📅 Bekijk onze aankomende evenementen en webinars >

Begrippen /  COP

COP


COP staat voor Coefficient Of Performance en wordt gebruikt om de efficiëntie van warmtepompen uit te drukken. 

Een COP van 1,0 zou een efficiëntie van 100% betekenen, een COP van 2,0 200%, enzovoorts. Een COP van 1,0 betekend: er is precies één kWh aan stroom nodig voor de warmtepomp om ook met één kWh (warm CV water) het huis te verwarmen. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit wordt verbruikt en hoe efficiënter je warmtepomp dus werkt. De COP van veel warmtepompen ligt rond de 4,0, maar er zijn ook warmtepompen met een COP van slechts 3,0 of juist wel 5,0.

De COP van warmtepompen wordt getest door het Nederlandse onafhankelijke Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) door middel van een kwaliteits- of gelijkwaardigheidsverklaring . Deze meet de COP onder verschillende omstandigheden, bij hoge en lage temperaturen, en bij goed en slecht geïsoleerde woningen. Hierdoor kan de COP van één warmtepomp toch nog behoorlijk uit elkaar lopen: op het ene moment is ie nu eenmaal efficiënter dan op het andere moment. Daarom spreken we bij Groenpand vaak over de minimale en maximaal haalbare COP. Bijvoorbeeld de COP van de Vaillant Arotherm Pure 85/7.2 ligt tussen 4,0 en 5,1 voor ruimteverwarming. 

Voor het verwarmen van tapwater wordt weer een andere COP gebruikt die lager ligt dan voor ruimteverwarming. Dat wordt niet gedaan om het ingewikkelder te maken, maar omdat het nu eenmaal minder efficiënt is voor een warmtepomp om douchewater te maken dan CV water.

Als je dus ergens de COP leest van een warmtepomp wil dat niet zeggen dat dié warmtepomp in dát huis dit rendement kan halen. Als je je te verwachten rendement wilt weten kun je dit het beste laten uitrekenen door een professioneel energie adviseur in een goed warmtepomp advies.