaan, zoals de meterkast en plek voor de omvormer, opgeruimd zijn. Ook is het erg handig als er een parkeerplaats voor de deur is, waar de bus met materiaal kan parkeren. Ten slotte, een lekker kopje koffie of thee om de dag mee te beginnen is natuurlijk ook nooit verkeerd ;)

Hoe verloopt een huisopname?2020-09-11T16:24:56+02:00

Bij een huisopname komt één van onze adviseurs bij je thuis langs om de mogelijkheden voor het verduurzamen van je woning te bekijken. Een huisopname duurt ongeveer een uur. Tijdens de huisopname wordt er uitleg gegeven over de mogelijkheden tot verduurzaming en kan je je opties met de adviseur bespreken. Ook zal de adviseur de woning bekijken: zo zal de adviseur voor zonnepanelen natuurlijk kijken naar het dak, maar ook of er nog aanpassingen nodig zijn in de meterkast, waar de omvormer het beste kan hangen en hoe het kabeltraject moet lopen. Op basis van deze informatie zal er een maatwerk-offerte voor je worden opgesteld.

Hoeveel kan ik besparen als ik een warmtepomp neem?2020-09-23T18:15:53+02:00

Als we kijken naar de komende 15 jaar, wat kost een warmtepomp dan ten opzichte van een CV-ketel? Vijftien jaar is ongeveer de levensduur van een CV-ketel of warmtepomp, dus een goede vergelijkingstermijn. We gaan uit van een gezin in Nederland, met één kind. In een normale situatie, dus met CV-ketel, gebruiken ze dan per jaar: 3500kWh en 1500m3 gas. We rekenen met actuele prijzen, er vanuit gaande dat de belasting op gas blijft stijgen, zoals de overheid heeft aangekondigd.

CV-ketelWarmtepomp hybrideWarmtepomp zelfstandig
Aanschafkosten (incl. installatie)€1.500€5.000€12.000
Subsidie€0€1.700€2.500
Onderhoud€1.080€1.080€2.160
Gasverbruik in m3 gas / Joule22.500 m3 / 791 GJ12.000 m3 / 422 GJ0 m3 / 0 GJ
Gasverbruik in €€27.000€14.400€0
Elektraverbruik in kWh / Joule52.500 kWh / 189 GJ78.000 kWh / 280 GJ100.500 kWh / 362 GJ
Elektraverbruik in €€13.125€19.500€25.125
Vaste kosten gasaansluiting€2.580€2.580€0
Totaal energieverbruik in Joule980 GJ702 GJ362 GJ
Totaal energiekosten€42.705€36.480€25.125
Netto totale kosten in 15 jaar tijd€45.285€40.860€36.785
Kan ik het wel warm krijgen met een warmtepomp?2020-09-14T16:20:28+02:00

Ja, met een warmtepomp kun je je huis prima aangenaam verwarmen. Wel is het belangrijk om je te beseffen dat je vaak niet zonder meer een CV ketel kunt inruilen voor een warmtepomp. Een CV ketel werkt meestal samen met radiatoren, op hoge temperatuur, terwijl een warmtepomp liever op lage temperatuur werkt, en dat gaat beter samen met bijvoorbeeld vloerverwarming. Vaak zijn er aanpassingen nodig, of is een hybride warmtepomp een betere oplossing. Soms kan er worden bijverwarmd met een houtkachel of infrarood-panelen (IR-panelen). Er zal altijd iemand met verstand van zaken moeten langskomen om je situatie op te nemen en een exacte berekening te maken, een advies te geven en een offerte te kunnen uitbrengen. Dus het antwoord is eigenlijk: als je van een expert het advies krijgt om je huis met een warmtepomp te verwarmen, dan kun je ervan uitgaan dat je het lekker warm krijgt / houdt. Als je via internet een offerte opvraagt zonder dat er iemand met je meedenkt en rekent is de kans groter dat je bedrogen uitkomt.

Wanneer is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?2020-09-23T18:24:03+02:00

Laten we ervan uitgaan dat je daarmee bedoelt “Kan ik het warm blijven krijgen en ben ik dan goedkoper uit dan met een CV-ketel?”, dan nog hangt het af van je persoonlijke situatie. Als je in een nieuwbouwhuis (na 2000 gebouwd) woont is een warmtepomp vaak wel aantrekkelijk, in een ouder huis moeten vaak aanpassingen worden gemaakt. Om je een beeld te geven hebben we een basis checklist gemaakt of je huis geschikt is voor een warmtepomp. Je kunt ook onze warmtepomp check doen.

