panel

Alternatieven voor een gasketel

Hoe verwarm jij je huis? Ongeveer 90% kans dat je dit nog met  gasketel doet. We zetten kort de top 3 alternatieven voor een gasketel op een rijtje

  1. De warmtepomp

Het meest genoemde alternatief voor bestaande woningen is de warmtepomp. Het is een soort omgekeerde koelkast. Waar een koelkast de warmte naar buiten werkt, onttrekt een warmtepomp juist warmte aan te buitenlucht. In landen als Duitsland en Japan is dit al een tijdje de nieuwe standaard voor verwarmen, maar in Nederland lopen we hiermee nog achter. Het apparaat kost wel wat extra elektriciteit, maar die kunnen we opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen en daarom is dit toch een hele duurzame oplossing. Lees hier meer over de werking van een warmtepomp.

  1. Infraroodpanelen (IR-panelen)

Dit zijn stralingspanelen die rechtstreekse warmte geven. Ze zijn eigenlijk een alternatief voor radiatoren of vloerverwarming, omdat ze heel efficiënt werken. Ook is de warmte erg aangenaam (stralingswarmte vergelijkbaar met de zon). Een nadeel is dat veruit de meeste huizen in Nederland al radiatoren of vloerverwarming hebben en die graag willen blijven gebruiken. IR-panelen worden daarom vaker gebruikt als bijverwarming, bijvoorbeeld op een zolder, studeerkamer of badkamer. Als alle radiatoren of de verwarmingsleidingen vervangen moeten worden kunnen infraroodpanelen ook een mooie oplossing zijn. 

  1. Stadswarmte

In veel nieuwbouwwijken worden tegenwoordig warmtenetten aangelegd. Daarbij wordt vaak restwarmte van een kolen- of gascentrale door buizen naar woningen getransporteerd. Aangezien die warmte anders toch verloren gaat, lijkt dit wel een goed idee. Het nadeel is natuurlijk dat het gebruiken van die warmte een extra reden kan zijn om de kolencentrale open te houden, ook al is die verder niet meer rendabel of heel milieuvervuilend. Een ander probleem is dat je als woningeigenaar weinig te kiezen hebt: er is één leverancier en die is ook eigenaar van het warmtenet en als die niet goed levert, kan je niet zomaar overstappen. Het zal je niet verbazen dat dat vaak tot veel te hoge prijzen leidt. Er zijn overigens ook warmtenetten die op aardwarmte draaien (een hele duurzame vorm van energie) en dat is natuurlijk goed nieuws.


Onze conclusie: De warmtepomp is het beste alternatief als het gaat om bestaande woningen van het gas af helpen, omdat de ingreep daarbij het kleinst is. 

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12