Volg ons

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Steeds meer mensen lopen warm voor een warmtepomp en dat is geen wonder! Een warmtepomp is een duurzame investering in de toekomst van je huis én de planeet. Of je nu je gasverbruik wilt verminderen of helemaal gasvrij wilt leven, er is tegenwoordig voor ieder wat wils. Van hybride warmtepompen die samenwerken met je cv-ketel tot all-electric systemen die volledig zonder gas kunnen werken. Elk type warmtepomp heeft zijn eigen voordelen, zoals lagere energiekosten en minder geluidsoverlast. Maar er zijn ook aandachtspunten, zoals verschil in aanschafprijzen, benodigde ruimte en isolatiegraad.

In dit blogartikel nemen we je mee door de verschillende warmtepompen, leggen we uit hoe ze werken en helpen we je de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Zo maak jij straks met een gerust hart de keuze die perfect bij jouw huis en situatie past!

Snel naar: 

Geschreven door
Luca Gordijn

warmtepomp adviseur luca gordijn

Warmtepomp adviseur bij Groenpand. Luca is warmtepomp expert op het gebied van de hybride warmtepomp en de full-electric warmtepomp.  

Type warmtepompen: werking

Laten we beginnen bij de basis: hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Kort gezegd oogst een warmtepomp warmte van buiten. Afhankelijk van het type warmtepomp kan dat warmte uit de lucht, het water of zelfs de bodem zijn. Een warmtepomp waardeert deze energie op en zet die om in warmte voor je woning. Extra leuk: sommige systemen kunnen in de zomer ook omgekeerd werken en je huis koelen!

Op basis van de werking kun je warmtepompen onderverdelen in twee hoofdcategorieën: hybride en all-electric, met all-electric ready als een soort tussensmaakje.

Hybride warmtepomp

Heb je een hybride warmtepomp, dan zorgt deze op de meeste dagen voor de verwarming van je huis. Maar als het echt koud wordt of als je snel veel warmte nodig hebt, springt de cv-ketel bij. Daarnaast zorgt de cv-ketel nog steeds voor je warme tapwater. Er zijn ook hybride warmtepompen met tapwater functie, maar die zijn doorgaans hoger geprijsd.

Voor de installatie van een hybride warmtepomp hoef je niet meteen grote ingrepen aan je huis te doen. Zelfs als je woning nog niet perfect geïsoleerd is, werkt dit systeem efficiënt en kun je al aanzienlijk besparen op je gasrekening.

Wil je een hybride warmtepomp van Groenpand? Wij installeren o.a. de Remeha Elga Ace​, de Vaillant aroTHERM pure, de Nibe S735 en het Triple Solar PVT-systeem.


All-electric warmtepomp

Wil je helemaal gasvrij wonen? Dan is een all-electric warmtepomp dé oplossing. Dit type warmtepomp, ook wel zelfstandige warmtepomp genoemd, vervangt volledig je cv-ketel en zorgt zowel voor verwarming als warm tapwater. Vaak heb je wel een extra boiler nodig om warm water op te slaan, maar sommige systemen combineren dat in één apparaat.

Dit type warmtepomp is vooral geschikt voor goed geïsoleerde huizen, zoals nieuwbouwwoningen. De aanschaf- en installatiekosten zijn hoger, maar daar staat tegenover dat je energiekosten flink verminderen én je huis al voorbereid is op 2050, wanneer alle huishoudens gasvrij moeten zijn . Je kunt met deze warmtepomp helemaal van het gas af. De allerbeste optie voor het klimaat!

Wil je een all-electric warmtepomp van Groenpand? Wij installeren o.a. de Vaillant aroTHERM plus, de Nibe S735 en het Triple Solar PVT-systeem.


All-electric ready warmtepomp

Hierbij wordt een all-electric warmtepomp geplaatst, functionerend als een hybride warmtepomp. Je hoeft hierbij nog geen boilervat te plaatsen. Je kunt deze warmtepomp later omzetten naar all-electric, bijvoorbeeld nadat je woning voldoende is geïsoleerd. Je gaat hiermee dus stapsgewijs over naar een gasloze woning.