Wat is het verschil tussen een hybride en zelfstandige warmtepomp?2021-07-13T19:01:04+02:00

Een zelfstandige warmtepomp kan volledig voorzien in de warmtevraag van een pand, een hybride warmtepomp heeft daar de hulp van een gasketel voor nodig. Het woord hybride slaat er in dit geval dus op, net als bij auto’s, dat er meerdere energiedragers worden gebruikt. De meeste hybride warmtepompen gebruiken de lucht als warmtebron, de energiedragers bestaan dan uit de buitenlucht en gas dat via het net wordt aangeleverd.

Een zelfstandige warmtepomp wordt ook wel monovalente warmtepomp genoemd, dat betekend dat dit apparaat maar één energiedrager gebruikt als bron. Dit is bijvoorbeeld bodemwarmte of luchtwarmte. Met een monovalente warmtepomp kun je volledig van het gas af en met een hybride niet. Een belangrijk verschil is ook dat met een zelfstandige warmtepomp meestal in warm tapwater (zoals keukenkraan, douche en bad) wordt voorzien, met een hybride warmtepomp wordt juist alleen het CV-systeem (radiatoren en vloerverwarming) van warm water voorzien. De zelfstandige warmtepomp gebruikt daarvoor een buffervat of boilervat, een onderdeel dat bij hybride warmtepompen ontbreekt. Het temperatuurbereik van de zelfstandige warmtepomp is ook veel groter, deze moet kunnen werken bij een buitentemperatuur van -10°C, terwijl een hybride warmtepomp vaak al uitslaat bij 4°C. Het punt waarop een hybride warmtepomp zichzelf uitschakelt is overigens instelbaar, vaak wordt daarbij het omslagpunt gehanteerd waarbij het goedkoper is om op gas de woning te verwarmen, dan met de warmtepomp. Dit is afhankelijk van de actuele energieprijzen, voor zowel gas als elektriciteit; omdat de gasprijs en de elektriciteitsprijs voor het grootste deel bestaan uit energiebelasting (ook wel milieubelasting), heeft de overheid een sterk stuurmiddel in handen om de toepassing van warmtepompen en CV-ketels te stimuleren, danwel te ontmoedigen.

Als een warmtepomp voortdurend op een lage COP draait is het financieel niet aantrekkelijk om de CV-ketel af te schaffen en over te stappen op een warmtepomp. Ook kan het zo zijn dat er net een nieuwe CV-ketel hangt en om die direct weg te doen is ook niet erg duurzaam. Daarom bestaan er ook hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp kan worden aangesloten op de huidige CV-ketel. Er blijft dan gas gestookt worden, vooral in situaties dat de warmtepomp een lage COP heeft. Er wordt dan alleen gas verbruikt als dat voor het financieel rendement aantrekkelijk is.

Een zelfstandige warmtepomp (wordt ook wel full-electric warmtepomp of monovalente warmtepomp genoemd) neemt de verwarming volledig over. Er kan voor worden gekozen om de warmtepomp dan ook het warm water te laten verwarmen en elektrisch te gaan koken. Een pand kan dan volledig van het gas af, de gaskraan kan verzegeld of afgesloten worden. Om helemaal van het gas af te gaan is financieel aantrekkelijker, omdat daarmee op vastrechtkosten wordt bespaard. Wij brengen altijd een duidelijk advies uit voor hybride of zelfstandige warmtepomp en begeleiden pand-eigenaren in de transitie naar een gasloze of energiezuinige woning.

Welk type warmtepompen zijn er?2020-05-06T16:03:03+02:00

Een warmtepomp kan energie onttrekken aan een bron en die omzetten in bruikbare warmte voor een gebouw. Als bron kan worden gebruikt:

 • Lucht
 • Water
 • Bodem

In bestaande woonhuizen en appartementen (residentiële gebouwen) wordt bijna altijd gekozen voor de lucht als bron. We noemen dit lucht/water warmtepompen, omdat ze de warmte overbrengen van de lucht naar je CV water. In de utiliteitsbouw (kantoren, scholen, ziekenhuizen) wordt vaak voor de bodem als bron gekozen. Bij een warmtepomp denken mensen vaak aan een boring, maar dat is bij woonhuizen dus helemaal niet nodig.

