panel

Isolatie

Een groot deel van de Nederlandse gasvoorraad uit Slochteren is de afgelopen decennia simpelweg verspild door slecht geïsoleerde panden. Dat is jammer, want goede isolatie is niet veel comfortabeler, maar ook beter voor het milieu. Én het is een manier om significant te besparen.

Gemiddeld bestaat 2/3 van de energierekening uit gas. Van dat gas gaat vaak ruim 2/3 naar verwarming in de winter. Veel Nederlandse panden zijn gebouwd in een tijd dat gas veel minder kostte en het milieuprobleem minder groot was. Die panden moeten we met terugwerkende kracht goed isoleren. Groenpand helpt hierbij met verschillende partnerorganisaties.

Typen isolatie

In de basis kan een pand op 3 manieren warmte verliezen: via de vloer, het dak of via de muren en ramen.

Vloerisolatie

Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Na vloerisolatie in een woonhuis daalt het gasverbruik op jaarbasis met gemiddeld 325 m3. Dat scheelt 580 kilogram CO2-uitstoot. In kantoren valt vaak nog veel meer te besparen. Huiseigenaren die vloerisolatie lieten aanleggen, merken dat het huis minder tocht, gelijkmatiger warm is en dat ze geen last meer hebben van vocht vanuit de kruipruimte.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt, daarom verliest een huis dat niet geïsoleerd is veel warmte, waarvan ongeveer 30% via het dak verloren gaat. Er zijn verschillende manieren om je dak te isoleren: zo kan je de binnen- en buitenzijde van een schuin dak, een plat dak en de zoldervloer laten isoleren. Daarvoor kunnen ook weer talloze verschillende materialen gebruikt worden. Een juiste combinatie tussen de materialen en de isolatiemethode is van groot belang. Ook om te zorgen dat de isolatie niet leidt tot bijvoorbeeld houtrot in het dak.

Gevelisolatie

De kosten voor gevelisolatie zijn lager dan veel mensen denken. De besparing die isolatie oplevert is fors, net als de winst voor het milieu. Toch is maar de helft van de gevels van Nederlandse woningen goed geïsoleerd. Reden genoeg om de buitenmuren van je huis eens te laten bekijken. Ook voor gevelisolatie zijn diverse mogelijkheden, van spouwmuurisolatie tot het plaatsen van en voorzetgevel.

Groenpand biedt zelf nog geen isolatiemaatregelen aan, maar we hebben wel partnerorganisaties die hierin gespecialiseerd zijn. Neem gerust contact met ons op als je hier meer over wilt weten.

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12