Groendak2022-06-29T14:34:51+02:00

Groendak

Een stukje natuur op je dak. Fijn voor jou en voor je stad!

Een groendak is misschien wel de makkelijkste en snelste manier om te isoleren, besparen én bij te dragen aan een betere wereld!

Wat is een groendak precies?

Een groendak van Groenpand bestaat uit vier lagen.

illustratie groendak plantjes

Plantjes
Voor een groendak gebruiken we vooral sedumplantjes. Het is ook mogelijk om extra kruiden of bloemen toe te voegen.

illustratie groendak kurk

Module van kurk
De plantjes staan in speciaal voor ons ontwikkelde modules van geëxpandeerde kurk. Dat is een restproduct van de productie van wijnfleskurken. Proost!

illustratie groendak worteldoek

Worteldoek
De modules plaatsen we op bio-based worteldoek.

illustratie groendak op dak

Dak
Jouw dak blijft door een groendak langer in goede conditie. Da’s mooi meegenomen.

Bij Groenpand zijn we gespecialiseerd in het leggen van groendaken. Meestal is dit klusje binnen een dag geklaard. Vervolgens heb je minstens tien jaar plezier van je groendak!

Ontmoet onze expert

Marijn

Ik haal veel energie uit het kunnen aanbieden van een product dat de wereld letterlijk en figuurlijk groener maakt. Ik heb altijd erg leuke klanten omdat dit vaak mensen zijn met dezelfde ideeën

De voordelen van een groendak zijn eindeloos…

1Aangenaam woonklimaat
Een groendak isoleert. In de zomer is je huis koeler, in de winter warmer. Dat is niet alleen aangenamer, je verbruikt ook minder elektriciteit en/of gas om je pand te koelen en verwarmen.

2 Aanpak fijnstof en CO2
De plantjes nemen fijnstof en CO2 op. Fijn voor je longen en voor het klimaat.

3 Grotere biodiversiteit
Een groendak is een leefgebied voor vogels en insecten zoals bijen en vlinders. Je draagt met jouw extra stukje natuur bij aan het vergroten van de (stedelijke) biodiversiteit.

…en de mogelijkheden ook

 • Je kunt een deel van je dak of je hele dak groendak maken.
 • Laat je groendak aanleggen in combinatie met zonnepanelen. Een groendak verhoogt de opbrengst van je panelen.

 • Op sommige daken kan je groendak combineren met een terras. Optimaal groendakgenot!

 • Wat voor begroeiing precies op jouw groendak komt, is aan jou. Wil je alleen sedum of extra kruiden en bloemen?

 • Je kan groenpand alleen laten adviseren en aanleggen of ook jaarlijks laten onderhouden. We halen dan ‘onkruid’ en beginnende boompjes tussen je plantjes uit en checken of alles nog waterdicht is.

Je gemeente betaalt mee

Een groendak is een goede investering, maar is niet gratis. Ga uit van zo’n 80 tot 130 euro per vierkante meter dak. Maar dat mag de pret niet drukken! Omdat een Groendak zoveel positieve effecten heeft op een stad, investeren veel gemeenten graag met je mee. Veel gemeenten bieden mooie subsidies die kunnen oplopen tot 50% van de totale kosten! Kijk hier bijvoorbeeld voor de subsidieregeling van de Gemeente Utrecht.

Wanneer is mijn dak geschikt?

Om een groendak te kunnen plaatsen heb je een dak nodig dat niet te schuin is én met voldoende vierkante meters. Kan jouw dak een groendak worden? Met de dakcheck vind je het in een paar klikken uit. Kom je positief uit de dakcheck? In de meeste gevallen is een groendak in een dag gelegd. We komen voor die tijd graag nog even – vrijblijvend – bij je langs om je dak te bekijken, de details te bespreken en de offerte met je door te lopen. Als je eerst nog wat meer wilt weten over groendaken, bel of mail ons gerust.

Waarom kiezen voor Groenpand?