Maken warmtepompen veel geluid?2020-09-14T16:49:53+02:00

Dat valt reuze mee. De buitenunit van een warmtepomp maakt inderdaad geluid, maar hoeveel is afhankelijk van de locatie en de montage. Het geluid kun je het best vergelijken met het zoemen van een oude koelkast. Normaal gesproken hoor je dit binnenshuis niet. In sommige gevallen kan de constructie waarop de buitenunit bevestigd wordt echter de geluidstrillingen doorgeven. Voornamelijk bij houten constructies is het risico hierop groter. Zaak dus om goed na te denken over de plek van die ventilator. Op de dakkapel, boven je slaapkamer, is bijvoorbeeld meestal geen goede plek. Op het dak van de schuur, of op beugels aan een ongebruikte muur kunnen juist wel goede plekken zijn waardoor je helemaal geen last hebt van het geluid. We gebruiken altijd speciale rubberen pluggen of trillingsdempende voeten voor de montage. In bijna alle gevallen is er hierdoor geen of weinig geluidsoverlast door deze maatregelen.

Wat moet ik regelen als ik gasvrij ga wonen?2021-07-16T14:19:32+02:00

Als je gasvrij gaat wonen kun je de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die je met je netbeheerder (bijvoorbeeld Stedin of Liander) hebt opzeggen. Je kan zelf de verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorg dragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kan je de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan jou om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van je gasaansluiting. Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij je in rekening brengt. Het verwijderen van je gasaansluiting is kosteloos. Het blijft wel van belang dat je actief de aanvraag tot verwijdering doet.

Hoe zit het precies met de efficiëntie van de warmtepomp?2020-05-22T10:56:37+02:00

Een lucht/water warmtepomp (LWW) haalt energie uit de lucht en waardeert die op naar een hogere temperatuur. Daarmee kan een pand worden verwarmd. Een LWW haalt ongeveer 3 kWh warmte uit de lucht en heeft 1 kWh elektra nodig om dit om te zetten in warmte in huis. Dat levert 4 kWh aan nuttige energie op. Een warmtepomp heeft dus eigenlijk een efficiëntie van 400%! Dat is enorm hoog. Een HR ketel heeft een efficiëntie van maximaal 97%. Een warmtepomp is dus altijd energiezuiniger dan een HR ketel op gas. In beide gevallen gaat het wel over theoretische efficiëntie, in de praktijk bepaalt een optelsom van meerdere factoren het exacte rendement van een CV ketel of warmtepomp.

Wat als mijn huis niet geschikt blijkt te zijn voor een warmtepomp?2020-05-22T11:17:26+02:00

Het kán voorkomen dat onze adviseur een negatief advies uitbrengt voor het installeren van een warmtepomp. Gelukkig zijn er ook veel alternatieven die in sommige gevallen een betere oplossing zijn. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Infraroodpanelen: Vooral handig als er nog geen CV-systeem aanwezig is in een pand, of om bij te verwarmen.
 • Houtkachels en palletkachels: Ideaal om de koude pieken in het jaar op te vangen. Kies wel voor een HR-kachel en neem er meteen een roetfilter bij op je schoorsteen om je buren een plezier te doen. En vergeet niet duurzaam hout in te kopen.
 • Zonnecollectoren: Kunnen een mooie aanvulling zijn op de warmtepomp of op de CV-ketel om bij te verwarmen. Met name geschikt voor warm water (douchen), maar kan ook een rol spelen in ruimte verwarming.
 • CV-ketel op groen gas: De technologie om zelf groen gas te maken is al beschikbaar. Bijvoorbeeld vanuit mest of biomassa, zoals resthout. Helaas gebeurt dit nog enorm weinig en is er te weinig potentieel om heel Nederland mee te verwarmen.
 • CV-ketel op waterstof: Is nog heel erg duur, maar worden wat testen mee gedaan. Ook is het maken van waterstof nog heel inefficiënt, waardoor mensen zoals Elon Musk denken dat dit het sowieso nooit gaat worden.
 • Stadsverwarming / blokverwarming: Wordt steeds meer toegepast, met name in nieuwbouwwijken. Biedt grote kansen als het gepaard gaat met duurzaam opgewekte warmte, en helaas is dat nu lang niet altijd het geval. Stadswarmte is nu vrijwel altijd monopolistisch en pakt voor mensen duur uit. Vaak wordt er bijvoorbeeld industriële restwarmte gebruikt. Dat klinkt duurzaam, maar het motiveert de industrie natuurlijk niet om energie te gaan besparen, waar ze eigenlijk wel mee bezig zouden moeten zijn.

