panel

Henrik Looij

Oprichter

Henrik heeft ooit tijdens zijn studietijd al een eigen onderneming opgericht met oog op verduurzaming. Als adviseur binnen Groenpand slaat hij voor klanten de brug tussen denken en doen. Naast zijn werk voor Groenpand steekt hij veel tijd in het dichter bij de natuur brengen van mensen door NatureQuest.

Waarom heb je Groenpand opgericht?
Er is in mijn ervaring behoefte aan meer mensen die duurzaamheid concreet kunnen maken. Duurzaamheid is geen trend meer; het besef en de wens dat het belangrijk is om onderdeel te zijn van de oplossing in plaats van het probleem groeit. Tegelijkertijd is het zetten van een stap soms ingewikkeld, zwaar, onhandig, spannend, duur, en nog veel meer. Dan is het fijn dat er andere mensen zijn die je een duurzaam en betaalbaar alternatief op een presenteerblaadje kunnen aanreiken, zodat je ergens ja tegen kunt zeggen, ergens aan mee kunt doen. Dat is waar Groenpand voor staat.
Deze drive, werken aan concrete alternatieven, kenmerkt de vriendschap met mede-oprichters IJmert Muilwijk en Joren Harmanny. Toen we elkaar leerde kennen ging het over bijna niets anders. Ik was tot dan erg actief op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en meer sociaal-maatschappelijke projecten, maar iets doen met duurzaamheid was een openstaande wens. Volgens mij is Groenpand aardig op weg om daar invulling aan te geven, waarbij het verder ontwikkelen van totaaloplossingen een mooie ambitie blijft.
Verder was het een wijs besluit om niet als mede-directeur en eigenaar aan de slag te gaan. Mijn twee andere ondernemingen, EyeOpenerWorks en Nature Quest, groeien en bloeien ook en dragen op een andere manier net zo hard bij aan een duurzame planeet. In mijn rol als ambassadeur vindt er echter een natuurlijk kruisbestuiving plaats, wat ook weer concrete kansen en mogelijkheden oplevert.
Aan wie verkocht jij je eerste panelen?
Aan mijn ouders, met trots. Niet zozeer op mezelf, maar op mijn ouders. Die zijn eigenlijk al hun hele leven een toonbeeld van duurzaamheid door veel te hergebruiken, te genieten van de kleine dingen en niet steeds de volgende gadget te kopen. Vroeger begreep ik niet, dat wij de laatste waren die een cd-speler kregen, of een videorecorder, nu wel. Nu liggen daar bovendien 10 zonnepanelen op het dak en zijn er diverse buren van ze die door hen geïnspireerd ook tot aanschaf zijn over gegaan. Bovendien zijn ze nog niet klaar, er wordt gedroomd van een warmtepomp….
Woon je zelf in een Groenpand?
Ja dus, met hulp van de collega’s bij Groenpand is het gelukt om een voormalige sociale huurwoning in Utrecht af te sluiten van het gas, te voorzien van milieuvriendelijke dakisolatie, infraroodpanelen en nog veel meer. Verder heb ik alleen meer meubels voor de eeuwigheid gekocht, erfbaar dus. Kom gerust een keer kijken!
Verder groeit mijn ambitie om Natuur & Nederlander meer met elkaar te verbinden door iets te gaan doen met de 10.000 boerenbedrijven die komende jaren vrij gaan komen. Laten we die teruggeven aan de natuur, én er zelf tussen gaan wonen. Waarom zouden we die twee scheiden? Kortom, dat boomhuis lonkt…
Waar ben je?
Deze vraag krijg ik nogal vaak, omdat ik ‘iets’ meer reis dan gemiddeld, voor mooie projecten in het buitenland. Grote kans dat ik opneem op het platteland van Uganda, of in metropool Hanoi. Gewoon in het Kuinderbos in de Noordoostpolder kan ook, rondom een kampvuurtje. En als je me niet kunt bereiken, dan ben ik even lekker offline in een Scandinavisch bos, waar ik door de jaren heen steeds weer herinnerd wordt dat de natuur eigenlijk altijd zijn werk doet.

werkvelden: coaching, Groenpand The Movement, Groenpand Vriendendag, impactmetingen

Gestart bij Groenpand: september 2013

“ Involve me and I will understand. “

- Confucius

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2018 ©
085 401 19 12