 • Persoonlijk advies

 • Van begin tot eind écht duurzaam

 • Milieubewust en gedreven voor het klimaat

 • Service met een glimlach door ons eigen deskundige installatieteam

 • Breed verduurzamingsaanbod

Projecten waar we trots op zijn

2022-06-27T13:17:38+02:00

Een gecombineerd groendak met zonnepanelen in Bunnik

In Bunnik is Groenpand een bekend gezicht. De bewoner van deze woning werd door een goede kennis uit het dorp op het bedrijf gewezen. De keuze voor Groenpand was al snel gemaakt door de gemotiveerde mensen en de mogelijkheid om producten te combineren.

2022-07-01T10:24:13+02:00

Een groendak met zonnepanelen in Utrecht

De bewoner van deze woning in Utrecht is geen voorloper in duurzaamheid, maar wilde wél graag zijn energieverbruik compenseren en vergroenen waar het kan. Op het dak van zijn woning legden we een prachtig groendak aan, en op zijn garage kwamen een aantal zonnepanelen te liggen.

Veelgestelde vragen over groendaken

Ik ben geïnteresseerd in een groendak. Hoe kan ik een afspraak met jullie maken?2020-09-14T16:57:33+02:00

Als je een groendak wilt aanschaffen doorlopen we samen de volgende stappen:

 1. Laat ons weten dat je geïnteresseerd bent in een groendak. Dat kan door een mailtje te sturen aan welkom@groenpand.nl.
 2. Wij nemen contact met je op om direct een maatwerk voorstel voor het groendak op te stellen of voor het maken van een afspraak waarbij we bij je op locatie komen kijken.
 3. Als je een definitief voorstel hebt ontvangen horen we graag of je akkoord gaat. Dat kan door een mailtje te sturen aan welkom@groenpand.nl
 4. Binnen 2 maanden zorgen we dat het groendak bij je geleverd wordt. Vanaf dat moment draag je bij aan een beter milieu, lagere energiekosten en natuurlijk een mooi groen dak.
Wat is het waterbergend vermogen van een groendak?2021-01-27T15:55:27+01:00

Het waterbergend vermogen hangt af van het type groendak dat gekozen wordt.

 • Sedum: 21 liter / m2
 • Bloemen: 37 liter / m2
 • Natuurdak: 25 liter / m2
Wat is het verzadigd gewicht van een groendak?2021-05-17T11:19:47+02:00

Het verzadigd gewicht hangt af van het type groendak dat gekozen wordt.

 • Sedum: 51 kg/ m2
 • Bloemen: 80 kg/ m2
 • Natuurdak: 65 kg/ m2
Uit welke materialen bestaat een groendak?2020-05-06T15:48:32+02:00

Het sedum wordt op natuurlijke wijze gekweekt zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De gebruikte materialen zijn van natuurlijke aard of van gerecycled materiaal. Zo is het doek voor waterbuffer gemaakt van gerecyclede vezels welke in Nederland worden ingezameld uit oude kleding en stoffen, worden vervezeld en verwerkt. Kurk wordt gewonnen van de schors van de kurkeik in Portugal. Vanuit de productie van fleskurken wordt het restmateriaal vermalen tot korrels. Deze korrels kunnen zonder toevoegingen in stoomovens tot geëxpandeerde kurkplaten worden geperst.

Het substraat bestaat uit gebroken keramisch materiaal zoals oude dakpannen. De wortelwerende folie geproduceerd op basis van het restafval van suikerriet en wordt ook wel groene polyethyleen genoemd. Door het gebruik van het restafval van suikerriet ontstaat er een nieuw en duurzaam alternatief voor standaard plastic folie.

Welke dieren en insecten trekt een groendak aan?2020-05-06T15:49:10+02:00

Wanneer de sedumsoorten bloeien komen er veel bijen, hommels en ook vlinders op af. Deze trekken op hun beurt weer vogels aan. Ook kan een groendak ruimte bieden voor vogels om te nestelen. In de grond kunnen vaak regenwormen gevonden worden, welke de structuur van het groendak goed houden.

