panel

Groendaken

Wat is een groendak?

Een groendak, ook wel vegetatiedak genoemd, is een plat of hellend dak met daarop begroeiing. Het heeft de uitstraling van een tuin op een dak. Afhankelijk van de soort beplanting zijn er verschillende soorten groendaken.

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Waarom is een groendak zo interessant? Afgezien van de esthetische waarde biedt het verschillende voordelen voor natuur en portemonnee. Al deze voordelen zijn voor verschillende gemeentes reden om subsidie te geven op groendaken, oplopend van € 20,- tot € 50,- per m2. Vraag bij uw gemeente na wat de mogelijkheden zijn.

 

Een groendak vangt regenwater op en helpt zo wateroverlast te voorkomen. Ongeveer 50% van het regenwater kan worden opgenomen en daarna worden terug afgegeven in de atmosfeer. De rioolbelasting wordt door een groendak flink verlaagd. Ook wordt het water wat door een groendak sijpelt voor een groot deel gefilterd voor het de afvoer bereikt. De kwaliteit van dit water is dan nog net niet goed genoeg voor drinkwater maar kan worden gebruikt voor schoonmaak, toiletten en wasmachines.

 

Een groendak heeft een isolerende werking, zowel in de zomer als in de winter, waardoor energiekosten lager worden. De energiebesparing kan, afhankelijk van de al aanwezige isolatie, het weer en omgeving, oplopen tot wel 45% (bron). In de zomer kan een onbegroeid dak wel 70°C worden, terwijl wel bij een groendak de temperatuur maar circa 37°C blijft. Ook wordt het dak beschermd, waardoor het aanmerkelijk langer meegaat en werkt het als geluidsisolatie tegen geluiden van bijvoorbeeld regen en hagel.

 

 

Groendaken zijn aantrekkelijk voor insecten zoals bijen, hommels en vlinders en daardoor ook voor sommige vogelsoorten. Het vergroot dus de biodiversiteit in de stad.

 

 

Een groendak neemt fijnstof op en op die manier spoelt de fijnstof samen met regenwater weg in het riool. In een stad waar veel uitlaatgassen zijn, is een groendak dus zeer goed voor de luchtkwaliteit en zo voor gezondheid van de mens. Ook nemen groendaken CO2 op waardoor het opwarmen van de aarde wordt teruggedrongen.

 

 

Dankzij de verkoelende werking van de begroeiing kan het rendement van zonnepanelen met 4% verhoogd worden (bron).

 

 

 

 

 

 

 

Groenpand helpt gebouweigenaren energie onafhankelijk te worden.

Groenpand 2017 ©
085 401 19 12