Het aller, allerbelangrijkste alternatief voor een warmtepomp is natuurlijk om je huis gewoon enorm goed te isoleren, zodat je bijna geen gas meer nodig hebt. Dit moedigen wij ook van harte aan.

Zijn warmtepompen heel duur?2020-05-22T11:06:28+02:00

Nou, eigenlijk is een CV-ketel duurder. Dat zit zo. Een warmtepomp kost om te beginnen veel meer geld dan een CV-ketel, maar in het gebruik is een warmtepomp juist veel efficiënter en daardoor al snel goedkoper. Omdat een warmtepomp zo’n hoge efficiëntie heeft bespaard deze veel energie. Maar hij verbruikt ook wat energie en wel elektriciteit. Helaas is elektriciteit in Nederland momenteel veel zwaarder belast dan gas. Daardoor kan een warmtepomp nu nog niet altijd uit, ook al is het een veel efficiënter apparaat. Als gas in Nederland net zo zwaar belast zou zijn als elektriciteit, zouden alle Nederlanders waarschijnlijk al een warmtepomp hebben aangeschaft. Maar goed, daar gaan we zo langzamerhand wel naartoe bewegen, want de overheid wil nu ook graag dat we minder afhankelijk worden van gas. Daarom is er naast belastingverhoging op gas nu ook subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. De overheid geeft een duidelijk signaal af: mensen, stap over op een warmtepomp, want we willen de gaskraan graag dichtdraaien.

Hoeveel subsidie krijg ik als ik een warmtepomp koop?2020-09-14T16:54:41+02:00

Meestal tussen de 1000 en 2500 euro. Kijk in deze lijst om welke warmtepomp het gaat en welk bedrag erbij hoort.

Zit er ook subsidie op de warmtepomp?2020-09-14T16:55:35+02:00

Ja, meestal wel. Kijk op deze website voor meer informatie.

Wat betekent COP en wat heeft dat met warmtepompen te maken?2020-09-14T16:51:58+02:00

COP staat voor ‘Coëfficiënt of Performance’. Een lucht/water warmtepomp (LWW) kan 1 kWh elektra gebruiken om 4 kWh energie bruikbare warmte te produceren. De LWW kan de nuttige energie dus verviervoudigen. We zeggen daarom dat de warmtepomp een COP heeft van 4. De COP van een warmtepomp kan sterk wisselen. In een huis dat heel slecht geïsoleerd is, waar alles wordt verwarmd met kleine dunne radiatoren en waar de ramen vaak openstaan of heel wisselend stookgedrag is heeft een warmtepomp een heel lage COP, van misschien maar 1,5. In een huis dat juist goed geïsoleerd is met overal vloerverwarming en heel consistent stookgedrag kan op herfstdagen misschien wel een COP van 5,0 worden gehaald. De verschillen zijn dus situatieafhankelijk en een COP kan niet precies vooraf gegarandeerd worden, wat het natuurlijk lastig maakt om de kosten van een CV-ketel af te zetten tegen de kosten van een warmtepomp.

Krijg ik een nieuwe thermostaat?2020-05-06T16:09:43+02:00

Bij de warmtepomp wordt een nieuwe thermostaat geleverd, die op de plek komt van de huidige thermostaat. Als je voorkeur hebt voor een bepaalde thermostaat kun je dit aangeven, wij kunnen kijken of de gewenste thermostaat kan samenwerken met de warmtepomp.

Welke garanties bieden jullie op groendaken?2020-05-06T15:42:58+02:00

Groenpand staat voor kwalitatief hoogstaande groendaken. Op alle producten en diensten die wij leveren zijn garanties van toepassing.