Welke positieve effecten heeft een groendak?2020-09-16T14:39:58+02:00

Naast het feit dat een groendak er fraai uitziet heeft het ook nog een aantal andere positieve effecten:

 • Koelende werking van een groendak door de weerkaatsing van zonlicht (albedowaarde wordt hoger) en door transpiratie en verdamping
 • CO2 reductie: direct door CO2 opname van planten, indirect door betere isolatie en dus minder gas nodig
 • Opname van fijnstoffen
 • Demping van geluidsgolven
 • Opname van water
 • Biodiversiteit
 • Langere levensduur dak (minder temperatuurverschillen en zware weercondities) >20 jaar
 • Efficiëntie van zonnepanelen neemt toe
Hoe zijn de lagen van een groendak opgebouwd?2021-01-27T15:52:59+01:00

Wortelkerende laag: Rootblock Biobased
Drainage laag: Geëxpandeerde kurk
Substraat laag: Gerecyclede dakpannen
Vegetatielaag: Sedum, bloemen of natuur (een mix van sedum, bloemen en hout)

Moet ik mijn groendak onderhouden?2020-05-06T15:33:05+02:00

Om een groendak gezond en netjes te houden is jaarlijks onderhoud nodig. Dit onderhoud betekent met name het verwijderen van wildgroei, zoals houtige gewassen (om te voorkomen dat er bomen op uw dak gaan groeien, al gebeurt dit gelukkig niet zo snel). Ook kan er eventueel wat extra voeding toegevoegd worden en is het handig om de waterafvoeren te controleren.

Welke garanties bieden jullie op groendaken?2020-05-06T15:42:58+02:00

Groenpand staat voor kwalitatief hoogstaande groendaken. Op alle producten en diensten die wij leveren zijn garanties van toepassing.

LET OP: Hoewel bijna elk dak geschikt is voor een groendak bieden wij, tenzij anders afgesproken, geen garantie dat de dakconstructie stevig genoeg is om het gewicht van een groendak te houden.

OnderdeelTypeGarantie
Kurk isolatieGeëxpandeerde kurk isolatie3 jaar productgarantie
Wortelwerende folieGreenmax RootBlock Biobased5 jaar fabrieksgarantie
Zit er subsidie op groendaken?2020-05-06T15:34:20+02:00

Verschillende gemeentes bieden subsidiemogelijkheden voor groendaken. De subsidies kunnen oplopen tot wel 50% van de aanschafkosten. Grote gemeenten als Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Tilburg stimuleren groendaken vanwege de waterbuffer, waardoor de waterafvoeren in de stad en riolering niet overbelast raken. Maar ook kleinere gemeenten zoals Schiedam en Amstelveen geven subsidies op groendaken. Vaak zijn informatie en voorwaarden op de website van de gemeente te vinden. Wanneer gewenst kunnen wij de mogelijkheden navragen bij uw gemeente. Vaak is het ook mogelijk om samen met de buren groendaksubsidie aan te vragen om aan de soms vereiste minimum oppervlakte te komen.

LET OP: Een subsidie moet vaak 8-12 weken voor de aanleg worden aangevraagd.

Welke belastingvoordelen zijn er voor bedrijven?2020-05-06T15:35:49+02:00

Op de investering in groendaken zijn verschillende belastingvoordelen van toepassing. Deze gelden alleen als door de onderneming belasting wordt betaald, dus als er winst wordt gemaakt. De regelingen die vaak het grootste voordeel opleveren zijn de MIA (Milieu Investerings Aftrek), de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) en de KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek). Voor het
toepassen van deze regelingen zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Wij kunnen hierover adviseren. In deze offerte wordt wel gerekend met deze regelingen, terwijl deze mogelijk niet altijd van toepassing zijn. Vraag bij ons naar de voorwaarden, of kijk zelf op:

Website Belastingdienst, onderwerp KIA
Website RvO, onderwerp MIA en Vamil

Andere producten

Ga naar de bovenkant