panel

Moet ik mijn huidige (elektriciteit)meter vervangen door een nieuwe, slimme meter?

Ons advies is om de huidige meter (bijvoorbeeld de draaischijfmeter) niet te vervangen voor een nieuwe, slimme meter. Wij zijn namelijk van mening dat de voordelen van de huidige “domme” meter zwaarder wegen dan de voordelen van een nieuwe, “slimme” meter. Hieronder de voors en tegens op een rijtje zodat je zelf kunt oordelen.

Wat is een slimme meter eigenlijk?

Slimme meter is een beetje een misleidende term. De meter is niet slimmer en werkt zelfs niet beter of makkelijker dan een conventionele meter. Een slimme meter heeft wel een verbinding met het internet en kan daardoor gegevens op afstand doorgeven. Ook meet een slimme meter de opwekking van energie apart van de afname uit het net, in plaats van het netto verbruik te bekijken wat de meeste oudere meters doen.

Vóór de huidige meter (tegen slimme meter)

  • opbrengst zonnepanelen: hiermee zal het in feite mogelijk blijven om te salderen, ook als de salderingsregeling wordt afgeschaft (hetgeen nu mogelijk in 2023 gaat gebeuren, wat effectief betekent dat je minder geld verdient aan je zonnepanelen)
  • veiligheid: geen mogelijkheid om meter te hacken en daarmee is er geen beveiligingsrisico (bij een slimme meter is dit er dus wel, een kwaadwillende hacker zou schade aan kunnen richten)
  • privacy: een slimme meter kan uitgelezen worden op afstand, door netbeheerder en door de zelfgekozen energieleverancier, maar andere leveranciers hebben hier ook toegang toe en al mogen ze dit niet, er wordt wel eens misbruik van gemaakt (zo nu en dan worden er boetes gegeven aan energieleveranciers door het toezichthoudend orgaan, de ACM).

Vóór een nieuwe, slimme meter (tegen huidige meter)

  • gemak/tijd: meterstanden worden automatisch doorgegeven, dit scheelt wat tijd. ook zal er vrijwel nooit meer iemand langs hoeven komen om de meter op te nemen, zo dat nu al gebeurt.
  • inzicht: meer inzicht mogelijk, bijvoorbeeld doordat de hoeveelheid teruggeleverde energie apart wordt weergegeven (of door bijvoorbeeld gratis aanmelden en inzicht in energieverbruik via slimmemeterportal.nl)
  • netbeheer: de netbeheerders kunnen waarschijnlijk hun werk beter / efficiënter doen als ze real-time en continu inzicht hebben in de gebruiksprofielen van consumenten en de opwekking van zonnepanelen op huizen (–> kanttekening: de netbeheerders kunnen hun werk nu ook al prima doen, in Nederland hebben we één van de allerbeste netwerken ter wereld, dit is momenteel niet in het geding)
  • statistieken: er kunnen waarschijnlijk meer zinvolle statistieken worden onttrokken aan slimme meters dan aan niet slimme meters. daardoor komt er mogelijk (geaggregeerde) kennis beschikbaar voor partijen zoals netbeheer nederland, voor politici, energiebedrijven, zonnepanelenbedrijven, enz.

Wat betreft het dag/nacht-tarief: als je eenmaal zonnepanelen hebt ben je erbij gebaat om zoveel mogelijk overdag, in plaats van ’s nachts, elektriciteit te verbruiken (omdat je op dat moment ook energie opwekt). Ik verwacht dat dit onderscheid in de toekomst misschien wel helemaal gaat verdwijnen, naarmate we steeds meer afhankelijk worden van zonne-energie zal het juist voordeliger worden om overdag energie te verbruiken.

LET OP / UPDATE 28 oktober 2019 Wetsvoorstel ingediend: vanaf 1 januari 2021 slimme meter mogelijk verplicht

Er is een wetsvoorstel ingediend om de slimme meter praktisch verplicht te stellen. In dit wetsvoorstel wordt ervan uitgegaan dat de salderingsregeling moet worden afgeschaft. Dankzij de salderingsregeling verdien je geld aan je zonnepanelen. Om de salderingsregeling af te kunnen schaffen moeten de “domme” meters ook afgeschaft worden. Het wetsvoorstel is nog niet aangenomen, dus of het mogelijk blijft om de “slimme” meter te kunnen weigeren is nog onduidelijk. Lees hier meer over het wetsvoorstel.

We hopen je hiermee een zo neutraal mogelijk beeld te hebben gegeven.

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12