Type warmtepompen: warmtebron

Warmtepompen kun je verder onderverdelen op basis van de warmtebron die ze gebruiken. Lucht, water en zelfs de bodem kunnen allemaal energie leveren voor je verwarming en warm water.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is simpelweg een airco met verwarmingsfunctie. De buitenunit wordt in je tuin of op je dak geplaatst en zuigt buitenlucht aan. De warmte uit de buitenlucht wordt via een koudemiddel naar de binnenunit geleid. Deze blaast de warmte vervolgens direct de woning in, bijvoorbeeld via plafond- of wand units. In de zomer kan dit systeem ook omgekeerd werken en je huis koelen

Een lucht-lucht warmtepomp is relatief voordelig in installatie, maar heeft doorgaans een lager rendement dan andere warmtepompen. Dit rendement wordt uitgedrukt in SCOP en bedraagt bij lucht-lucht warmtepompen 3 tot 4. Dat betekent ze 3 tot 4 keer meer warmte generen dan de hoeveelheid elektriciteit die ze verbruiken. Bij zeer lage buitentemperaturen presteert deze warmtepomp ook minder goed, vooral in slecht geïsoleerde woningen, omdat het gevoelig is voor warmteverlies. Omdat het systeem warme lucht blaast, kan de binnenlucht ook droger worden. Tenslotte kan de buitenunit soms geluid maken, al verschilt dit van merk tot merk.

Wij installeren dit type warmtepomp niet, maar werken met partners die dit wel doen.

Lage installatiekosten

Kan koelen

Lager rendement

Gevoelig voor warmteverlies


Drogere binnenlucht


Maakt soms geluid


Als ventilatiewarmtepomp adviseren wij vaak de Nibe S735. Dit model heeft een ongekend hoog rendement, heeft geen buitenunit nodig en is dankzij het CV-temperatuurbereik tot 69 graden ook geschikt in combinatie met traditionele radiatoren. Nibe is wereldwijd de grootste fabrikant van warmtepompen en hecht veel waarde aan duurzaamheid. Dat komt onder andere tot uiting in het gebruik van een biobased koudemiddel. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp is een compact type warmtepomp dat warmte uit de ventilatielucht van je woning haalt voor zowel verwarming als warm tapwater. Dit systeem is een kostenefficiënte en duurzame oplossing voor huizen met mechanische ventilatie. Omdat het geen buitenunit vereist, is een ventilatiewarmtepomp ideaal voor woningen met weinig buitenruimte. Door de beperkte warmte in de ventilatielucht werkt dit type warmtepomp vaak als hybride systeem, in combinatie met een cv-ketel. Maar dit hoeft niet; wij installeren regelmatig all-electric ventilatiewarmtepompen.

Lage installatiekosten

Geen buitenunit

Gebruik je restwarmte

Beperkte capaciteit

Geluid binnen

Afhankelijk van mechanische ventilatie

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp onttrekt ook warmte uit de buitenlucht om je woning te verwarmen en warm tapwater te leveren. De buitenunit, die ook lijkt op een airco, zuigt buitenlucht aan en zet deze via een koudemiddel om in warmte. Deze warmte wordt vervolgens naar een binnenunit geleid, die de warmte doorgeeft aan je verwarmingssysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming, en het warmwatersysteem.

Dit type warmtepomp biedt verschillende voordelen, zoals relatief lage installatiekosten en de mogelijkheid om zowel je huis te verwarmen als warm water te produceren. Bovendien is de installatie eenvoudig, zonder dat er grote graafwerkzaamheden nodig zijn. Een nadeel is dat de buitenunit van deze warmtepompen, net zoals lucht-lucht warmtepompen, soms geluid kunnen maken. Gelukkig zijn daar verschillende praktische oplossingen voor, zoals geluidsdempingskasten.


Voor all-electric lucht-water warmtepompen werken wij samen met Vaillant. Deze Duitse fabrikant biedt kwalitatief hoogwaardige warmtepompen die er ook nog eens goed uitzien en weinig geluid maken. Daarnaast kun je met deze warmtepomp ook koelen. Qua duurzaamheid zit het ook goed: Vaillant is een van de weinige fabrikanten met een circulair productieproces. Wij maken graag een vrijblijvende offerte voor je.

