Hoe zit het nu met salderen?

Regelmatig ontvangen wij vragen over “salderen”. In dit artikel leggen we uit hoe het nu en in de toekomst werkt.

Wat gebeurt er met mijn opgewekte stroom?

Je zonnepanelen worden aangesloten op een omvormer. Vanaf de omvormer loopt een kabel naar je groepenkast. De stroom die de zonnepanelen met die kabel op de groepenkast invoeden kan eigenlijk maar twee kanten op: (1) De stroom wordt in huis gelijk gebruikt als er apparaten aanstaan. Of (2) de stroom wordt teruggeleverd aan het net als er meer wordt opgewekt dan dat er wordt gebruikt. Een oude meter gaat dan letterlijk terugdraaien. En moderne meter registreert de teruggeleverde stroom op een apart telwerk. Dat laatste lijkt een detail, maar is best belangrijk leggen we verderop uit.

De stroom die gelijktijdig die direct in huis gebruikt wordt gaat niet door de meter en wordt dus niet geregistreerd. In feite moet je het zien als een besparing, want als je geen zonnepanelen had gehad zou wel elektriciteit van het elektriciteitsnet gebruikt hebben. De mate waarin je direct je eigen zonnestroom gebruikt is heel erg verschillend. Een ding is zeker, vrijwel niemand kan helemaal los van het elektriciteitsnet, omdat je altijd wel een overschot of een tekort hebt aan stroom.

Wat is salderen?

Financieel doet het er tot op heden niet zoveel toe of je direct je opgewekte zonnestroom gebruikt of dat je die teruglevert aan het net. Je mag namelijk salderen.

De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je aan het net teruglevert op jaarbasis tegen elkaar wegstreept. Je hoeft dan alleen nog voor het netto jaarlijkse elektriciteitsverbruik (het saldo) te betalen.

Een rekenvoorbeeld: Per jaar verbruik je 3500 kWh. Met de zonnepanelen op je dak wek je 3000 kWh in totaal op. Daarvan gebruik je gelijktijdig 1000 kWh en lever je 2000 kWh terug aan het net. Dan is je netto energieverbruik per jaar 500 kWh. Alleen die 500 kWh moet je aan de energieleverancier betalen en moet je ook de belasting en andere opslagen over betalen.

Wat verandert er na 2022?

Als je in het bovenstaande voorbeeld alle 3000 kWh gelijktijdig zou verbruiken en alleen die 500 kWh extra zou afnemen verandert er niets na 2022. Het verschil zit dus in die “gelijktijdigheid”. De overheid wil op termijn dat je ook over die 2000 kWh die eigenlijk wel van het net afneemt (maar op een ander moment zelf opwekt) energiebelasting gaat betalen. Daarmee neemt je besparing dus af. 

Per 1 januari 2023 mag je niet meer de volledige teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen, maar een percentage daarvan. De tabel hieronder toont het afbouwpad. 

Jaar2022202320242025202620272028202920302031
 100%91%82%73%64%55%46%37%28%0

Salderen in de toekomst?

Tot 2031 kun je dus nog gebruik maken van de salderingsregeling, al wordt deze regeling na 2022 wel jaarlijks minder gunstig. Na 2030 ontvang je namelijk alleen een teruglevergoeding voor de teruggeleverde energie.