Investeren. We gaan het geld met name gebruiken om te investeren in het vergroenen van het pand. Wel willen we de vrijheid behouden om tijdens de verbouwing steeds te kunnen beslissen wat de beste of meest duurzame investeringen zijn, dus we kunnen geen exacte, gespecificeerde lijst aanleveren wat we allemaal gaan aankopen met dit geld. We kunnen dus niet garanderen dat we exact dit type isolatiemateriaal of dat type zonnepanelen ervan gaan kopen, maar we willen je wel de garantie bieden dat we het geld (naar beste weten en kunnen) zo verstandig mogelijk zullen besteden, met als doel om waarde toe te voegen aan het bedrijf en om een positieve impact te maken op de vergroening van panden in Nederland in het bijzonder en de circulaire economie meer in het algemeen. Twee voorbeelden:

  1. Isolatie van het dak – Als we het dak van het pand isoleren dan bespaard dat +/-35% van de stookkosten (het dak nu is van beton, volledig ongeïsoleerd). De stookkosten op basis van een gasketel zijn ongeveer 10.000 m3 gas x €0,60 = €6.000,- per jaar totaal. De besparing zou dan rond de €2.100 per jaar zijn. Wij hebben zelf de juiste mensen in dienst, daarom kunnen we de isolatie van het dak relatief goedkoop uitvoeren, namelijk voor slechts €55.000,- (incl. nieuwe dakbedekking, een noodzakelijke toevoeging). Die investering zouden zelfs met de huidige stijgende gasprijzen pas over een jaar of 15 hebben terugverdiend. Maar er is ook een waardevermeering van het pand, misschien wel van €75.000 euro. Ook blijft het warmer in de winter en koeler in de zomer en is er daarmee een enorme toename aan comfort. Bovendien is de huidige dakbedekking zwaar verouderd en moet die sowieso binnen een paar jaar vervangen worden. En dan willen we ook nog eens zonnepanelen op het dak, dat zou heel onverstandig zijn op de huidige sterk verouderde dakbedekking. Kortom, wij denken dat het een goed idee is om het dak te isoleren, maar het is lastig om dat 100% financieel te onderbouwen.
  2. Demo-ruimte realiseren – We willen graag een demo-ruimte inrichten in het nieuwe pand, waar we kunnen laten zien aan geïnteresseerden wat er allemaal mogelijk is en waar mensen dit ook kunnen ervaren. Het geluid van de warmtepomp, de looks van een bepaald type zonnepanelen, de afmetingen van een omvormer, de gebruiksvriendelijkheid van een elektrische auto laadpaal, enzovoorts. Dat is het fijnst om zelf in het echt te ervaren, toch?

Het inrichten hiervan kost al gauw €30.000,- aan technieken en arbeidsuren. Als de COVID19 crisis straks voorbij zou zijn en we kunnen mensen fysiek gaan ontvangen en we gaan mooie acties organiseren in wijken van Utrecht, dan kunnen we daar met gemak duizend mensen per jaar ontvangen (ook wel veel meer als we zouden willen). Als er ieder jaar honderd mensen zijn die door die demo-ruimte overtuigd worden en wel gaan verduurzamen, in plaats van niet, en we verdienen (even voor het gemak gerekend) €100,- per persoon op de daaruit voortkomende opdracht, dan heb je deze stap dus in 3 jaar terugverdiend (3 jaar x 100 mensen x 100 euro = €30.000). Maar ja, wie weet pakt het wel heel anders uit en gaan we wel veel minder mensen ontvangen, of we verdienen juist veel meer per persoon, of de COVID19 duurt nog heel lang voort en we mogen niks…. Echt wel wat onzekerheden dus. Overigens zouden we dit pas uit willen voeren als er echt zicht is op een einde aan de COVID19 pandemie. Als we ons pand zouden verkopen, denken we niet dat zo’n demo-ruimte voor een nieuwe pandeigenaar nou veel toegevoegde waarde heeft, dus deze investering moeten we dan echt terug verdienen op de extra klandizie, want het voegt wat ons betreft geen waarde toe aan het vastgoed.

Kortom, we vinden dat we goede ideeën hebben om met jullie geld te realiseren, de meeste daarvan voegen een reële waarde toe aan het bedrijf, maar er zitten wel degelijk wat risico’s verbonden aan een aantal investeringen. Daarom krijg je ook rente op je geld: ter compensatie van het risico dat je loopt.