LET OP: Hoewel bijna elk dak geschikt is voor een groendak bieden wij, tenzij anders afgesproken, geen garantie dat de dakconstructie stevig genoeg is om het gewicht van een groendak te houden.

OnderdeelTypeGarantie
Kurk isolatieGeëxpandeerde kurk isolatie3 jaar productgarantie
Wortelwerende folieGreenmax RootBlock Biobased5 jaar fabrieksgarantie
Welke dieren en insecten trekt een groendak aan?2020-05-06T15:49:10+02:00

Wanneer de sedumsoorten bloeien komen er veel bijen, hommels en ook vlinders op af. Deze trekken op hun beurt weer vogels aan. Ook kan een groendak ruimte bieden voor vogels om te nestelen. In de grond kunnen vaak regenwormen gevonden worden, welke de structuur van het groendak goed houden.

Ik ben geïnteresseerd in een groendak. Hoe kan ik een afspraak met jullie maken?2020-09-14T16:57:33+02:00

Als je een groendak wilt aanschaffen doorlopen we samen de volgende stappen:

 1. Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent in een groendak. Dat kan door een mailtje te sturen aan welkom@groenpand.nl.
 2. Wij nemen contact met je op om direct een maatwerk voorstel voor het groendak op te stellen of voor het maken van een afspraak waarbij we bij je op locatie komen kijken.
 3. Als je een definitief voorstel hebt ontvangen horen we graag of je akkoord gaat. Dat kan door een mailtje te sturen aan welkom@groenpand.nl
 4. Binnen 2 maanden zorgen we dat het groendak bij je geleverd wordt. Vanaf dat moment draag je bij aan een beter milieu, lagere energiekosten en natuurlijk een mooi groen dak.
Uit welke materialen bestaat een groendak?2020-05-06T15:48:32+02:00

Het sedum wordt op natuurlijke wijze gekweekt zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De gebruikte materialen zijn van natuurlijke aard of van gerecycled materiaal. Zo is het doek voor waterbuffer gemaakt van gerecyclede vezels welke in Nederland worden ingezameld uit oude kleding en stoffen, worden vervezeld en verwerkt. Kurk wordt gewonnen van de schors van de kurkeik in Portugal. Vanuit de productie van fleskurken wordt het restmateriaal vermalen tot korrels. Deze korrels kunnen zonder toevoegingen in stoomovens tot geëxpandeerde kurkplaten worden geperst.

Het substraat bestaat uit gebroken keramisch materiaal zoals oude dakpannen. De wortelwerende folie geproduceerd op basis van het restafval van suikerriet en wordt ook wel groene polyethyleen genoemd. Door het gebruik van het restafval van suikerriet ontstaat er een nieuw en duurzaam alternatief voor standaard plastic folie.

Zit er subsidie op groendaken?2020-05-06T15:34:20+02:00

Verschillende gemeentes bieden subsidiemogelijkheden voor groendaken. De subsidies kunnen oplopen tot wel 50% van de aanschafkosten. Grote gemeenten als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Tilburg stimuleren groendaken vanwege de waterbuffer, waardoor de waterafvoeren in de stad en riolering niet overbelast raken. Maar ook kleinere gemeenten zoals Schiedam en Amstelveen geven subsidies op groendaken. Vaak zijn informatie en voorwaarden op de website van de gemeente te vinden. Wanneer gewenst kunnen wij de mogelijkheden navragen bij uw gemeente. Vaak is het ook mogelijk om samen met de buren groendaksubsidie aan te vragen om aan de soms vereiste minimum oppervlakte te komen.

LET OP: Een subsidie moet vaak 8-12 weken voor de aanleg worden aangevraagd.

Welke positieve effecten heeft een groendak?2020-09-16T14:39:58+02:00

Naast het feit dat een groendak er fraai uitziet heeft het ook nog een aantal andere positieve effecten:

 • Koelende werking van een groendak door de weerkaatsing van zonlicht (albedowaarde wordt hoger) en door transpiratie en verdamping
 • CO2 reductie: direct door CO2 opname van planten, indirect door betere isolatie en dus minder gas nodig
 • Opname van fijnstoffen
 • Demping van geluidsgolven
 • Opname van water
 • Biodiversiteit
 • Langere levensduur dak (minder temperatuurverschillen en zware weercondities) >20 jaar
 • Efficiëntie van zonnepanelen neemt toe
Wat is het waterbergend vermogen van een groendak?2021-01-27T15:55:27+01:00

Het waterbergend vermogen hangt af van het type groendak dat gekozen wordt.

