Stel je voor: op een stralende ochtend stap je naar buiten via je voordeur. Met je koffie in je hand treed je naar buiten onder een boog van klimop. Omringd door vlinders groet je de buren, die even glunderen van de bloemenwand achter je. Terwijl je het bordje bij je mini-bieb rechtzet – “omruilen, graag!” – zie je vanuit je ooghoek dat iemand een nieuw boek heeft toegevoegd. Weer op weg naar binnen, met het boek onder je arm, tref je een envelop op de mat van je energieleverancier. Heerlijk, je hebt weer bespaard deze maand!
Aangenaam! Wij zijn acht studentes van de Universiteit Utrecht, en op verzoek van Groenpand, EarthKweek en Pro Suber hebben wij onderzocht hoe het bovenstaande stukje wellicht werkelijkheid kan worden. Kort samengevat hebben we onderzoek gedaan naar de gevel van de toekomst; dit is een gevel die bijdraagt aan een duurzame levensstijl. Of dat nou gaat over energie besparen of biodiversiteit, het mooiste is natuurlijk een gevel waar je dat zelf kan kiezen! Tijdens ons onderzoek werd dit ook bevestigd: iedereen heeft een ander idee van duurzaamheid en wat ze qua gevelaanpassingen zouden overwegen. Om deze reden hebben we vijf modules bedacht die met, maar ook onafhankelijk van elkaar geïmplementeerd zouden kunnen worden. En: geen zorgen! Voor de mensen die liever geen groen op hun gevel willen hebben zijn er ook minder zichtbare, minimalistische opties beschikbaar. Hieronder zetten we ze op een rijtje voor je!
Over de auteur(s)
Wij zijn 8 studentes aan de Universiteit Utrecht en wij hebben onderzoek gedaan naar de gevel van de toekomst: een gevel die bijdraagt aan een duurzame(re) levensstijl. Iedereen heeft een ander idee van duurzaamheid, dus daarom hebben wij verschillende manieren onderzocht waarmee je dit kan bereiken. Hoe lees je in deze blog!
Laura van Geene, Floor van Oers, Ellen van Stempvoort, Iris de Vos, Myrte Blanken, Lena Gerstmans, Sophie Tubbergen en Esmée van Veldhoven
Groene gevel
In ons onderzoek kwam de groene gevel het beste en het meeste naar voren, zowel wat betreft duurzame voordelen als wensen van huiseigenaren. Onder een groene gevel verstaan we vegetatie op de gevel. Dit kan op meerdere manieren: door bakstenen te vervangen met vegetatie modules, door panelen met vegetatie vlak voor de gevel te installeren, en door rekken met plantjes voor de gevel te bevestigen. De voordelen van een groene gevel zijn behoorlijk uitgebreid! Niet alleen verbetert het warmte- en geluidsisolatie: planten verzorgen ook luchtzuivering, dragen bij aan de biodiversiteit in de buurt en schijnen een positief effect te hebben op de mentale gezondheid van mensen.
Mini-bieb
Het woord zegt het al! Een mini-bieb is een module waarin boeken verzameld kunnen worden. Nu horen we jullie denken: hoe draagt een mini-bieb bij aan duurzaamheid? In ons onderzoek hebben we het begrip van duurzaamheid in de brede zin van het woord onderzocht. Alles wat CO2 reduceert is natuurlijk duurzaam, maar niet alles wat duurzaam is hoeft per se over CO2 te gaan! Met de mini-bieb hebben we meer gekeken naar duurzaamheid in een sociale context. De bieb is een element wat mensen samen kan brengen en een buurtgevoel kan bevorderen. De focus ligt hierbij dan ook op het welzijn van, en de connecties tussen, mensen in de omgeving.
Kurk-isolatie
Duurzaamheid kan – in de brede zin van het woord – natuurlijk ook gaan over duurzame materialen. Dit is waar kurk enorm goed van pas komt! Kurk komt namelijk van kurkeiken en is daarom van zichzelf al een hernieuwbare grondstof. Voor isolatie heeft het enorm veel te bieden. Het is vochtregulerend en draagt bij aan het verminderen van hitte-stress in huizen. Ideaal voor energiebesparing, voor het klimaat, en voor de mensen die liever niet al teveel uiterlijke aanpassingen aan hun gevel willen maken. In andere woorden: klimaat- en gevel neutraal!
Geventileerde gevel
Een andere neutrale optie voor een duurzame gevel komt in de vorm van een geventileerde gevel. Dit is een paneel wat voor de gevel geïmplementeerd wordt, zodat er een ruimte met lucht ontstaat tussen dit paneel en de originele gevel van het huis. In combinatie met het isoleren van de originele gevel is dit een enorm effectieve manier van isoleren en energie besparen. Het is vrijwel onzichtbaar, en kan met verschillende soorten materiaal gemaakt worden, waardoor het goed aan te passen is aan de bouwstijl van je huis!
Insectenhotel
Tot slot, het insectenhotel! Deze kan vrij makkelijk op verschillende plekken op de gevel geplaatst worden – en uiteraard ook in combinatie met andere modules, zoals vegetatie. Een insectenhotel draagt bij aan biodiversiteit, omdat het insecten kan helpen overwinteren, of zelfs een broedplek kan bieden voor ze. Dit, op z’n beurt, trekt weer vogels en andere insectivoren aan in de omgeving, en zorgt ervoor dat het lokale voedsel web gestimuleerd wordt. Insectenhotels worden daarnaast ook vaak gemaakt van natuurlijke, herbruikbare materialen.
Subsidies, leningen en fondsen
Voor het verduurzamen van je huis is er in sommige gevallen ook financiële steun beschikbaar. Voor ons onderzoek hebben we zowel landelijke als gemeentelijke subsidies onderzocht voor de provincie Utrecht. De resultaten hiervan kun je hier vinden!
Dus, of je nou wil besparen op je energierekening, de bijtjes wil helpen of gewoon een toffe gevel wil hebben, er is veel mogelijk! Als studentes van de studie Global Sustainability Science hopen wij op, en geloven wij in, een duurzame toekomst voor ons allemaal, zeker ook vanuit je eigen huis. Groenpand, EarthKweek en Pro Suber helpen je graag de drempel over.
Groenpand kan het dak van jouw woning of bedrijfspand voorzien van een groene gevel of groendak.