Als je vooraf een ervaren installateur en betrouwbare zonnepanelen hebt geselecteerd, dan is er vrijwel geen onderhoud nodig voor je eigen energie-installatie. Zonnepanelen kunnen vaak wel 25 jaar zonder problemen opwekken. Een omvormer heeft helaas een kortere levensduur. Zelfs de beste omvormers kunnen al na 10 – 15 jaar aan vervanging toe zijn.

Zonnepanelen zelf hebben weinig onderhoud nodig. Nadat de installateur een zonnepanelensysteem op je dak heeft geïnstalleerd, raden wij je aan om deze minimaal 1 keer per jaar te controleren op vuil. Wanneer het regent spoelt het meeste vuil van de panelen af, maar soms blijft er wat achter. Daarom is het goed om de panelen af en toe met een zachte bezem of spons te wassen met lauwwarm water zonder zeep of met gedemineraliseerd water vanwege eventuele kalkvlekken.

Als je een plat dak hebt, dan is het vaak goed mogelijk om de panelen zelf schoon te maken. Als je een hellend dak hebt, kan het verstandig zijn om aan de glazenwasser te vragen of hij de zonnepanelen wil wassen. Op deze manier voorkomt je ongelukken bij het beklimmen van het dak.