WTW – What the W…?

Alles over ventilatie met warmteterugwinning

Ons nieuwe pand aan de Zonnebaan moet een écht groen pand worden: een klimaat-positief pand. Dat wil onder andere zeggen dat we van het gas af willen en dat het pand netto energieleverancier wordt. Onderdeel van de totale klimaatregeling van het pand is de WTW-unit. WTW staat voor warmteterugwinning. Oké, dus nu weten we waar het voor staat. Maar wat doet het dan? Waarom zou je kiezen voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning in plaats van gewoon de ramen open zetten?

Goede isolatie is het halve werk

Laten we eerst nog even terugblikken op wat er tot nu toe is gedaan. Om het pand klimaat-positief te maken zijn we begonnen met het extreem isoleren van de buitenschil. De gevel is al klaar en is opgebouwd uit SIPs met daarin kozijnen met driedubbel glas. SIPs staat voor Structural Insulated Panels, oftewel constructief isolerende sandwichpanelen. Dit betekent dat SIPS isolatie en drager in één combineert. Het door ons gebruikte paneel (KingspanTEK) heeft een Rd-isolatiewaarde van 7, dat is “iets” meer dan de vereiste 4,5 in het bouwbesluit. Ook het dak wordt nog geïsoleerd en we zijn ook al begonnen met een onderzoek naar de begane grond-vloer. Dit alles om zo min mogelijk energie kwijt te raken aan verwarming (en/of koeling).

Maar behalve de temperatuur moeten we ook verse lucht regelen. Dit gebeurt met ventilatie. We zuigen verse lucht van buiten, blazen deze door middel van buizen naar binnen en zuigen lucht aan de andere kant van de ruimte weer af en blazen die “vuile” lucht weer naar buiten. Als we verder niets doen dan blazen we onze duur verwarmde lucht dus direct naar buiten, dan stoken we voor de mussen zeg maar. In ons pand is het warmteverlies door ventilatie dan groter dan het totale warmteverlies door gevel, dak en vloer.

Van vuile lucht naar verse lucht

Dus daar hebben we iets op gevonden: de WTW unit. Onze WTW-unit is geïnstalleerd door VentKlima, en hangt nu naast de technische ruimte. In de WTW-unit wordt de warmte van de vuile lucht overgedragen aan de aangezogen verse lucht. Zo kan wel 90% van het warmteverlies worden bespaard. In de WTW lopen de kanalen naar buiten en naar binnen, zo vindt dus de warmtewisseling plaats. In de WTW zitten ook twee grote ventilatoren. Eén voor het inblazen en één voor de retourlucht. De luchtstroming wordt met een regelunit geregeld, deze kunnen we afhankelijk van het tijdstip en bijvoorbeeld het CO2 gehalte in de “vuile” lucht regelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld in een hete zomer ’s nachts koude buitenlucht het pand inblazen zodat we de nieuwe werkdag alvast wat koeler beginnen dan we de vorige dag zijn geëindigd.

Wij hebben op de toevoerleiding ook nog een koelunit geïnstalleerd waardoor we te zijner tijd koelwater uit de warmtepomp kunnen pompen zodat de ingeblazen lucht net wat koeler is in de zomer dan de buitenlucht. Samen met de koeling van de vloer door de vloerverwarming moet het klimaat zo redelijk aangenaam blijven.

Voor wat betreft te kosten lijken we redelijk uit te komen op de inschatting die we tijdens onze crowdfundingsactie hebben gemaakt. De ventilatie is echter nog niet helemaal operationeel. Hoewel er heel veel is gebeurd, moeten er ook nog allerlei kleine werkzaamheden worden gedaan. In juli plannen we deze werkzaamheden op korte termijn in zodat we snel allemaal kunnen genieten van de frisse lucht!

Wil jij jouw (bedrijfs)pand ook verduurzamen?

Een bedrijfspand vergroenen of een woning grondig gasloos renoveren is echt maatwerk. En ook echt noodzakelijk om naar een duurzame toekomst te gaan. Daarom werken we binnen Groenpand niet alleen aan standaard oplossingen die we in 1 dag kunnen uitrollen, maar hebben we Groenpand Maatwerk. Hier gaan we een paar stappen verder.