Update leveringsproblemen

Mei 2022

De vraag naar warmtepompen en zonnepanelen is groter dan ooit. Het klimaatbesef groeit en door de situatie met Rusland is alles in een stroomversnelling gekomen. Helaas kampt de wereld tegelijkertijd met leveringsproblemen van computerchips. Grondstoftekorten, productievertragingen en logistieke uitdagingen hebben ervoor gezorgd dat er geen voorraden meer klaarliggen bij de fabrieken en leveranciers. Vooral producten met een microchip zoals omvormers en warmtepompen zijn daardoor momenteel lastig leverbaar.

Omvormers

Bij Groenpand werken we met omvormers van de merken SolarEdge en SMA. Beide merken hebben op dit moment leveringsproblemen. De productiecapaciteit is flink opgeschroefd (SolarEdge heeft haar productie zelfs verdubbeld) dus ze lopen gestaag in. Maar omdat de vraag tegelijkertijd hoog is, lopen veel installaties helaas wel vertraging op.

Als je bij ons een offerteaanvraag of installatie hebt lopen, houden we je zo goed mogelijk persoonlijk op de hoogte van de actuele verwachtingen. Omdat zonnepanelen wel goed verkrijgbaar zijn, hebben we ervoor gekozen om de installaties van zonnepanelen door te laten gaan en de omvormers op een later moment te installeren. We leveren volgens het principe first in, first out. De mensen die ‘het eerst in de rij stonden’ krijgen als eerste de beschikbare producten geleverd. Kortom: de installaties kunnen gewoon doorgaan, maar het kan zijn dat de omvormer later komt.

Warmtepompen

De interesse om onafhankelijk te worden van (Russisch) gas zorgt ervoor dat ook de vraag naar warmtepompen dit jaar ongekend hoog is. Zelfstandige warmtepompen zijn nog wel iets beter leverbaar dan hybride warmtepompen, maar vooral voor oudere huizen zijn deze nog niet altijd geschikt. Ook hiervoor geldt dat we je persoonlijk op de hoogte houden als je bij ons een aanvraag hebt lopen.

Nu bestellen of toch nog even wachten?

Zoals Doekle Terpstra van Techniek Nederland benadrukt: ‘Ondanks dat je ze niet meteen op je dak hebt liggen, moet je wel doorgaan met het bestellen ervan. Dan zit je tenminste in de lijn. Op het moment dat je het niet doet, gebeurt er helemaal niks. Als je het wel doet, dan duurt het concreet gezien wat langer dan normaal. In plaats van een maand duurt het een maand of drie à vier. Dus je krijgt ze gegarandeerd.’

Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je van de voordelen van zonnepanelen of een warmtepomp kunt gaan profiteren. Dus vraag je offerte vooral aan!