 • Sedum: 21 liter / m2
 • Bloemen: 37 liter / m2
 • Natuurdak: 25 liter / m2
Moet ik mijn groendak onderhouden?2020-05-06T15:33:05+02:00

Om een groendak gezond en netjes te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Dit onderhoud betekent met name het verwijderen van wildgroei, zoals houtige gewassen (om te voorkomen dat er bomen op uw dak gaan groeien, al gebeurt dit gelukkig niet zo snel). Ook kan er eventueel wat extra voeding toegevoegd worden en is het handig om de waterafvoeren te controleren.

Wat is het verzadigd gewicht van een groendak?2021-05-17T11:19:47+02:00

Het verzadigd gewicht hangt af van het type groendak dat gekozen wordt.

 • Sedum: 51 kg/ m2
 • Bloemen: 80 kg/ m2
 • Natuurdak: 65 kg/ m2
Welke belastingvoordelen zijn er voor bedrijven?2020-05-06T15:35:49+02:00

Op de investering in groendaken zijn verschillende belastingvoordelen van toepassing. Deze gelden alleen als door de onderneming belasting wordt betaald, dus als er winst wordt gemaakt. De regelingen die vaak het grootste voordeel opleveren zijn de MIA (Milieu Investerings Aftrek), de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) en de KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek). Voor het
toepassen van deze regelingen zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Wij kunnen hierover adviseren. In deze offerte wordt wel gerekend met deze regelingen, terwijl deze mogelijk niet altijd van toepassing zijn. Vraag bij ons naar de voorwaarden, of kijk zelf op:

Website Belastingdienst, onderwerp KIA
Website RvO, onderwerp MIA en Vamil

Hoe zijn de lagen van een groendak opgebouwd?2021-01-27T15:52:59+01:00

Wortelkerende laag: Rootblock Biobased
Drainage laag: Geëxpandeerde kurk
Substraat laag: Gerecyclede dakpannen
Vegetatielaag: Sedum, bloemen of natuur (een mix van sedum, bloemen en hout)

Wat is een slimme meter?2020-09-11T16:08:13+02:00

De slimme meter is een nieuwe meter waarmee het energieverbruik en de teruglevering van stroom wordt geregistreerd. Deze gegevens worden automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Wanneer je stroom en gas bij Groenpand afneemt, stuur je deze gegevens dus door naar ons! Daardoor hoef je niet meer zelf de meterstanden aan ons door te geven. Met de slimme meter kan je ook zelf je energieverbruik inzien. Dit kan je meer inzicht geven in je energieverbruik per maand. 

Welke contracten zijn er bij Groenpand?2020-09-23T10:25:18+02:00

We hebben twee type energiecontracten bij Groenpand: een variabel en een vast contract. Een variabel contract betekent dat je elke maand een variabel tarief hebt voor stroom en gas, dat afhankelijk is van de marktontwikkelingen. Het kan dus dat het tarief de volgende maand lager ligt, maar het tarief kan ook omhoog gaan. Met een variabel contract zit je verder nergens aan vast, je kan dus op elk moment je contract bij ons opzeggen.

Het andere contract is een vast contract. Hierbij leg je de tarieven voor stroom en gas voor één of meerdere jaren vast. Je kan bij Groenpand kiezen uit een vast contract voor 1, 2 of 3 jaar. Onze actuele tarieven voor de verschillende contracten zijn op deze pagina te bekijken: https://groenpand.nl/stroom-gas/tarieven/. Het vastleggen van het tarief voor een bepaalde periode geeft zekerheid, want de energieprijzen kunnen in die periode niet veranderen. Maar wanneer je voor het einde van de vastgelegde periode je contract opzegt, moeten wij een opzegvergoeding in rekening brengen. Deze vergoeding is afhankelijk van hoe lang van tevoren je het contract opzegt (zie tabel).

