Volg ons

Wat als mijn huis niet geschikt blijkt te zijn voor een warmtepomp?

Het kán voorkomen dat onze adviseur een negatief advies uitbrengt voor het installeren van een warmtepomp. Gelukkig zijn er ook veel alternatieven die in sommige gevallen een betere oplossing zijn. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Infraroodpanelen: Vooral handig als er nog geen CV-systeem aanwezig is in een pand, of om bij te verwarmen.
  • Houtkachels en palletkachels: Ideaal om de koude pieken in het jaar op te vangen. Kies wel voor een HR-kachel en neem er meteen een roetfilter bij op je schoorsteen om je buren een plezier te doen. En vergeet niet duurzaam hout in te kopen.
  • Zonnecollectoren: Kunnen een mooie aanvulling zijn op de warmtepomp of op de CV-ketel om bij te verwarmen. Met name geschikt voor warm water (douchen), maar kan ook een rol spelen in ruimte verwarming.
  • CV-ketel op groen gas: De technologie om zelf groen gas te maken is al beschikbaar. Bijvoorbeeld vanuit mest of biomassa, zoals resthout. Helaas gebeurt dit nog enorm weinig en is er te weinig potentieel om heel Nederland mee te verwarmen.
  • CV-ketel op waterstof: Is nog heel erg duur, maar worden wat testen mee gedaan. Ook is het maken van waterstof nog heel inefficiënt, waardoor mensen zoals Elon Musk denken dat dit het sowieso nooit gaat worden.
  • Stadsverwarming / blokverwarming: Wordt steeds meer toegepast, met name in nieuwbouwwijken. Biedt grote kansen als het gepaard gaat met duurzaam opgewekte warmte, en helaas is dat nu lang niet altijd het geval. Stadswarmte is nu vrijwel altijd monopolistisch en pakt voor mensen duur uit. Vaak wordt er bijvoorbeeld industriële restwarmte gebruikt. Dat klinkt duurzaam, maar het motiveert de industrie natuurlijk niet om energie te gaan besparen, waar ze eigenlijk wel mee bezig zouden moeten zijn.

Het aller, allerbelangrijkste alternatief voor een warmtepomp is natuurlijk om je huis gewoon enorm goed te isoleren, zodat je bijna geen gas meer nodig hebt. Dit moedigen wij ook van harte aan.

Naar Warmtepomp


Heeft dit antwoord je geholpen?

Alle veelgestelde vragen