Hoge capaciteit

Eenvoudige installatie

Kan ook tapwater maken

Maakt soms geluid

Plek nodig voor buitenunit

Monoblock of split uitvoering

Een warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Bij een monoblock zit de meeste techniek in de buitenunit. Bij een splituitvoering zit dit in de binnenunit.

Bij split warmtepomp ben je flexibel waar je de buitenunit plaatst: op de dakkapel, op de schuur of achter in de tuin. Een monoblock is veel zwaarder en heeft ander type leidingen, waardoor je beperkter bent qua plaatsing. Het voordeel is dan weer dat een monoblock zorgt voor meer ruimte binnenshuis, een duurzaam koudemiddel bevat en zorgt voor minder geluid binnenshuis.


Voor woningen en kleine bedrijfspanden werken wij met Triple Solar PVT-systemen. Triple Solar is de uitvinder van de PVT-warmtepomp en levert hoogwaardige producten die volledig recyclebaar zijn. Voor grotere panden gebruiken we Triple Solar PVT-panelen in combinatie met een Nibe warmtepomp. Interesse in PVT? Vraag je offerte aan, dan kijken we met je mee.

PVT-warmtepomp

Een PVT-warmtepomp is een slimme combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp. De PVT-panelen (PhotoVoltaïsch Thermisch) op je dak onttrekken warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan een  warmtepomp, die zorgt voor verwarming, koeling en warm tapwater in je huis. De PVT-panelen wekken ook elektriciteit op, die de warmtepomp gebruikt, waardoor het jaarlijkse stroomverbruik lager is dan bij traditionele lucht-water warmtepompen. 

De voordelen van een PVT-warmtepomp zijn onder andere de hoge efficiëntie (inclusief bij vorst), het lagere energieverbruik en de stille werking omdat er geen buitenunit aanwezig is. Daarnaast vereist dit systeem veel minder onderhoud dan andere soorten warmtepompen. Een PVT-systeem vraagt een hogere initiële investering, maar daar krijg je wel heel wat voor terug!

Wekt elektriciteit op

Hoog rendement

Stil

Geen buitenunit

Minder onderhoud

Hogere investering

Dakruimte nodig

Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond voor verwarming en warm tapwater. Het systeem maakt gebruik van een bodemwarmtewisselaar, waarin een mengsel van water en antivries door leidingen in de grond circuleert. Deze vloeistof neemt warmte op uit de bodem en voert die naar de warmtepomp. De warmtepomp concentreert de warmte onder druk en geeft deze af aan het verwarmingssysteem (LT-radiatoren of vloerverwarming) en het voorraadvat voor warm water.

Dit type warmtepomp is zeer efficiënt, ook op koude dagen omdat de bodem een constante temperatuur heeft en in de winter niet zo sterk afkoelt als de buitenlucht. Ook is het systeem relatief stil, omdat er geen buitenunit nodig is. De installatie is wel behoorlijk kostbaar en vereist ingrijpende graafwerkzaamheden. Daardoor is de bodem-water warmtepomp minder geschikt voor kleine tuinen of stedelijke gebieden waar ruimte beperkt is.

Bodem-water warmtepompen installeren wij niet. Dit type warmtepomp is voor woningen in veel gevallen niet interessant vanwege de benodigde ruimte en vergunningen. Bodem-water warmtepompen worden met name toegepast in grotere gebouwen zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen.

Efficiënt op koude dagen

Relatief stil

Geen buitenunit

Hogere investering

Ingrijpende graafwerkzaamheden

groenpand adviseur Luca aan de keukentafel met zijn laptop en meetapparatuur

Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp?

Wil jij graag je gasverbruik verminderen en ben je benieuwd of je huis geschikt is voor een (hybride) warmtepomp? Kijk dan eens naar onze warmtepomp checklist. Natuurlijk komt onze warmepomp adviseur Luca ook graag bij je langs om de mogelijkheden te bekijken en bespreken!

Wil je compleet van het gas af met een volledig elektrische warmtepomp? Met een Warmtepomp Advies weet je zeker dat de warmtepomp bij jouw woning en wensen past.

Offerte aanvragen of Warmtepompadvies inplannen 


Wat is groen gas?