Vergoeding per product bij voortijdige beëindiging van een overeenkomst voor bepaalde tijd

Oorspronkelijke looptijdResterende looptijdOpzegvergoeding
1 jaartot 1 jaar€50
meer dan 1 jaartot 1,5 jaar€50
 1,5 – 2 jaar€75
 2 – 2,5 jaar€100
 meer dan 2,5 jaar€125
Wat moet ik regelen als ik gasvrij ga wonen?2021-07-16T14:19:32+02:00

Als je gasvrij gaat wonen kun je de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die je met je netbeheerder (bijvoorbeeld Stedin of Liander) hebt opzeggen. Je kan zelf de verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via www.mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorg dragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Als je de gasaansluiting nog niet meteen wilt laten verwijderen, dan kan je de aansluiting laten afsluiten voor een periode van maximaal 12 maanden. Hierna is het aan jou om een keuze te maken tussen het opnieuw aansluiten of het alsnog definitief verwijderen van je gasaansluiting. Aan het opnieuw aansluiten zijn kosten verbonden, die de netbeheerder bij je in rekening brengt. Het verwijderen van je gasaansluiting is kosteloos. Het blijft wel van belang dat je actief de aanvraag tot verwijdering doet.

Ik wil mijn energiecontract bij Groenpand opzeggen, hoe gaat dit in zijn werk?2020-09-24T17:10:15+02:00

Als je je energiecontract bij ons wilt beëindigen, kun je dit aan ons doorgeven via energie@groenpand.nl of via ons telefoonnummer 085-4011912. Vermeld daarbij je klantnummer, de datum waarop je het contract wilt beëindigen en wat daarvoor de reden is. Wij zullen je beëindiging dan in gang zetten en de eind-meterstanden opvragen, zodat je een eindafrekening van ons kunt krijgen.

Ik heb mijn energiecontract niet op tijd verlengd, wat nu?2020-09-24T17:03:09+02:00

Geen probleem, je hebt automatisch een variabel contract bij Groenpand gekregen. Je zal dus niet zomaar afgesloten worden! Mocht je weer een vast contract willen hebben, dan kun je contact met ons opnemen om dit door te geven. Wij zullen dan een nieuw contract voor je opstellen. 

Hoe kan ik energieklant bij Groenpand worden?2020-09-25T09:55:46+02:00

Als je klant bij ons wilt worden, kan je een contract aanmaken op deze pagina: https://groenpand.nl/stroom-gas/overstappen/ Je kunt hier je gegevens invullen om een energiecontract aan te maken. Via deze weg kan je meteen het energiecontract ondertekenen, zodat wij daarna meteen de rest kunnen regelen. 

Wil je liever dat wij het energiecontract voor je opstellen? Geen probleem! Stuur dan een mailtje naar energie@groenpand.nl met daarin de volgende gegevens:

 • kopie van je ID
 • rekeningnummer voor het maandelijkse voorschotbedrag
 • de datum waarop het energiecontract in mag gaan
 • welk contract je graag wilt aangaan. We hebben meerdere contracten, namelijk een variabel contract of vaste contracten van 1, 2 en 3 jaar vast. De tarieven voor de verschillende contracten zijn hier te vinden.

Wij maken dan een energiecontract voor je aan. Deze hoef je alleen nog even te ondertekenen en terug te mailen, de rest regelen wij!

Waar is mijn maandelijks voorschotbedrag op berekend?2020-09-24T17:26:26+02:00

Het maandelijks voorschotbedrag is een schatting van het verwachte energieverbruik per jaar. Je maandelijks voorschotbedrag wordt automatisch geschat aan de hand van het historisch jaarverbruik van vijf jaar op dat adres.

Met de jaarafrekening in januari kijken we wat het daadwerkelijke verbruik is geweest en wat je daarvoor hebt moeten betalen. Het is dus eigenlijk altijd dat je bij de jaarafrekening of geld terugkrijgt of moet bijbetalen.

Kan ik mijn voorschotbedrag aanpassen?2020-09-24T17:19:21+02:00

Ja! Wanneer je vindt dat het voorschotbedrag te hoog of juist te laag is, kan je het voorschotbedrag aanpassen via het klantenportaal. Het voorschotbedrag kan via het klantenportaal met maximaal 20% bijgesteld worden. Mocht je een goede reden hebben om het voorschotbedrag verder bij te stellen, bijv. omdat je zonnepanelen hebt gekregen en daardoor minder stroom gaat gebruiken, dan kun je met ons contact opnemen om het voorschotbedrag verder aan te passen.  

