Peter Zomer

Projectleider zon

Peter is opgegroeid op een camping waar altijd wel wat geklust moest worden. Tijdens zijn studie biologie in Utrecht lag het dan ook voor de hand om bij te klussen bij Studentenklusbedrijf MijnStudent. In zijn huidige functie bij Groenpand combineert Peter zijn passie voor alles wat groen is en voor klussen & techniek. Peter is uitgegroeid tot expert zonnepanelen en bezoekt namens Groenpand ook congressen over zonne-energie in Nederland. Hij leidt alle grote projecten (150+ panelen) op het gebied van zonne-energie en is ook nog steeds betrokken bij veel kleinere projecten, vooral als er maatwerk vereist is.

Wie ben je?

Peter Zomer is mijn naam en ik ben geboren in 1989 in het oosten van het land. Ik ben getrouwd met een lieve, slimme en stoere vrouw Domenique en sinds voorjaar 2017 vader van een mooie dochter Janne.

Dichtbij Hardenberg ben ik opgegroeid in landelijk gebied. Mijn ouders hebben daar een camping en sinds mijn jeugd ben ik daar geboeid geraakt door de natuur en de zorg voor je eigen land. Naast het vele buiten zijn viel er ook altijd veel te klussen. Beide zaken vind ik nu terug in mijn baan als projectleider zon.

Vanuit Hardenberg ben ik naar Utrecht gekomen voor de studie Biologie. In 2012 heb ik deze afgerond door middel van een master ‘Ecologie en beheer van natuurlijke bronnen’. Aangezien ik pro-actief en hard aan de slag wilde voor duurzaamheid ben ik bij Groenpand komen werken. Bijkomend voordeel was de mogelijkheid om nog minstens 1 keer per week mee te gaan op de klus.

Waarom werk ik nog meer bij Groenpand?

Naast het praktisch en actief bezig zijn, ben ik ook een idealist voor de duurzaamheid van onze planeet. Graag houd ik me hier dag tot dag mee bezig. Werken bij Groenpand biedt deze kans. Daarbij is het werken in een energiek en gezellig team een grote bonus!

Woon je zelf in een groenpand?

Wij doen ons best. Momenteel wonen mijn vrouw en ik in een huurwoning in Westbroek. Deze is redelijk goed geïsoleerd en we proberen in huis ruimte gebonden te verwarmen. Daarnaast heb ik in overleg met de huurbaas zonnepanelen op het dak geplaatst. Hiermee ontvangen we korting op de huur en daarnaast nog gratis energie. Met deze elektrische energie warmen we daar extra lokaal bij door middel van een infraroodpaneel. Om een beetje voor de lokale natuur te zorgen proberen we onze tuin daarnaast groen en bloemrijk te houden.

Wat vind je leuk / minder leuk aan je werk?

Leuk aan mijn werk is de variëteit in klussen en mensen die voorbij komt. Werken voor een betere wereld wordt daarmee heel praktisch en persoonlijk. Daarnaast leer je bij Groenpand snel en veel bij, en dat blijft niet alleen bij zonnepanelen.

Minder leuk is dat mijn baan is geboren uit een probleem. Massaal (fossiele) energie gebruiken blijft aanwezig in deze wereld en kleine stapjes helpen, maar de grootte van de uitdaging kan overweldigend zijn.

Wat doe je verder nog met je leven?

In mijn leven heb ik twee hoofdbezigheden, namelijk werk en thuis. Daarnaast ben ik groot fan van familie, wandelen en tijd doorbrengen in de natuur. Graag lees ik daarnaast klassieke literatuur (de schrijver moet minstens 7 jaar dood zijn ????). Ook ben ik nog steeds actief in de organisatie van de jaarlijkse studiedag van de Vereniging van Tropische Bossen (VTB) en als jeugdkringleider en klusteamleider in de kerk.