Het voorschotbedrag wordt sowieso elk jaar aangepast op basis van de jaarafrekening. Wanneer je dit jaar dus veel energie bespaart, zal je volgend jaar automatisch een lager voorschotbedrag krijgen.

Hoe kan ik mijn gegevens van mijn energiecontract wijzigen?2020-09-24T17:00:06+02:00

Je gegevens kun je wijzigen via het klantenportaal. Hierin kun je contactgegevens zoals je e-mailadres, rekeningnummer of telefoonnummer wijzigen. Je kunt het ook aan ons doorgeven zodat wij dit voor je wijzigen. Je kan dan de gegevens mailen naar energie@groenpand.nl.  

Als het contract op een andere naam gezet moet worden of als je gaat verhuizen, moet er meestal een nieuw energiecontract aangemaakt worden. Dit kan je niet zelf regelen, maar doen wij graag voor je! Je kan dan contact met ons opnemen via energie@groenpand.nl, of ons bellen op 085-4011912.

Wat houdt een energiescan in?2021-10-22T14:38:56+02:00

Eén van onze adviseurs analyseert je huidige woonsituatie en inventariseert je wensen. Wil je vooral kosten besparen of bijvoorbeeld je wooncomfort verhogen? Is je huis geschikt voor zonnepanelen of een warmtepomp, of zijn er ook nog quick wins? Tijdens het gesprek wordt er ingezoomd op de grootste kansen. Je ontvangt per e-mail terugkoppeling van alle mogelijkheden die de adviseur met je besproken heeft.

Het gesprek vindt in principe op afstand plaats middels een online (video)gesprek. Wil je liever dat de adviseur bij je langs komt? Dat kan! We rekenen 1 euro per kilometer aan reiskosten vanaf onze locatie naar jouw woning.

Wanneer is de eerstvolgende informatiebijeenkomst?2021-10-18T14:26:35+02:00

Er is op dit moment nog geen datum bekend. Afhankelijk van het aantal mensen dat in jouw omgeving interesse heeft organiseren we één of meerdere informatiebijeenkomsten. De bijeenkomsten zullen plaatsvinden bij Groenpand (bekijk op Google Maps).

Kan ik de informatiebijeenkomst ook digitaal bijwonen?2021-10-18T14:28:16+02:00

We proberen om in ieder geval één webinar te organiseren en/of op te nemen voor de mensen die zich liever op afstand laten informeren.

Hoe snel kan ik mijn energieadvies krijgen?2021-10-25T11:36:23+02:00

Voor een persoonlijk energieadvies (quickscan) met een van onze adviseurs kun je meestal binnen een maand terecht. Wil je een uitgebreid advies (berekeningen, 3d tekeningen) of bijvoorbeeld een advies op locatie, dan kan de wachttijd oplopen tot twee maanden.

Ik heb een Nee-Nee-sticker, waarom heb ik toch post van jullie ontvangen?2021-10-22T09:27:05+02:00

Helaas blijkt er bij verspreiding van onze post wat mis te zijn gegaan in de regio Maarssenbroek. Het was de bedoeling dat onze enveloppen van adresstickers werden voorzien, maar dat is niet gebeurd. De verspreider heeft ondanks het ontbreken van de adressering op sommige plekken met een Nee-Nee-sticker tóch post bezorgd. We vinden het heel vervelend dat dit is gebeurd en hebben een klacht ingediend bij de betreffende partij.

Kunnen jullie de producten en diensten die jullie adviseren ook zelf installeren?2021-10-25T11:37:40+02:00

Deels. Een aantal producten en diensten kunnen wij wel leveren en een aantal niet. In het advies komt helder naar voren welke zaken wij wel of niet zelf aanbieden. Je krijgt bij ons altijd een onafhankelijk advies, als een oplossing die wij zelf niet aanbieden beter past in jouw situatie zullen we hier altijd open over zijn. Als je een offerte wilt voor een specifieke maatregel dan kun je die bij ons natuurlijk krijgen voor de diensten die wij leveren.

Ga naar de bovenkant